Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Seminar: Energetska učinkovitost u industriji

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore, 17. svibnja 2012. održan je seminar „Energetska učinkovitost u industriji“ u sklopu Zagrebačkog energetskog tjedna na kojem su stručnjaci iz područja energetike predstavili rješenja za povećanje energetske učinkovitosti te programe i proizvode s kojima se mogu postići znatne uštede energije.

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore, 17. svibnja 2012. održan je seminar „Energetska učinkovitost u industriji“ u sklopu Zagrebačkog energetskog tjedna na kojem su stručnjaci iz područja energetike predstavili rješenja za povećanje energetske učinkovitosti te programe i proizvode s kojima se mogu postići znatne uštede energije.

 

Na početku seminara, prisutnima se obratio dr. Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), koji je u ime organizatora Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Grada Zagreba i REGEA-e, zaželio svima dobrodošlicu te istaknuo kako HGK već tradicionalno sudjeluje u organizaciji događaja u sklopu 3. Zagrebačkog energetskog tjedna tijekom kojeg se održava 39 događaja u Zagrebu i izvan grada.

 

Seminar je započeo sa predavanjem g. Ivan Medarca iz tvrtke Lega d.o.o. koji je istaknuo kako je povećanje energetske učinkovitosti te smanjenje gubitaka energije prioritetan je zadatak energetike te svih drugih struka iz toga područja. U svojoj prezentaciji predstavio je dva primjera energetske učinkovitosti, koja su postignuta matematičkim modeliranjem energetskog sustava - pumpaonice u vodovodu te optimizacije industrijske energane.

 

O karakteristikama suvremene javne rasvjete, svjetlosti zračenja, temperaturi boje svjetla u funkciji javne rasvjete, anatomiji oka, vida i njegovim značajkama te svjetlotehničkim veličinama i jedinicama prezentirao je Ljubomir Perušić iz tvrtke IPT – Inženjering d.o.o., napomenuvši kako se za javnu rasvjetu troši dva posto energije.

 

Draško Mück iz Brodarskog instituta d.o.o. govorio je o važnosti mjerenja za provedbu energetske učinkovitosti u zgradarstvu. Također je istaknuo kako je energetski pregled zgrada moguće je provoditi, ali nije zakonski obvezno, dodavši kako je mjerenje važno, i to zato da bi se mogle primijeniti optimalne mjere za smanjenje gubitaka energije.

 

Joško Maršić iz tvrtke RIZ odašiljači d.d. u svojem izlaganju predstavio je tvrtku koja proizvodi pametna brojila električne energije te radioodašiljače, koji izvozi, a instalacije se nalaze u Velikoj Britaniji, Njemačkoj itd.

 

Josip Sakač iz tvrtke Sakac Engineering group predstavio je proizvode australske tvrtke Seeley International, najvećeg proizvođača u svijetu uređaja koji primjenjuju evaporativan način hlađenja kojim se može se uštedjeti i do 80 posto energije.

 

Velimir Šegon iz Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske predstavio je dva projekta iz područja drvoprerađivačke industrije. Prvi je projekt IEE Biomass Trade Centre II (BTC II) kojem je cilj povećati iskoristivost industrije šumske biomase putem sabirno-logističkih centara koji prodaju toplinu iz biomase, a drugi je IEE projekt Solid Standards, međunarodni konzorcij za obrazovanje u području drvne industrije i proizvodnje goriva iz krute biomase.

 

Krešimir Štih iz Sektora za industriju HGK predstavio je projekt PACE pomoći malim i srednjim tvrtkama u području energetske učinkovitosti pri usklađivanju poslovanja s normama europske pravne stečevine.

Vijesti