Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Zagrebački energetski tjedan 2010.

Od 10. do 16. svibnja 2010. u Gradu Zagrebu se održao prvi Zagrebački energetski tjedan, koji su pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, organizirali Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj i Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske.


Cijeli tjedan obilježili su niz predavanja i radionica na temu energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Program Zagrebačkog energetskog tjedna započeo je u 17 zagrebačkih dječjih vrtića: DV Izvor, DV Medveščak, DV Vrbik, DV Mali princ, DV Duga, DV Tratinčica, DV Siget, DV Bajka, DV Srednjaci, DV Petar Pan, DV Sunce, DV I. B. Mažuranić, DV Malešnica, DV Gajnice, DV Leptir, DV Markuševec i DV Prečko, u kojima se kroz igru učilo što je i zašto je važna energija i kako doprinjeti njezinom racionalnom korištenju i zaštiti okoliša. Učenicima prvih razreda svih zagrebačkih osnovnih škola podijeljena je slikovnica s obrazovnom igricom „Pričaj mi o energiji“, a u njih 17 (OŠ J. J. Strossmayera, OŠ K. Š. Gjalskog, OŠ Trnjanska, OŠ Jordanovac, OŠ A. Cesarca, OŠ G. Krkleca, OŠ Braće Radić, OŠ Voltino, OŠ B. Kašića, OŠ Kustošija, OŠ V. Novaka, OŠ Retkovec, OŠ A. Kovačića, OŠ. Bana J. Jelačića, OŠ Šestine, OŠ Sesvete, OŠ S. Bencekovića) se radilo po posebnom programu gdje su učenici svojim radovima i pisanjem sastava pokazali kako treba racionalno koristiti i štedjeti energiju.

U OŠ Trnjanska, osim posebnog programa, realizirao se je i pilot projekt „Zdrave oči-energetske uštede“ kojim se modernizirao sustav rasvjete u jednoj učionici. Tvrtka „Philips“ je donirala energetski učinkovita rasvjetna tijela za opremanje cijele škole čijom ugradnjom učenici imaju zdravo radno okruženje. U sedam zagrebačkih srednjih škola (Elektrotehnička škola, Elektrostrojarska obrtnička škola, Grafička škola, Obrtnička i industrijska graditeljska škola, Željeznička tehnička škola, Tehnička škola Ruđer Bošković i V. Gimnazija) održala su se stručna predavanja i interaktivne rasprave na temu energetske učinkovitosti, primjene obnovljivih izvora energije i ekološki prihvatljivih goriva uz prikazivanje filma „Razvoj ne želimo zaustaviti, ali onečišćenje možemo!“.

Osim najmlađih generacija, u programu su sudjelovali i fakulteti Sveučilišta u Zagrebu (Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Šumarski fakultet i Arhitektonski fakultet) na kojima su održana stručna predavanja priznatih europskih i hrvatskih znanstvenika.

Na Tribini Grada Zagreba održavale su se tematske tribine koje su organizirale civilne udruge (Udruga ODRAZ, Udruga DOOR, Udruga Terra Bona, Udruga Greenergo), tvrtka Philips, Hrvatska komora inženjera strojarstva i Razvojna agencija – TPZ Zagreb, dok su tribine „Razvoj ne želimo zaustaviti, ali onečišćenje možemo!“, u svojim prostorijama, održale Obrtnička komora Grada Zagreba i Hrvatska gospodarska komora. U Staroj gradskoj vijećnici održana je i stručna tribina„Razvoj inovativnih proizvoda i tehnologija u društvu znanja“ u organizaciji Razvojne agencije – TPZ Zagreb.

Končar – Institut za elektrotehniku d.d., Energetski institut Hrvoje Požar i Sunčana kuća - Špansko otvorili su svoja vrata za stručne posjete grupa učenika, studenata, stručnih udruga i građana. Tom prilikom, posjetitelji su se mogli upoznati s mogućnostima primjene novih energetskih tehnologija proizvodnje energije i uporabom obnovljivih izvora energije.

Posebno važan bio je skup Poruka gradova – Razvoj ne želimo zaustaviti,ali onečišćenje možemo!, koji se održao u Staroj gradskoj vijećnici. Na njemu je prezentirana inicijativa EU „Sporazum gradonačelnika“, kao i Akcijski plan održivog razvitka Grada Zagreba (SEAP). Osim toga, predstavljen je i rad hrvatskih energetskih agencija koje su tom prilikom potpisale „Povelju hrvatskih regionalnih i lokalnih energetskih agencija“. Ovo događanje je okupilo najvažnije sudionike i sve hrvatske agencije s područja energetike na razini gradova i županija te goste i partnere iz Europske komisije i inozemstva.

Po završetku svih događanja, zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević primila je sudionike Zagrebačkog energetskog tjedna u gradskoj palači Dverce.

Sve informacije o Zagrebačkom energetskom tjednu dostupne su na www.zagreb-energyweek.info.
 

GALERIJA FOTOGRAFIJA