Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Zagrebački energetski tjedan 2011.

Od 4. do 9. travnja 2011. u Zagrebu se održao tradicionalni Zagrebački energetski tjedan, koji su po pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, zajednički organizirali Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj i Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske.

Sa porukom „Razvoj ne želimo zaustaviti, ali onečišćenje možemo“, cijeli tjedan u našem gradu su obilježile međunarodne konferencije, predavanja i radionice na temu energije, globalnog zatopljenja, primjena mjera energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, dok su se posebne igraonice i satovi nastave održale u vrtićima, osnovnim i srednjim školama. U sklopu Zagrebačkog proljetnog velesajma, u program je bio uključen i specijalizirani sajam „Interklima 2011.“ na kojem su se prezentirali novi proizvodi i tehnološka rješenja na području grijanja i klimatizacije.

Program Zagrebačkog energetskog tjedna započeo je u svim dječjim vrtićima Grada Zagreba (206 lokacija) igraonicama pod nazivom „Pričajmo o energiji i čuvajmo okoliš“ kojima se, uz prigodne bojanke, priručnik za odgajatelje, balone i makete vjetrenjača, željela potaknuti zainteresiranost najmlađih o temama energije i klime. Posebni programi su se održali u DV „Prečko“, kojeg su obišli zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Marijan Maras te ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske, i DV „Vjeverica“ u kojem se realizirao pilot projekt „Zdrave oči – energetske uštede“ kojim se modernizirao sustav rasvjete. Tvrtka Philips je donirala energetski učinkovita rasvjetna tijela za opremanje cijelog dječjeg vrtića čime je prezentirana ušteda energije te zdravije i ugodnije radno okruženje.

Učenicima svih prvih razreda osnovnih škola Grada Zagreba (114 lokacija) održali su se satovi nastave „Pričaj mi o energiji“ kojima su nastavnici putem slikovnice sa obrazovnom igricom i priručnika za ravnatelje podučili učenike o energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije. Poseban program se proveo u OŠ „Gustava Krkleca“ gdje se, donacijom tvrtke Osram i Intralighting, realizirao projekt „Zdrave oči – energetske uštede“ u kojem se praktičnom primjenom modernizacije sustava rasvjete u sportskoj dvorani prezentirala nova tehnološka rješenja učinkovite rasvjete te njezin utjecaj na zdravije i sigurnije rješenje.

U svim srednjim školama Grada Zagreba (67 lokacija) održao se sat nastave učenicima prvih razreda na temu nepovoljnih klimatskih promjena izazvanih djelovanjem čovjeka i njegovog utjecaja na korištenje energetskih resursa. Na predavanjima su se učenici koristili priručnikom „Klima i energija“.

Na Tribini Grada Zagreba održavale su se tematske tribine u organizaciji UNDP-a (Tribina „Savjetovanje građana o energetskoj efikasnosti“), Hrvatske udruge energetskih certifikatora(Tribina „Energetski certifikat – iskaznica zgrade“), Razvojne agencije Zagreb – TPZ (Tribina „Inovativno poduzetništvo na području obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti i zaštiti okoliša“), civilne udruge DOOR (Tribina „Koliko nam je važan održivi energetski razvoj?), Saveza za energetiku Zagreba (Seminar „Mogućnosti financiranja projekata i razvoja investicija u energetici“) i predavača s Arhitektonskog fakulteta (Seminar „Energetska učinkovitost arhitekture u novogradnji i obnovi“). U svojim prostorijama stručne tribine i seminare su održale Hrvatska gospodarska komora (Seminar „Energetika – perspektiva za razvoj“), Obrtnička komora grada Zagreba (Tribina „Poduzetničke mogućnosti u sektoru energetike“), Šumarski fakultet (Stručna tribina „Šumska biomasa kao nositelj energije – doprinos održivom razvoju“) i HAK (Predavanje „Učinimo aute zelenima“).

Energetski institut Hrvoje Požar, Fakultet elektrotehnike i računarstva (Laboratorij za obnovljive izvore energije), EL-TO Zagreb i Sunčana kuća – Špansko otvorili su svoja vrata za stručne posjete grupa učenika, studenata, stručnih udruga i građana. Posjetitelji su se mogli upoznati s mogućnostima primjene novih energetskih tehnologija proizvodnje energije uporabom obnovljivih izvora energije, primjene novih tehnologija iskorištavanja šumske biomase za proizvodnju električne i toplinske energije te s kogeneracijskim tipom elektrane u kojoj se istovremeno proizvodi električna i toplinska energija.

U Starogradskoj vijećnici održao se poseban program koji je uključivao Međunarodni seminar ManagEnergy „Jačanje kapaciteta lokalne samouprave za ostvarivanje ciljeva is Sporazuma gradonačelnika“; prezentaciju Grada Freiburga; Stručni skup projekta „Izgradnja sustava za gospodarenje energijom u gradovima“ te Međunarodni seminar strukovnih komora arhitekture, graditeljstva, strojarstva i elektrotehnike. U sklopu tog posebnog programa potpisano je četiri dokumenta: „Povelja Hrvatskog kluba Covenant of Mayors“„Sporazum o stručnoj i financijskoj potpori za izradu i provedbu akcijskih planova energetski održivog razvitka“, „Povelja kluba Covenant of Mayors glavnih gradova jugoistočne Europe“ i „Pismo namjere“ o nastavku suradnje na novom projektu „Mreža energetski osviještenih gradova“.

Tijekom Zagrebačkog energetskog tjedna, u hotelu The Westin se održala Godišnja konferencija europskog udruženja Energy Cities „Učinimo to sami... zajedno!“ 
(06.-08. travnja 2011.), kojoj je Grad Zagreb bio domaćin. Na konferenciji su bile prezentirane sve teme vezane uz energetski održivi razvoj, a sudjelovalo je oko 250 članova Energy Citiesa iz svih dijelova Europe.

Zagrebački energetski tjedan uspješno je završen na Trgu bana Jelačića (09. travnja 2011.) na kojem su se održale izložbe institucija, tvrtki, poduzetnika, profesionalnih udruga, udruga civilnog društva, EKO dječjih vrtića i EKO škola Grada Zagreba aktivnih u području primjene mjera energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša. Izlagači su prezentirali i izlagali svoje proizvode, usluge i eksponate na predviđenim štandovima te su izravno komunicirali sa građanima.

Sve informacije o ovogodišnjem  Zagrebačkom energetskom tjednu dostupne su na www.zagreb-energyweek.info .

GALERIJA FOTOGRAFIJA