Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Energetska rekonstrukcija Dom Zdravlja Zagreb-Centar, zdrastvene stanice Cvjetno naselje

Energetskom obnovom zgrade smanjiti će se troškovi za grijanje i održavanje zgrade, smanjiti će se emisije CO2, a što je posebno važno pružit će se ugodnije iskustvo boravka za pacijente i korisnike Zdravstvene stanice Cvjetno naselje kao i za zdravstvene djelatnike.
1/5

U četvrtak 19. prosinca 2019. održana je konferencija za medije povodom energetske obnove zgrade Doma zdravlja Zagreb-Centar, Zdravstvene stanice Cvjetno naselje. Ovom prilikom nazočnima su se obratili doc. dr. sc. Antonija Balenović, ravnateljica Doma zdravlja Zagreb – Centar, prof. log. Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo te iz Grada Zagreba, Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, pomoćnica pročelnice Melita Borić i voditeljica projekta Nataša Kelava.

„Energetskom obnovom čuvaju se financijska sredstva, ali i osiguravaju bolji uvjeti našim pacijentima i osoblju. Posebno bih se zahvalila našem Gradskom uredu za zdravstvo i Gradskom uredu za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša jer je bilo potrebno urediti imovinsko – pravne odnose i koordinirati cijeli projekt, a oni su doista uložili veliki trud u svaki detalj.“, istaknula je doc. dr. sc. Antonija Balenović, ravnateljica Doma zdravlja Zagreb – Centar.

S ravnateljicom se složila i prof. log. Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo, koja je izjavila: „Put od pripreme do realizacije sredstava je doista naporan i dugotrajan te je važna koordinacija i suradnja svih uključenih. Od osam projekata za koje smo aplicirali, šest ih je odobreno, no ne planiramo odustati i ponovno ćemo se potruditi zadovoljiti sve uvjete. Za predviđene uštede koje donosi energetska obnova, isplati se potruditi“.

Melita Borić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša pojasnila je postupak odabira zgrada čija je obnova obuhvaćena Programom energetske obnove zgrada javne namjene: „Naš informacijski sustav daje nam podatke potrebne kako bismo analizirali kojim zgradama javne namjene u vlasništvu Grada Zagreba  je najpotrebnija obnova. Kod odabira zgrada izvršena je analiza energetske potrošnje za zgrade javne namjene. Pri tome smo koristili Energetski informacijski sustav Grada Zagreba u kojem se kontinuirano prikupljaju podaci o energetskoj potrošnji zgrada u vlasništvu Grada Zagreba. U okviru Programa uključene su 134 zgrade, od toga je planirana i energetska obnova na 23 zgrade zdravstva, odnosno 11 domova zdravlja, za što su planirana sredstva u iznosu od 37 milijuna kuna. Radovi energetske obnove završeni su na Dom zdravlja  - Istok „Grižanska“, a u tijeku su radovi na Domu zdravlja – Centar „Kruge“. Na još četiri zgrade domova zdravlja priprema se početak radova dok za ostale zgrade se priprema dokumentacija potrebna za prijavu za sufinanciranje iz EU fondova“.
 
„Ovaj prostor od 262,20 m2 možda se čini manji u usporedbi s drugima, ali nipošto nije beznačajan. Radovi se provode temeljito i stručno, uz veliku brigu da se ne ometa normalan rad zdravstvenih djelatnika. Zato uz malo strpljenja svi mogu biti zadovoljni rezultatom, a najviše korisnici, čiji će boravak u obnovljenom prostoru biti osjetno ugodniji i udobniji.“, izjavila je voditeljica projekta Đurđica Veselin.
 
Projekt energetske obnove Doma zdravlja Zagreb – Centar, Zdravstvene stanice Cvjetno naselje provodi Grad Zagreb prema Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. (referentni broj Ugovora – KK.04.2.1.04.0814), sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
 
Vrijednost projekta iznosi 837.205,51 kn, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 400.204,33 kn. Projekt se provodi od travnja 2018. do lipnja 2020.
 
Zgrada Zdravstvene stanice Cvjetno naselje Zagreb izgrađena je oko 1985. i ima energetski certifikat D. Grijana površina zgrade je 262,20 m2, a godišnja potrebna energija za grijanje iznosi 27.450 kWh/a. Energetskom obnovom zgrada bi trebala preći u energetski razred B, dok bi se potrošnja energije trebala smanjiti za 14.905 kWh/a godišnje, što iznosi 54,30%. Samim time i emisija CO2 bi se trebala smanjiti za 4,95 t/godišnje (40,79%).
 
Projektom je planirano cjelovito rješenje poboljšanja energetskih karakteristika zgrade, koje uključuje niz mjera energetske učinkovitosti. Toplinsku izolaciju zidova planirano je izvesti mineralnom vunom debljine 15 cm. Stolarija i bravarija zamijenit će se s energetski učinkovitom od PVC tipskih profila ili bravarijom od AL profila, ostakljenu dvostrukim IZO staklom, s koeficijenta prolaska topline prozora jednakog ili nižeg od 1,23 W/m2K.
 
Projektom strojarskih instalacija predviđeno je postavljanje novog razvoda plinske instalacije. Planira se rekonstrukcija sustava centralnog grijanja: ugradnja novog plinskog kondenzacijskog bojlera i sve prateće opreme, ugradnja novih termostata punjenih plinom i zapornih ventila na postojeće radijatore. Napravit će se servisiranje postojećih klima uređaja te ugraditi tri nove dizalice topline za grijanje i klimatizaciju u split izvedbi, sa zidnim unutarnjim jedinicama najmanjeg energetskog razreda A+. Za potrebe praćenja potrošnje energenata, ugradit će se i sustav daljinskog očitanja potrošnje električne energije, plina i vode.
 

 
 
Vijesti