Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Regions for Recycling – Regije za recikliranje (R4R)

Regions for Recycling – Regije za recikliranje (R4R) je projekt u kojem Grad Zagreb sudjeluje kao jedan od projektnih partnera, a financira se sredstvima iz Europske unije odnosno iz programa INTERRREG IVC.

Program INTERREG IVC osigurava sredstva za međuregionalnu suradnju diljem Europe čiji su prioriteti inovativnost i gospodarstvo temeljeno na znanju te zaštita okoliša i sprječavanje rizika. Glavni cilj INTERREG IVC Programa je unaprjeđenje učinkovitosti regionalne politike i instrumenata s ciljem gospodarske modernizacije i kompetitivnosti Europe.

Projekti koji se financiraju, temelje se na razmjeni iskustava između partnera koji su odgovorni za razvoj lokalnih i regionalnih politika. U regionalnim inicijativnim projektima partneri rade zajedno na razmjeni iskustava u različitim interesnim područjima koje variraju između razmjene različitih podataka i rezultata do zajedničkog sudjelovanja u mini programima, dok u kapitalnim projektima partneri mogu iskoristiti stečena znanja za programe Europskih strukturnih fondova.

Projekt R4R (Regije za recikliranje) provodi trinaest partnera, a osim Grada Zagreba partneri su:

 • Grad Odense (Danska)
 • Grad Tallin (Estonija)
 • Regija Štajerska (Austrija)
 • Grad Lisabon (Portugal)
 • Katalonska agencija za otpad (Španjolska)
 • Efxini Poli (Grčka)
 • Grad Limerick (Irska)
 • Regija Flandrija - OVAM (Belgija)
 • Grad Ilfov (Rumunjska)
 • Grad Sofia (Bugarska)
 • ACR+ (Belgija).


Voditelj projekta je ORDIF iz regije Ile-de-France (Francuska), neprofitna organizacija osnovana 1992. čiji su glavni ciljevi olakšati pristup i razdiobu podataka o otpadu između zainteresiranih organizacija i lokalnih i regionalnih vlasti na EU razini te formirati baze podataka i indikatora koji se tiču sprječavanja nastanka, sakupljanja i obrade otpada. Glavni koordinator projekta Regije za recikliranje je Jean-Benoît Bel koji je ujedno i voditelj projekata za samu organizaciju ORDIF. Glavni koordinator R4R projekta ima bogato iskustvo u izradi prijedloga za različitih projekata Europske unije kao i u vođenju projekata koji se poglavito odnose na zaštitu okoliša i gospodarenje otpadom.

Opći cilj projekta Regije za recikliranje (R4R) je promicanje postignuća regija i gradova, sudionika u projektu, u cilju omogućavanja lokalnim i regionalnim vlastima da usporede svoje prakse u vezi recikliranja te identificiranje dobre prakse koje lokalnim/regionalnim vlastima stoje na raspolaganju kako bi se došlo do što većeg stupnja recikliranja otpada.

AKTIVNOSTI U OKVIRU PROJEKTA

Projekt ima četiri osnovne aktivnosti:
1. Upravljanje i koordinacija
2. Komunikacija i informiranje
3. Prikupljanje i usporedba podataka o otpadu
4. Razmjena iskustava/identifikacija i analiza primjera dobre prakse

Sudjelovanjem u projektu R4R Grad Zagreb ima mogućnost uvida i usporedbe u području gospodarenja otpadom s gradovima/regijama iz EU te će razmjenom dobre prakse s partnerima u projektu steći korisno iskustvo za realizaciju prioritetnih aktivnosti Grada Zagreba u području održivog gospodarenja otpadom. Koordinator u projektu iz Grada Zagreba je dr.sc. Sandra Tucak Zorić, pomoćnica pročelnika u Gradskom uredu za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj.

Aktivnosti projekta započele su 1. siječnja 2012., a predviđeno razdoblje za završetak projekta je 31. prosinca 2014.

Više informacija o projektu možete pronaći na www.regions4recycling.eu/home.