Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Eurocities Deklaracija o klimatskim promjenama

 
EUROCITIES je mreža velikih europskih gradova osnovana 1986. Te okuplja lokalne vlasti iz više od 140 velikih gradova iz više od 30 europske zemlje.

EUROCITIES mreža zastupa interes e svih svojih članova i sudjeluje u dijalogu s europskim institucijama o širokom rasponu politika koje se odnose na gradove. Te politike obuhvaćaju: gospodarski razvoj, okoliš, promet i mobilnost, društvena pitanja, kulturu, društvo informacija i znanja, i usluge od općeg interesa.

Gradska skupština Grada Zagreba je, na 11. sjednici 11. travnja 2001., donijela Zaključak o učlanjenju Grada Zagreba  u Udrugu gradova „Eurocities Network“.

EUROCITIES je, u Lyonu 27. listopada 2008., službeno pokrenuo Deklaraciju o klimatskim promjenama koja je plod suradnje grupe od 20 europskih gradova na čelu sa gradom Nantesom. Deklaracija dokazuje predanost gradova u borbi protiv klimatskih promjena i predstavlja ključne probleme s kojima ćemo se suočiti u budućnosti, a čije se posljedice već osjećaju. Uloga izabranih predstavnika je da predvide i donesu političke odluke, što je ujedno i svrha ove Deklaracije koju su potpisali gradonačelnici i predsjednici lokalnih vijeća u ime svojih gradova.

U skladu s obvezama koje su utvrđene u Leipziškoj povelji o održivim gradovima, u ovome slučaju cilj je potvrditi važnost lokalnih vlasti u poduzimanju radnji, ali isto tako i u poduzimanju inicijativa iz područja njihova djelokruga te jačanje svijesti i poticanje pozitivnih promjena među građanima.

Deklaracija također pomaže unapređenju rasprave o klimatskim promjenama koju na europskoj razini promiče Komisija kroz svoje inicijative kao što je Sporazum gradonačelnika, s kojim je povezana mreža EUROCITIES, i konzultacije o klimatskim promjenama koje je nedavno pokrenuo povjerenik za okoliš.

Gradska skupština Grada Zagreba donijela je na 46. sjednici, 16. ožujka 2009., Zaključak o prihvaćanju EUROCITIES Deklaracije o klimatskim promjenama.

Tekst EUROCITIES Deklaracije o klimatskim promjenama možete pronaći OVDJE.