Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

DJEČJI VRTIĆ ZAPRUĐE KREĆE S ENERGETSKOM OBNOVOM ZGRADE

Provedbom energetske obnove na Dječjem vrtiću Zapruđe poboljšat će se energetske karakteristike zgrade postavljanjem toplinske izolacije i zamjenom neučinkovite vanjske stolarije i bravarije, kao i modernizirati sustav grijanja, hlađenja i ventilacije. 
1/1


Dana 12. svibnja 2020. održala se konferencija za medije povodom energetske obnove zgrade Dječjeg vrtića Zapruđe. Tom su se prigodom obratili ravnateljica Dječjeg vrtića Zapruđe Danijela Filković, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Melita Borić i voditeljica projekta Andrea Sili-Bosner.

Dječji vrtić ”Zapruđe” započeo je svoj rad kao podružnica Dječjeg Centra ”Novi Zagreb” u rujnu 1968. Danas vrtić ima ukupno tri objekta u kojima su smještene 22 odgojne skupine i 485 djece.

„Energetska obnova Dječjeg vrtića Zapruđe donijet će višestruku dobit. Prva je energetska učinkovitost i racionalno trošenje resursa ubuduće. Najvažnija dobrobit je povećanje sigurnosti i kvalitete življenja djece, kao i svih sudionika u odgojno- obrazovnom procesu. Uz prethodno uređenje vanjskog igrališta vrtića sa spravama i rekvizitima za kreativniji  boravak djece na zraku, energetska obnova pridonijet će kvaliteti zgrade, ali i doprinijeti ljepšem izgledu naselja Zapruđe“, izjavila je ravnateljica vrtića Danijela Filković.

U energetsku obnovu uključene su 134 zgrade različitih javnih namjena u vlasništvu Grada Zagreba sa čijom realizacijom se planira smanjiti potrošnja energije za više od 50% u tim zgradama, smanjiti emisije CO2 kao i koristiti obnovljivi izvori energije.

„Od 2015. krenuli smo kontinuirano s energetskim obnovama zgrada javne namjene. Prvi vrtić koji se obnovio je bio Dječji vrtić Pčelica u Gornjoj Dubravi. Krenuli smo od vrtića, jer tamo su naši najmlađi o kojima najviše brinemo i koji uče na svemu što mi radimo. Tu se odmah vidjelo poboljšanje kvalitete zgrade i uštede energije na veliko zadovoljstvo korisnika. U program energetske obnove uključene su, između ostalih, i 47 dječjih vrtića, a na njih 34 energetska obnova je završena, što je doista vrlo dobar rezultat.“, izjavila je pomoćnica pročelnice Melita Borić.

Sveukupno je planirana investicija od 805.000.000,00 kuna, a izvori financiranja su proračunska sredstava, EU fondovi i povoljna kreditna sredstva. Od planiranog, do sada su završene energetske obnove na 52 zgrade na kojima su ostvarene uštede energije za više od 14.200 MWh/godišnje i smanjene emisije CO2 za više od 3.100 t/CO2 godišnje. Za realizaciju programa energetske obnove, do sada je ugovoreno sufinanciranje iz nacionalnog i EU fondova za 45 zgrada u iznosu od 162.245.968,87 kuna.

Provedbom energetske obnove na Dječjem vrtiću Zapruđe poboljšat će se energetske karakteristike zgrade postavljanjem toplinske izolacije i zamjenom neučinkovite vanjske stolarije i bravarije, kao i modernizirati sustav grijanja, hlađenja i ventilacije. 

„Zgrada Dječjeg vrtića Zapruđe izgrađena je prije 51 godinu. Površina korisnog grijanog prostora zgrade je 710 metara kvadratnih. Energetskim pregledom utvrđeno je da se zgrada u zatečenom stanju prema pokazateljima ukupne potrošnje energije svrstava u energetski razred F, a prema pokazatelju utroška toplinske energije u energetski razred D.  Nakon obnove, zgrada vrtića će prema pokazatelju utroška ukupne primarne energije imati energetski razred C, a prema pokazatelju utroška toplinske energije energetski razred B. Radi se o ukupnoj energetskoj uštedi od gotovo 58% te smanjenju emisije CO2 za 61%. Možemo reći da će se svim ovim mjerama povećati kvaliteta prostora u kojem borave djeca i zaposlenici, uz istovremenu znatnu uštedu energije, a posljedično, i uštede u financijskom smislu“, istaknula je voditeljica projekta Andrea Sili-Bosner.

Projekt energetske obnove zgrade Dječjeg vrtića Zapruđe provodi se prema Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. - 2020. sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt se sufinancira i provodi u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt se provodi od 2019. sa planiranim završetkom u ovoj godini u vrijednosti od 2.492.627,97 kuna, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u  iznosu od  1.106.400,05 kuna.

Vijesti