"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J. P. Morgan


 
Aktualno


Anketa

Koristite li štedne žarulje?

da
ne

  

i-Scope-pilot aplikacija: Solarni katastar i dinamička karta buke


Electraproject.eu

Održana Radionica mapiranja ključnih energetskih tehnologija za grad Zagreb u sklopu projekta “EnVision’2020”

U sklopu projekta „EnVision'2020“ (Energy Vision 2020 for South East European Cities), u srijedu 10. rujna 2014. u prostoru Tribine Grada Zagreba održana je Radionica mapiranja ključnih energetskih tehnologija za grad Zagreb. Uz organizatora, Gradski ured za energetiku zaštitu okoliša i održivi razvoj, predavači su bili prof.dr.sc. Slavko Krajcar s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Sveučilišta u Zagrebu, dr. Dražen Lončar s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Ljubomir Majdandžić s Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku i ujedno predsjednik Hrvatske stručne udruge za sunčevu energiju.


Na početku radionice prisutne je u ime Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj pozdravila Željka Puškarić i ukratko prisutne upoznala s osnovnim podacima o projektu, glavnim ciljevima, rezultatima koji se od projekta očekuju i do sada provedenim aktivnostima, istaknuvši važnost sudjelovanja svih dionika iz područja energetike u planiranju održivog energetskog razvoja grada Zagreba.

U prvom dijelu radionice predstavnica Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Bruna Jakšić prezentirala je ključne energijske tehnologije za održivi energetski razvoj grada Zagreba, kao i primjere dobre prakse u području financiranja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti.

U nastavku je prof. dr. sc. Ljubomir Majdandžić govorio o potencijalima korištenja Sunčeve energije kao jedne od ključnih tehnologija za grad Zagreb. Dr.sc. Dražen Lončar održao je prezentaciju na temu „Prilike i prijetnje razvoju kogeneracije“, a prof.dr.sc. Slavko Krajcar održao je predavanje na temu „Zagreb na Savi – mašta ili stvarnost?“.

Drugi dio radionice započeo je prezentacijom Miljenka Kovačevića iz Gradskog ureda za energetiku zaštitu okoliša i održivi razvoj, koji je prisutne upoznao s energetskim ciljevima grada Zagreba do 2020.  i predstavio metodologiju izrade tehnološkog plana u području energetike do 2020.

Radni dio nastavljen je stručnom raspravom o listi prioritetnih ključnih energetskih tehnologija i prijedlogom redoslijeda njihove primjene, razmatranjem energetskih ciljeva grada Zagreba do 2020. i određivanjem godišnjih ciljeva, relevantnih dionika, prepoznavanjem nedostataka i prepreka za širu primjenu prioritetnih ključnih tehnologija, prijedlogom financijskih instrumenata i mjera kojima će se prevladati prepoznati financijski nedostaci i zapreke i kojima će se pridonijeti upotrebi, odnosno širem korištenju svake pojedinačne ključne tehnologije.

Ključne energetske tehnologije u kontekstu projekta EnVision'2020 su nove, ili znatno unaprijeđene energetske tehnologije (za proizvodnju energije), koje imaju jak potencijal za jačanje konkurentnosti i kvalitete života u gradu Zagrebu, i dugoročno mogu pridonijeti „ozelenjavanju“ lokalnog/regionalnog gospodarstava. Te, ključne tehnologije trebale bi omogućiti gradu Zagrebu razvijanje njegovih lokalnih izvora energije i energetskih sustava unutar vremenskog razdoblja od 20 godina, uz minimiziranje utjecaja na okoliš. Također, one bi trebale udovoljiti lokalnoj energetskoj potražnji na održiv način, te imati znatan potencijal primjene.

U završnom dijelu radionice postignuta je suglasnost oko izbora ključnih energetskih tehnologija za grad Zagreb i nužnosti suradnje svih dionika iz područja energetike u planiranju održivog energetskog razvoja grada Zagreba.

Projekt EnVision'2020 sufinanciran je od strane South East Europe (SEE) programa. Nositelj projekta je Grad Sofija, a na projektu sudjeluje ukupno 10 partnera iz 7 europskih zemalja: Bugarske, Rumunjske, Slovenije, Grčke, Italije, Njemačke i Hrvatske.

Više informacija o projektu „EnVision'2020“ možete pronaći na www.en-vision2020.eu.

                                                       


0003.jpg
0009.jpg
0016.jpg
0019.jpg
0022.jpg
0024.jpg
0030.jpg
0033.jpg
0035.jpg
0038.jpg
0039.jpg
0046.jpg
0049.jpg
0060.jpg
0064.jpg
0068.jpg
0073.jpg


na vrh ispiši stranicu


 

 

 

Kalendar događanja
EKO Najave