Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Studijski posjet delegacije Grada Zagreba, Podgorice i Skopja gradu Freiburgu

Kao jedna od prvih aktivnosti projekta „Izgradnja sustava za gospodarenje energijom u gradovima“, bila je posjeta delegacije Grada Zagreba, Podgorice i Skopja gradu Freiburgu koji je ujedno i grad-model u projektu.

U sklopu studijske posjete gradu Freiburgu potpisan je Sporazum o razumijevanju između GTZ-a i gradova Freiburga, Podgorice, Sarajeva, Skopja i Zagreba kojim je potvrđena suradnja glavnih gradova regije na implementiranju zajedničkog projekta „Izgradnja sustava za gospodarenje energijom u gradovima“. U ime Grada Zagreba, Sporazum je potpisao zamjenik gradonačelnika Ivo Jelušić.

Za uvođenje prvih postignuća na području zaštite okoliša, poput instalacije sistema za rano otkrivanje smoga i ozonskog onečišćenja, zabrane korištenja pesticida, uvođenja mjera za recikliranje i transport otpada, grad Freiburg je 1992. godine izabran za „Ekološku metropolu“ Njemačke. Od tada su se u gradu Freiburgu počele javljati i druge inovacije na području zaštite okoliša i solarnog inženjeringa koje su nagrađivane i sa drugim priznanjima: nagrada Europskog javnog transporta, Njemačka Solarna nagrada, Federalna nagrada za održivost u urbanom razvoju...

Najveću pozornost privukla je uspješna provedba politike prijevoza i transporta koja je osigurala dobru povezanost u gradu bez kočenja urbanog razvoja, a isto tako je i omogućila očuvanje prirode i zaštitu okoliša. To je dovelo do povećanja korištenja bicikla kao prijevoznog sredstva (sa 15% na 28%) kao i korištenja javnog prijevoza (sa 11% na 18%), dok je postotak korištenja motornih vozila smanjen sa 38% na 30%. Uspoređujući podatke sa ostalim većim njemačkim gradovima, grad Freiburg ima najmanju gustoću prometa motornim vozilima (423 vozila na 1,000 stanovnika).

Politika očuvanja okoliša, solarni inženjering, održivost i koncept klimatskog očuvanja postali su glavnim uporištem ekonomije, političkog i urbanog razvoja. No najvažnija činjenica je da se stanovnici Freiburga zaista poistovjećuju sa tom politikom. 

Visoko izaslanstvo gradova-partnera, Grada Zagreba, Podgorice i Skopja, obišli su zonu projekta Rislerstrasse - novo sadržajno kompleksno naselje u gradskom vlasništvu koje primjenjuje moderne tehnologije za štednju energije u stanovanju, Solarni Info Centar – jedan od vodećih međunarodnih Sajmova solarne energije, Okrug Vauban - solarno kompleksno naselje u neposrednoj blizini centra grada i Okrug Rieselfeld – najveći stambeni projekt u pokrajini Baden-Wurttemberg. U sklopu posjeta su održane i stručne radionice s temama Planiranje prometa i javna rasvjeta te Energija i klimatska politika.

Domaćini su pokazali koje mjere i aktivnosti i dalje poduzimaju na području zaštite okoliša i očuvanja prirode kako bi opravdali svoj imidž „zelenog“ grada, a to samo pokazuje da je grad Freiburg pravi primjer grada-modela ovog projekta.