Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Novi energetski savez Francuske i Velike Britanije

London, 20. veljače 2012. - Velika Britanija i Francuska u petak su dogovorile niz novih sporazuma vezanih uz suradnju oko energetskih pitanja, dok su tvrtke iz dvaju zemalja istog dana zaključile niz komercijalnih ponuda.
Ugovori potpisani u nazočnosti premijera Camerona i predsjednika Sarkozy-ja uključuju:

  • Revolucionarni nuklearni posao između Areve i Rolls Royce-a vrijedan 400 milijuna funti, uključujući i izgradnju prvog EPR reaktora u okrugu Somerset. Ovim je ugovorom zaključeno i otvaranje nove Rolls Royce-ove tvornice te podrška za 1.200 novih radnih mjesta diljem nuklearnog opskrbnog lanca u Velikoj Britaniji.
  • Novi ugovor između EDF-a i Kier/BAM-a za novi nuklearni projekt u okrugu Somerset, što direktno znači 100 milijuna funti vrijednosti novih poslova za tvrtke koje posluju u jugozapadnoj Engleskoj te otvaranje 350 novih radnih mjesta.
  • 15 milijuna funti vrijednu investiciju u novi obrazovni centar u okrugu Somerset za zaposlenike EDF-a i lokalnu zajednicu.

Pozdravljajući jačanje britansko-francuskih energetskih odnosa i zajedničkog zalaganja za prijelaz na niskougljično gospodarstvo, dvije su Vlade dogovorile:

  • daljnja istraživanja o mogućnostima energetskih poveznica između Velike Britanije i Francuske;
  • proširenje suradnje civilne nuklearne sigurnosti i razmjenu najboljih praksi o sigurnosti lokacija nuklearnih elektrana;
  • sporazum o daljnjoj suradnji i razvoju nuklearne industrije;
  • opredjeljenje oko bliske suradnje kako bi se osiguralo da nuklearne industrije obaju zemalja uvijek imaju osigurana potrebna znanja i vještine.

Britanski premijer David Cameron ovom je prigodom izjavio: "Ovim sporazumima pokazali smo snagu i dubinu veza Velike Britanije i Francuske. Na prošlom summitu potpisali smo povijesni sporazum o obrani. Sada smo pak te ambicije prenijeli u sektor nuklearne energije. Kao dva velika naroda koja koriste nuklearnu energiju u civilne svrhe, zajedno ćemo kombinirati našu stručnost kako bi ojačali industrijska partnerstva, poboljšali stanje nuklearne sigurnosti i otvorili nova radna mjesta.

Potpisani ugovori otvoriti će više od 1.500 novih radnih mjesta u Velikoj Britaniji, no to je samo početak. Moj cilj je jasan. Želim da veliku većinu novih nuklearnih kapaciteta izgrade, proizvedu i osmisle upravo britanske tvrtke. A u izboru partnera i tehnologija uvijek ćemo gledati kako one mogu povećati ekonomsku korist za Veliku Britaniju. Radi se o dobrom poslu za Veliku Britaniju i dobrom poslu za Francusku".

Edward Davey, državni tajnik za energetiku i klimatske promjene, izjavio je: "Moramo uložiti na stotine milijardi funti u projekte čiste energije diljem Velike Britanije. Ova ulaganja dovesti će mogućnosti zaposlenja visokokvalificirane radne snage diljem zemlje. Građevinski radnici, inženjeri, tehničari - svi će imati svoju ulogu. Postoje planovi za nove nuklearne elektrane u Somersetu, Suffolku, Cumbriji, Sjevernom Walesu i Gloucestershireu. Otvoriti će se i niz opskrbnih lanaca koji će proširiti dosege ekonomske koristi za našu zemlju. Investicije bi se mogle kretati oko 60 milijardi funti, te otvoriti do 30.000 novih radnih mjesta. Potpisani ugovori odražavaju našu stalnu želju za suradnjom sa francuskim saveznicima i privatnim sektorom oko pitanja nuklearne energije, ali i drugim sektorima koji obuhvaćaju naš energetski miks".


Autor / Fotografija : © Portal croenergo.eu (M.P.) / CROENERGO MEDIA / PA

EKO vijesti iz drugih medija