Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Zagrebački energetski tjedan 2013.

Od 13.-18. svibnja 2013. u Gradu Zagrebu se održao četvrti po redu Zagrebački energetski tjedan, koji pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, organizira Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Grada Zagreba.  Ove godine se održao cijeli niz događanja tijekom mjeseca svibnja i lipnja u svrhu povezivanja Zagrebačkog energetskog tjedna i Energetskog tjedna u Bruxellesu dok se završna energetska izložba održala 15. lipnja 2013. na Trgu bana Jelačića.

Pozitivni rezultati prethodna tri Zagrebačka energetska tjedna, podrška i odobravanje struke i javnosti u gradu kao i zainteresiranost međunarodnih organizacija, najbolji su pokazatelji da se je Grad Zagreb istaknuo u široj regiji sa jedinstvenim pristupom u cilju postizanja uštede energije, primjene mjera energetske učinkovitosti, korištenju obnovljivih izvora energije i ekološko prihvatljivih goriva te smanjenja emisije CO2

S porukom „Razvoj ne želimo zaustaviti, ali onečišćenje možemo“, program energetskog tjedna započeo je održavanjem niza međunarodnih konferencija, predavanja i radionica na temu energije i zaštite okoliša, mogućnostima raspolaganja i upravljanja vlastitim prirodnim resursima, posljedicama i borbi protiv globalnog zatopljenja, racionalnom korištenju energije, primjeni mjera energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije, ekološko prihvatljivih goriva, razvoju i primjeni novih tehnologija, aplikacija na natječaje EU, mogućnostima gospodarskog razvoja i financiranja projekata. U suradnji s partnerima,  organizirane su posebne stručne tematske konferencije, tribine, seminari i prezentacije  na kojima su sudjelovali predstavnici Europske komisije – Opće uprave za energiju i okoliš, Ureda Covenant of Mayors i udruženja Eurocities, Ministarstava Republike Hrvatske, energetskih i razvojnih agencija, obrazovnih i znanstvenih institucija, strukovnih udruženja obrtnika i gospodarstvenika, komora i udruga arhitekata, inženjera graditeljstva, strojarstva i elektrotehnike, predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave, gospodarski subjekti, predstavnici medija, stručne udruge i udruge civilnog društva.

Program Zagrebačkog energetskog tjedna započeo je u svim dječjim vrtićima Grada Zagreba (206 lokacija) igraonicama pod nazivom „Pričajmo o energiji i čuvajmo okoliš“ kojima se, uz prigodne bojanke, priručnike za odgajatelje, balone i makete vjetrenjača, potiče zainteresiranost najmlađih o temama vezanim uz energiju i klimu.

Učenicima svih prvih razreda osnovnih škola Grada Zagreba (114 lokacija) održali su se satovi nastave „Pričaj mi o energiji“ kojima su nastavnici putem slikovnice sa obrazovnom igricom i priručnika za ravnatelje podučili učenike o energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije.

U svim srednjim školama Grada Zagreba (67 lokacija) održao se sat nastave učenicima prvih razreda na temu nepovoljnih klimatskih promjena izazvanih djelovanjem čovjeka i njegovog utjecaja na korištenje energetskih resursa. Na predavanjima su se učenici koristili priručnikom „Klima i energija“.

U Starogradskoj vijećnici održao se poseban program koji je uključivao međunarodnu konferenciju „Zajedno za zelenu, energetski održivu Europu“, Stručni skup Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu „Mi imamo rješenja: vizije novih generacija za zeleni razvoj“, Dan hrvatske komore „Razvoj ne želimo zaustaviti, ali onečišćenje možemo!“, stručni seminar Hrvatske komore inženjera strojarstva i Hrvatske komore inženjera elektrotehnike „Energetika u razvoju Republike Hrvatske“, stručni skup „Suradnja i umrežavanje gradova – značajan resurs informacija i znanja: Hrvatski Klub Covenant of Mayors i Mreža energetski efikasnih glavnih gradova Jugoistočne Europe“, stručni seminar „EU projekti za energetski održivi razvitak gradova“, seminar Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske „Zajedno za održivi razvoj – 5 godina s vama“  te XIII. Simpozij “Zeleni aspekt urbanog planiranja” u organizaciji Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj.

Na Tribini Grada Zagreba održane su stručne tematske tribine, u koordinaciji i organizaciji Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj u suradnji sa različitim civilnim udrugama, tvrtkama i institucijama: Udruga za razvoj Hrvatske (Prezentacija „Zapošljavanje kroz novu energetiku“), Tvrtka „Mobis solar“ (Prezentacija „Povećanje proizvodnje solarne elektrane i do 25% - SolarEdge tehnologija“), Tvrtka „Autocentar Kutina“ (Prezentacija „Ugradnja LPG plinskog uređaja u dizel motore“), Tvrtka Vivo Somnia d.o.o. (Prezentacija „Energija vjetra i vjetroelektrane“), Zagrebački holding, Podružnica Vodoopskrba i odvodnja (Tribina - „AWMR – Napredna bežićna mreža za daljinsko očitanje vodomjera i naplatu vode na području Grada Zagreba“), Tvrtka „ECO 3 ENERGY“ (Prezentacija „Fotonaponski izmjenjivači Fronius i njihova upotreba u fotonaponskim elektranama“), Zagrebački Holding - Podružnicu Čistoća (Prezentacija „Energetska oporaba komunalnog biootpada - Projekt UrbanBiogas“ i Prezentacija „Provođenje sustava gospodarenja energijom u Podružnici Čistoća“), Tvrtka „HEP ESCO d.o.o. (održala je Dane otvorenih vrata), Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu (Stručni seminar: „Energetska obnova do „faktora 10“ i obnovljivi izvori energije“).

U svojim prostorijama stručne tribine i seminare su održale Hrvatska gospodarska komora (Seminar „Promocija kataloga proizvođača opreme za obnovljive izvore energije i Kataloga tvrtki u području djelatnosti zaštite okoliša“), Obrtnička komora Zagreb i Udruženje obrtnika Grada Zagreba (Seminar „Energetska učinkovitost – značajni faktor u razvoju obrtništva i malog poduzetništva), HAK (Okrugli stol „Održiva urbana mobilnost“), Elektrostrojarska obrtnička škola sa partnerima Graditeljskom tehničkom školom Zagreb, Strukovnom školom Sisak i Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba (Predavanje „Osnovni KNX modul“),  Arhitektonski i Građevinski fakultet (Seminar „Energetska obnova i  europski projekti“), Agencija za mobilnost i programe EU Stručni seminar („Mentorstvo energetskih nacionalnih kontakt osoba“ i Stručni seminar „Energetska edukacija iz područja energetike i okoliša u okviru programa FP7 za nove nacionalne kontakt osobe iz Regije Balkana“ ).

Energetski institut Hrvoje Požar, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Fakultet elektrotehnike i računarstva, HEP ESCO, objekti Gradske uprave Grada Zagreba,  Sunčana kuća – Špansko i  tvrtka „Mobis solar“ otvorili su svoja vrata za stručne posjete grupa učenika, studenata, stručnih udruga i građana. Posjetitelji su imali priliku vidjeti na realnim ispitnim sustavima rad geotermalne dizalice topline s izmjenjivačem topline dubine 100 m, solarne fotonaponske i kolektorske sustave, malu vjetroelektranu, rad kotla na biomasu, mjerenje potrošnje energije i vode u zgradama, utjecaj distribuiranih – obnovljivih izvora na kvalitetu napona, mogućnostima korištenja ESCO modela financiranja za realizaciju projekata energetske učinkovitosti, mogućnostima primjene novih energetskih tehnologija proizvodnje energije uporabom obnovljivih izvora energije, fotonaponske i  solarne sustave integrirane na objektima Gradske uprave Grada Zagreba.

U sklopu programa 4. Zagrebačkog energetskog tjedna, Tehnički muzej Grada Zagreba svečano je otvorio stalni postav i edukacijski centar u Muzeju pod nazivom „Obnovljivi izvori i energetska učinkovitost“. Savez za energetiku Zagreba organizirao je „Dodjelu godišnjih nagrada za razvoj hrvatskog zelenog gospodarstva GREENOVATION 2013. i godišnji susret nositelja oznake GREEN MARK“

Tradicionalni završetak ovogodišnjeg Zagrebačkog energetskog tjedna 2013., povodom ulaska Republike Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije, obilježili smo 15. lipnja 2013. na Trgu bana Josipa Jelačića posebnim događajem „EE Info Danom“ u sklopu Europskog energetskog tjedna (EUSEW). Na „EE Info Danu“ se održala prezentacija gospodarskih subjekata,  znanstvenih i obrazovnih institucija, poduzetnika, udruga civilnog društva, EKO dječjih vrtića i EKO škola Grada Zagreba aktivnih u području primjene mjera energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije, ekološko prihvatljivih goriva i zaštite okoliša. Izlagači su prezentirali i izlagali svoje proizvode i usluge na štandovima te su izravno komunicirali sa građanima

Sve informacije o ovogodišnjem  Zagrebačkom energetskom tjednu dostupne su na www.zagreb-energyweek.info.

PROGRAM

GALERIJA FOTOGRAFIJA