Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Energetska obnova zgrade Prehrambeno-tehnološke škole riješiti će sadašnji problem zagrijavanja učionica

Primjenom mjera energetske učinkovitosti na zgradi Prehrambeno-tehnološke škole smanjiti će se godišnja potreba za toplinskom energijom za grijanje za 363.948,00 kWh kao i smanjiti emisije CO2 za 96 t/godišnje, te će po svojim karakteristikama zgrada biti u energetskom razredu B.
1/5
Dana 20. veljače 2020. održana je konferencija za medije povodom energetske obnove zgrade Prehrambeno-tehnološke škole. Tom su se prigodom na konferenciji obratili ravnatelj škole Josip Šestak, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Melita Borić i voditeljica projekta Andrea Sili-Bosner.

Uvodno je istaknuto da se projekt energetske obnove zgrade Prehrambeno-tehnološke škole provodi prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. - 2020. sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt se sufinancira i provodi u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Planirana vrijednost projekta iznosi 13.500.826,77 kn, a ugovorena su bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u  iznosu od  6.829.815,57 kn. Projekt se provodi od travnja 2019. do veljače 2021.

Ravnatelj Josip Šestak istaknuo je: „Prehrambeno-tehnološka škola upravlja zgradom u objektu gdje zajednički „žive“ četiri škole sa 1.700 učenika i 250 djelatnika u dva turnusa. Zadovoljni smo što smo među prvim projektima koji su prošli za dobivanje sredstava za energetsku obnovu zgrade iz EU fondova jer je ona našoj školi iznimno potrebna.“ Naglasio je kako sada polovina energije za grijanje odlazi izvan škole te su očekivanja da će se energetskom obnovom otkloniti problemi zagrijavanja učionica, pogotovo na sjevernoj strani zgrade. „Stoga nas posebno veseli da ćemo nakon energetske obnove imati kvalitetnije i ugodnije uvjete za rad naših učenika“.

Zgrada škole je izgrađena početkom 1980-ih godina, a 2000. se dogradila sportska dvorana. U zgradi djeluju četiri škole: Prehrambeno-tehnološka škola, Poljoprivredna škola, Veterinarska škola i Agronomska škola. Grijana površina zgrade je 6.358 m2, a sadašnja potreba za toplinskom energijom za grijanje iznosi 670.127,00 kWh godišnje.

Pomoćnica pročelnice Melita Borić naglasila je kako je realizacija Programa energetske obnove zgrada javne namjene Grada Zagreba iznimno kompleksna te se provodi u sinergiji svih gradskih ureda. „Planirana investicija u programima energetske obnove je 805 milijuna kuna za cjelovitu energetsku obnovu 134 zgrade javne namjene u vlasništvu Grada Zagreba. Za provedbu programa koriste se proračunska sredstva, povoljna kreditna sredstva kao i sredstva iz EU fondova. Do sada je ugovoreno sufinanciranje iz nacionalnog i EU fondova u iznosu od 162 milijuna kuna, a imamo pripremljene daljnje projekte energetskih obnova za prijavu na očekivane nove pozive Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja za dostavu projektnih prijedloga za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora.“. Navela je da su do sada završene energetske obnove na 49 zgrada na kojima su ostvarene uštede energije za više od 14.000 MWh/godišnje i smanjene emisije CO2 za više od 3.000 t/CO2 godišnje.

Voditeljica projekta Andra Sili-Bosner rekla je kako će se najveći dio obnove odnositi na toplinsku izolaciju te zamjenu i sanaciju krovova. „Provedbom energetske obnove, poboljšati će se energetske karakteristike zgrade postavljanjem toplinske izolacije na ovojnicu zgrade i zamjenom neučinkovite vanjske stolarije i bravarije kao i modernizirati sustav grijanja, hlađenja i ventilacije. Svim radovima koji će se izvesti poboljšat će se stanje zgrade i osigurati ušteda energije od 54%, smanjiti emisije CO2 od 42%, kao i smanjiti  troškovi za grijanje i održavanje zgrade.“, istaknula je Sili-Bosner.

Primjenom mjera energetske učinkovitosti na zgradi Prehrambeno-tehnološke škole smanjiti će se godišnja potreba za toplinskom energijom za grijanje za 363.948,00 kWh kao i smanjiti emisije CO2 za 96 t/godišnje, te će po svojim karakteristikama zgrada biti u energetskom razredu B.

Vijesti