Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Gradonačelnik Grada Zagreba potpisao GDC

Gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić je, Odlukom Gradske skupštine Grada Zagreba od 26. listopada 2010.,  potpisao „Zelenu digitalnu povelju“ (Green Digital Charter) kojom se Grad Zagreb pridružuje inicijativi udruge europskih gradova EUROCITIES i izražava strateško opredjeljenje gradske uprave Grada Zagreba o potrebi neposredne suradnje   s drugim europskim gradovima u cilju ostvarenja zajedničkih interesa u procesu unapređivanja rada u području energetske učinkovitosti i sprečavanja posljedica klimatskih promjena primjenom suvremenih ICT tehnologija.

Gradonačelnik je u svom govoru ukratko istaknuo: „Globalno zagrijavanje i klimatske promjene nezaobilazne su teškoće s kojima se danas suočava svijet, svaka država i svaki grad. Realno stanje zahtijeva brze i učinkovite odgovore na lokalnim i nacionalnim razinama, ali i intenzivnu suradnju i sinergiju na međunarodnom planu. Green Digital Charter je dokaz kojim europski gradovi izražavaju veliku želju za zajedničkom suradnjom u suočavanju sa posljedicama klimatskih promjena uvodeći informacijsku i komunikacijsku tehnologiju (ICT) kao sredstvo za povećanje energetske učinkovitosti i održivog razvoja gradova, ali i kao sredstvo za smanjenje emisija CO2. Grad Zagreb je ponosan što je postao dio ove inicijative kojom potvrđuje svoje strateško opredjeljenje i primarne ciljeve energetske politike te što je zajedno sa ostalim europskim gradovima prepoznao važnost primjene novih tehnologija i razmjene iskustava u javnom i privatnom sektoru.“

Prihvaćanjem ove Povelje, Grad Zagreb je iskazao svoju opredijeljenost za stvaranje i promicanje mreže „zeleno“ povezanih gradova koji koriste energetski učinkovitije informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT); razvijaju zajednički standard za prikupljanje, uspoređivanje i analiziranje emisija stakleničkih plinova i drugih energetskih podataka grada u cjelini; primjenjuju inovacije u informacijskim i komunikacijskim tehnologijama sustava javnog i  drugog gradskog prijevoza, objektima, sustavima javne rasvjete i slično. Međusobno povezani gradovi stvorit će realnu i učinkovitu platformu za ekonomsku, socijalnu i ekološku dobrobit svih građana.