Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Otvoreni jesenski stručni sajmovi na Zagrebačkom velesajmu


Zagreb, 27.09.2011.
- Danas je u Zagrebu svečano otvoren ZG7  - Zagrebački poslovni tjedan u okviru kojeg se održavaju tri stručna sajma na Zagrebačkom velesajmu:  Energetika – međunarodni sajam energetike, elektronike i automatizacije, EMAT – međunarodni sajam zaštite okoliša, ekotehnologije i komunalne opreme i Interprotex – Međunarodni sajam zaštite osoba i imovine.

Na otvaranju u Kongresnom centru direktorica Zagrebačkog velesajma Mirela Bartolec naglasila je da će se do petka 30. rujna na prostoru Velesajma predstaviti ukupno 176 izlagača iz 26 zemalja, dok će bogati popratni sadržaji obuhvatiti nekoliko stručnih skupova.

Dani energetike održat će se  u srijedu 28.09.2011. godine u 10,00 sati u paviljonu 9, a bavit će se temom: “Hrvatska u zajedničkom europskom energetskom sustavu”. U okviru EMAT-a raspravljat će tijekom srijede i četvrtka o brojnim temama koje se tiču zaštite okoliša i gospodarenja otpadom, dok će stručni skupovi u okviru Interprotexa obrađivati teme sigurnosti banaka i ostalih financijskih institucija, urbanu sigurnost i još mnogo toga.

Na samom otvaranju skupu se obratio i državni tajnik za robne zalihe i financije u Ministarstvu gospodarstva Ivan Bubić koji je, govoreći o energetici, spomenuo golemu važnost obnovljivih izvora energije u budućoj hrvatskoj energetskoj strategiji. Iako je energija dobivena iz takvih izvora još uvijek skuplja od konvencionalnih, to bi se u budućnosti trebalo promijeniti, kako budu rasla ulaganja u navedeni sektor i padala cijena opreme.

Bubić je istakao velik interes investitora za projekte u obnovljivim izvorima energije što je ilustrirao brojkom od 850 prijavljenih projekata u njihovom ministarstvu, od čega je čak 566 projekata odobreno (148 za solarnu energiju, 106 za hidroenergiju, 91 za biomasu, itd.).
Kao vrlo važan, naglasio je i projekt poticanja energetske efikasnosti, ne samo zbog cilja smanjenja potrošnje energije, već i zbog cilja smanjenja emisije CO2, na što je Hrvatska obvezna kao potpisnica Kyoto protokola.

Na kraju je državni tajnik Bubić pozvao hrvatske gospodarstvenike da se pripremaju za ulazak Hrvatske u Europsku uniju na način da ulažu u edukaciju zaposlenika, u razvoj novih proizvoda te pogotovo informiranjem o prilikama koje nude europski strukturni fondovi, u kojima nas odmah nakon ulaska Hrvatske u EU čeka oko 800 milijuna eura, a nakon 2 godine i preko 3 milijarde eura sredstava.

 

Autor: Silvia Pavić Jović
Izvor: http://www.zelenaenergija.org/otvoreni-strucni-sajmovi-na-zagrebackoj-velesajmu/

EKO vijesti iz drugih medija