Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Sporazum o suradnji na promociji Europskog Sporazuma gradonačenika

1/3

Na kraju jutarnjeg dijela konferencije SGE "Održivi razvoj gradova" (26. travnja 2009.), potpisan je Sporazum o suradnji na promociji Europskog Sporazuma gradonačelnika (Covenant of Mayors) između Opće uprave za energetiku i promet Europske komisije, Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj, Grada Zagreba, Grada Rijeke i Udruge gradova u Republici Hrvatskoj. 

Sporazum je potpisan s ciljem promoviranja te osnaživanja kapaciteta hrvatskih gradova kako bi pristupili Europskom sporazumu gradonačelnika, a potpisnici su: Fabrizio Barbaso, zamjenik glavnog direktora Opće uprave za energetiku i promet Europske komisije (potpisao je sporazum u Bruxellesu), Yuri Afanasiev, stalni predstavnik Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj, Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba te Vojko Obersnel kao gradonačelnik Grada Rijeke i kao predsjednik Udruge gradova u RH. Do sada su Covenant of Mayors potpisala tri hrvatska grada – Zagreb, Rijeka i Ivanić Grad.

Zahvaljujem Europskoj komisiji koja je prepoznala Zagreb kao jednoga od glavnih saveznika za prenošenje poruka, povećanje utjecaja i promocije Sporazuma gradonačelnika Europe u RH i široj regiji. Zagreb je, kao glavni grad RH, potpuno spreman preuzeti ulogu i obvezu Pomoćne strukture Europske komisije te pružiti strateško vodstvo, stručnu i tehničku potporu jedinicama lokalne samouprave, u kojima postoji politička volja za potpis Sporazuma, da ispune njegove uvjete poput pripreme i donošenja akcijskog plana za energetskiodrživi razvoj te provedbu aktivnosti i nadzor nad provedbom - rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić .

- Udruga gradova od samog se početka uključila u projekt Sustavnog gospodarenja energijom, a današnjim potpisivanjem Sporazuma obvezujemo se na daljnje sustavno poticanje projekata energetske učinkovitosti. Promicat ćemo članstvo hrvatskih gradova u međunarodnoj organizaciji Energie-Cites te nastaviti s inicijativom UNDP-a da se ovakve konferencije održavaju na godišnjoj razini. – napomenuo je Obersnel. 

- U EU smo shvatili da se naš energetski program može ostvariti jedino kroz zajedničku suradnju na međunarodnoj, nacionalnoj i lokalnoj razini – kroz zajedničke napore da se do 2020. postigne 20 % smanjenje emisija stakleničkih plinova, za 20 % smanji potrošnja energije te za 20% poveća proizvodnja energije iz obnovljivih izvora energije. - istaknuo je Roman Doubrava ispred Opće uprave za energetiku i promet Europske komisije. 

- Ovaj sporazum izravno je usmjeren na gradove u Europi, i do danas ga je potpisalo oko 500 gradova. Zagreb i Rijeka su dva pionirska grada koji svojim radom daju važan politički signal i građanima pokazati ukazati na potrebe za promjenom. Izuzetan je uspjeh Hrvatske što već 80 gradova aktivno radi na sustavnom gospodarenju energijom. – istaknuo je Doubrava.