Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Inteligentna kuća (Smart Home, Smart House)

Sustavi pametne kuće integriraju sustav grijanja, hlađenja, protuprovalni i protupožarni sustav, kućnu rasvjetu, audio/video sustav u jedinstvenu cjelinu koja omogućuje optimalno korištenje energije i komforno upravljanje kućom. Takav sustav povećava vrijednost i sigurnost vašeg doma, vaš dom čini ugodnijim i komfornijim za život, a ekonomično trošenje energije smanjit će troškove života.

Ljudima sa problemima kretanja , pametna kuća omogućuje bolju autonomiju i olakšava kontrolu kućnih sustava, rasvjete, grijanja, otvaranja ulaznih vrata, kontrole ulaza u zgradu i dr.

Cijeli sustav je temeljen na centralnom procesorskom sustavu koji kontrolira i upravlja svim ostalim kućnim sustavima. U današnjoj tehnologiji samo je mašta i cijena granica opremljenosti pametne kuće. Centralni procesor dobiva informacije iz vanjskog svijeta putem različitih senzora temperature (prostorije, vanjski prostor), svjetlosti, mehaničkih senzora otvorenosti/zatvorenosti vrata i prozora, senzora vlage (kupaonica), senzora detekcije pokreta, vatre, dime i dr. Dobivene informacije se obrađuju u procesoru i na temelju definiranih pravila, procesor upravlja ostalim uređajima, svjetlom, klima uređajima, sustavom za grijanje, automatskim sustavima prozora, vrata, ventilima za vodu, plin, jednom riječju svim što postoji u kući. Svi uređaji su međusobno povezani u centralnu mrežu kako bi se mogli kontrolirati i nadzirati sa različitih pozicija. Mreža može biti izvedena pomoću žičanih kabela, bežično ili korištenjem postojeće strujne mreže.

Pravila procesiranja iako unaprijed definirana, mogu se programirati prema zahtjevima korisnika, uz istovremenu fleksibilnost i jednostavnost upravljanja sustavom. Upravljanje pametnom kućom je jednostavno i intuitivno. Upravljati može daljinskim upravljačem, ekranom osjetljivim na dodir montiranim na zid, mobitelom putem SMS poruka, preko Vašeg kućnog računala, ili preko Interneta kada niste u kući.

 

Pametna kuća pokriva nekoliko aspekata automatizacije kućnih sustava:

 1. Osvjetljenje prostora;
 2. Grijanje i hlađenje;
 3. Sigurnost;
 4. Audio/video;
 5. Prozori i vrata i dr.

 

Osvjetljenje prostora

Pametna kuća omogućit će Vam uživanje u prednostima sofisticirane kontrole rasvjete u Vašem domu. Umjesto klasičnih prekidača koji uključuju pojedini izvor rasvjete, definirajte svjetlosne scene za različite prigode, kombinirajući rasvjetu više izvora i različite intenzitete svjetla u dnevnom boravku, spavaćoj sobi, dvorištu i dr. Podesite rasvjetu sa samo jednog mjesta, daljinskim upravljačem ili odabirom na zidnom prekidaču. Na izlasku iz kuće, jednim prekidačem ugasite rasvjetu u cijeloj kući.


Grijanje i hlađenje

Sustavi pametne kuće povećat će učinkovitost i ekonomičnost grijanja i hlađenja vašeg doma, smanjiti potrošnju električne energije, a povećati udobnost u vašem domu.

Postojeći sustav centralnog grijanja ili sustav klimatizacije može se integrirati pod nadzor pametne kuće. Vanjski temperaturni senzor omogućit će optimalno grijanje i hlađenje unutarnjeg prostora u skladu sa godišnjim dobom i vanjskom temperaturom čime se izbjegavaju temperaturna nadvišena i smanjuje potrošnja.

 

Programiranjem pametne kuće maksimalno prolagodite svoju okolinu svojem životu:

 • Uključite intenzivno grijanje/hlađenje kuće neposredno prije ustajanja.
 • Tijekom dana dok ste na poslu, podesite optimalno grijanje/hlađenje kuće.
 • Prije povratka kući, uključit će se intenzivno grijanje/ hlađenje na željenu temperaturu.
 • Ukoliko se ranije vraćate kući, SMS porukom aktivirajte grijanje/ hlađenje na željenu temperaturu.
 • Definirajte različiti mod rada grijanja/hlađenja tijekom dana i noći te tijekom tjedna i vikendom.
 • Podesite različite temperature za svaku prostoriju.
 • U slučaju naglog zahlađenja dok još niste uključili grijanja, a niste kod kuće pametna kuće će se zagrijati i spriječiti moguće smrzavanje.

 

Sigurnost

Podesite Vaš sustav pametne kuće da imitira Vaš stil života. Dok niste kod kuće, sustav može imitirati Vaš način života: uključivati i isključivati unutarnju i vanjsku rasvjetu, podizati i spuštati rolete, paliti i gasiti TV, radioprijemnik i dr, što je ponekad sasvim dovoljno da obeshrabri mogućeg provalnika. U slučaju provale, pametna kuća iznenadit će uljeza: uključit će alarm, cjelokupnu rasvjetu, podići rolete , a Vama poslati SMS poruku.


U slučajevima poplave, pametna kuća isključit će glavni ventil, glavno napajanje strujom čime će spriječiti moguće štete, a Vama poslati SMS poruku. Sličan scenarij može se provesti i kod dojave požara.


Postojeći alarmni i protupožarni sustavi jednostavno se integriraju pod nadzor pametne kuće čime se pojednostavljuje upravljanje sustavom.


Pomoć invalidima

Ljudima sa problemima kretanja , pametna kuća omogućuju bolju autonomiju i olakšava kontrolu kućnih sustava, rasvjete, grijanja, otvaranja ulaznih vrata, kontrole ulaza u zgradu i dr. Prema vašim željama i potrebama, projektirat ćemo sustav koji će Vam omogućiti maksimalnu slobodu i samostalnost u Vašem domu.Audio/Video sustavi

Kao vrhunac komfora i integracije pametne kuće je audio/video sustav koji će Vaše trenutke opuštanja učinit još ugodnijim. Odabirom filma ili glazbe koju želite gledati/slušati, pametna kuća prilagodit će atmosferu u prostoriji, prigušiti svjetla, spustiti zastore/rolete, spustiti platno i projektor. Želite li da vas nitko ne smeta, sustav će onemogućiti zvonjavu na ulaznim vratima, isključiti telefone...

 

(Izvor: gradimo.hr)