Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Započeo 4. Zagrebački energetski tjedan

Igraonicama u svim dječjim vrtićima Grada Zagreba na temu „Pričajmo o energiji i čuvajmo okoliš“ započeo je već tradicionalni 4. Zagrebački energetski tjedan koji će trajati do 18. svibnja.

Igraonicama u svim dječjim vrtićima Grada Zagreba na temu „Pričajmo o energiji i čuvajmo okoliš“ započeo je već tradicionalni 4. Zagrebački energetski tjedan koji će trajati do 18. svibnja.


Najmlađe generacije Grada Zagreba kroz igraonice su učile o energiji i klimi, zašto je ona važna za sve nas i kako svatko od nas, pa i oni najmanji, mogu doprinijeti racionalnom korištenju energije, sprječavanju globalnog zagrijavanja i zaštiti okoliša.

 

U Elektrostrojarskoj obrtničkoj školi Zagreb održana je konferencija za medije i predstavljanje projekta "Energetska učinkovitost - KNX model". Svrha projekta je educirati nastavnike i učenike srednjih strukovnih škola o provedbi mjera energetske učinkovitosti i smanjenju potrošnje energije u postojećim potrošačkim sustavima. Prezentacija projekta održana je u sklopu programa Zagrebačkog energetskog tjedna, a predavanja su održana od 13.-17. svibnja 2013. Voditelj projekta g. Darko Josip Zrinjan, ravnatelj Elektrostrojarske obrtničke škole g. Anto Delač, predstavnik Strukovne škole Sisak g. Vladimir Todorović, predstavnik KNX Hrvatska g. Renato Kršić, gđa. Vesna Zlović iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport te g. Drago Vasilj iz Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Grada Zagreba okupljenim gostima i predstavnicima medija govorili su o projektu, svojim ulogama u aktivnostima te motivima za uključivanje u pripremu i provedbu projekta. Nositelj projekta je Elektrostrojarska obrtnička škola, a partneri na projektu su Graditeljska tehnička škola Zagreb, Strukovna škola Sisak i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba.


Program na Tribini Grada Zagreba započela je Udruga za razvoj Hrvatske koja je održala prezentaciju „Zapošljavanje kroz novu energetiku“ na kojoj su predstavili Novu energetiku i energetsku politiku čiji je cilj zapošljavanje na temelju vlastitih resursa s kojima raspolaže Hrvatska. Prezentacija je prikazala nove mogućnosti za zapošljavanje kroz otvaranje radnih mjesta u 'zelenoj ekonomiji' ('green jobs'). Program se nastavio prezentacijom „Povećanje proizvodnje solarne elektrane i do 25% - SolarEdge tehnologija“  tvrtke „Mobis solar“. Ovom prezentacijom predstavljeno je rješenje za povećavanje sigurnosti fotonaponskog sustava, postizanje povećanja proizvodnje električne energije, što bi omogućilo kraći period povrata te maksimalno iskorištavanje sunčeve svjetlosti.


Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu otvorio je vrata svojih laboratorija za obnovljive izvore energije (OIE) za stručne posjete predstavnika obrtnika i gospodarstvenika, predstavnika jedinice lokalne samouprave, grupa učenika, studenata, stručnih udruga i građana. Posjetitelji su imali priliku na realnim ispitnim sustavima vidjeti rad geotermalne dizalice topline s izmjenjivačem topline dubine 100 m, solarne fotonaponske i kolektorske sustave, malu vjetroelektranu te rad kotla na biomasu. Obilasku laboratorija prethodile su prezentacije navedenih tehnologija u učionicama FSB-a.


Zagrebački energetski tjedan održava se četvrtu godinu za redom pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, u organizaciji Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj te u suradnji sa Regionalnom energetskom agencijom sjeverozapadne Hrvatske.

Vijesti