Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Zagrebački energetski tjedan 2012.


Od 14. do 19. svibnja 2012. u Zagrebu se održao tradicionalni 3. Zagrebački energetski tjedan, koji je pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, organizirao Grad Zagreb, Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, u suradnji sa Regionalnom energetskom agencijom sjeverozapadne Hrvatske.

 

Sa porukom „Razvoj ne želimo zaustaviti, ali onečišćenje možemo“, cijeli tjedan u našem gradu, obilježio je niz međunarodnih konferencija, predavanja i radionica na temu energije i zaštite okoliša, mogućnostima raspolaganja i upravljanja vlastitim prirodnim resursima, posljedicama i borbi protiv globalnog zatopljenja, racionalnom korištenju energije, primjeni mjera energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije, ekološko prihvatljivih goriva, razvoju i primjeni novih tehnologija, aplikacija na natječaje EU, mogućnostima gospodarskog razvoja i financiranja projekata. Posebne igraonice i  satovi nastave održali su se u vrtićima, osnovnim i srednjim školama na kojima se poticala zainteresiranost djece o temama energije i klime putem odgovarajućih predavanja i podjelom prigodnih bojanki, slikovnica, edukativnih igrica i priručnika. U suradnji sa partnerima, organizirane su posebne stručne tematske konferencije, tribine, seminari i prezentacije na kojima su sudjelovali predstavnici Europske komisije – Općih uprava za energiju i okoliš, Ureda Covenant of Mayors i udruženja Eurocities, Ministarstava Republike Hrvatske, energetskih i razvojnih agencija, obrazovnih i znanstvenih institucija, strukovnih udruženja obrtnika i gospodarstvenika, komora i udruge arhitekata, inženjera graditeljstva, strojarstva i elektrotehnike, predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave, gospodarski subjekti, predstavnici medija, stručne udruge i udruge civilnog društva.

 

U programu Zagrebačkog energetskog tjedna, 16. svibnja 2012., kao posebno događanje održala se međunarodna Konferencija „Lokalne i regionalne jedinice u procesu energetski održivog razvitka“ u Starogradskoj vijećnici te predstavljanje električnih i ekološko prihvatljivih vozila na Trgu bana Jelačića  kako bi građani Grada Zagreba i Republike Hrvatske upoznali sa novim tehnološkim rješenjima u prometu i ekološkim načinom vožnje u cilju podizanja svijesti građana i smanjivanja negativnog utjecaja čovjeka na okoliš.

 

Kao završni događaj Zagrebačkog energetskog tjedna, u subotu 19. svibnja 2012. na Trgu bana Jelačića održala se izložba institucija, tvrtki, poduzetnika, profesionalnih udruga, udruga civilnog društva, EKO dječjih vrtića i EKO škola Grada Zagreba aktivnih u području primjene mjera energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije, ekološko prihvatljivih goriva i zaštite okoliša. Izlagači su imali mogućnost prezentirati svoje proizvode i usluge na predviđenim štandovima, izlagati svoje eksponate te izravno komunicirati sa građanima.

 

Sve informacije o Zagrebačkom energetskom tjednu dostupne su na www.zagreb-energyweek.info.

 

PROGRAM

 

Vezane vijesti:

- Najava 3. Zagrebačkog energetskog tjedna

- Započeo 3. Zagrebački energetski tjedan

- Prijem gradonačelnika za sudionike Zagrebačkog energetskog tjedna

- Igraonice "Pričaj mi o energiji" u osnovnim školama

- Dan hrvatskih komora

- Održan Forum o zelenom gospodarstvu

- Međunarodna konferencija „Lokalna i regionalna samouprava u procesu energetski održivog razvitka„

- Ekološka vozila na središnjem zagrebačkom trgu

- Sat za "Klimu i energiju"

- Fotonaponski sustav na krovu Gradske uprave

- Osmi simpozij o zelenoj gradnji u Hrvatskoj

- Seminar: Energetska učinkovitost u industriji

- Eko vožnja i fotonaponski sustavi za bolju budućnost

- Završna izložba 3. Zagrebačkog energetskog tjedna

- Potpisan Sporazum o poslovnoj suradnji između HEP-a i DOK-ING-a

- Održiva gradnja i energetska certifikacija zgrada u Hrvatskoj