Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Zadar: Instalacija novog vjetroparka

Zadar, 16. studenog 2011. -Na brdima iznad Bruške u zadarskom zaleđu postavlja se vjetropark sa šesnaest vjetrenjača. Moći će proizvoditi struju za više od 70 posto kućanstava Zadarske županije. Posljednjih dana radovi se intenziviraju. Do kraja godine proradit će dio vjetroparka. U cijelosti bi trebao biti pušten u rad u siječnju 2012. Ovaj vjetropark imat će snagu od 37 megavata.
 
Investitori tvrde kako je riječ o trenutačno jednoj od većih investicija u Hrvatskoj. Prema riječima Olivija Meštrovića, pročelnika za zaštitu okoliša Zadarske županije, po megavatu instalirane snage investira se milijun do 1,2 milijuna eura.
 
Do 2020. Hrvatska bi 20 posto energije trebala proizvoditi zahvaljujući obnovljivim izvorima energije. Primjera radi, kod nas je postavljeno tek 30-ak vjetrenjača, u Njemačkoj čak 15 tisuća.
 
Prema nekim najavama, u Dalmaciji će se za pet do šest godina proizvoditi 300 do 400 megavata električne energije iz vjetroelektrana godišnje. To je gotovo jednaka količina energije koju proizvodi nuklearka Krško.
 
Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / CROENERGO MEDIA
EKO vijesti iz drugih medija