Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Konferencija „Uloga gospodarskog sektora u procesu realizacije energetski održivog razvoja“

U Velikoj dvorani Obrtničke komore Zagreb, u četvrtak 11. svibnja održana je konferencija pod nazivom „Uloga gospodarskog sektora u procesu realizacije energetski održivog razvoja“.
1/21
U Velikoj dvorani Obrtničke komore Zagreb, u četvrtak 11. svibnja održana je konferencija pod nazivom „Uloga gospodarskog sektora u procesu realizacije energetski održivog razvoja“ na kojoj su prezentirane teme vezane uz sadašnjost i budućnost građevinskog sektora te iskustva u provedbi projekata energetske učinkovitosti i energetske obnove, s posebnim osvrtom na načine poticanja učinkovitijeg razvoja gospodarskog sektora. 

U radu konferencije sudjelovali su predstavnici Grada Zagreba, Obrtničke komore Zagreb, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, Obrtničkog učilišta - ustanove za obrazovanje odraslih, HAMAG-BICRO-a i EBRD – REENOVA+.

Na samom početku prisutnima su se u uvodnom dijelu obratili pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Marijan Maras, zamjenik pomoćnice Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Toni Biluš i predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić, a na kraju uvodnog dijela Voditelj odjela u sektoru za energetsku učinkovitost u zgradarstvu Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja Ivan Oštir održao je prezentaciju o dugoročnoj strategiji za poticanje ulaganja u obnovu nacionalnog fonda zgrada Republike Hrvatske.

Prvi dio konferencije bavio se 
sadašnjosti i budućnosti građevinskog sektora u kojem su održane prezentacije o energetskoj učinkovitosti i zaštita od požara pročelja zgrada (Marija Jelčić Rukavina s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu), EU projektu Interreg Europe BUILD2LC (Dragica Lupić iz Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske), jačanju vještina građevinskih radnika – Projekt CROSKILLS (Ivana Banjad Pečur Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu), projektu ACROSS - Važnost transverzalnih vještina u Zelenim poslovima i Zelenoj ekonomiji (Dražen Maksimović iz Obrtničkog učilišta - ustanove za obrazovanje odraslih), financijskim instrumentima za poduzetnike (Tomislav Pašalić iz HAMAG-BICRO-a) te mogućnostima financiranja energetske obnove zgrada (Goga Tropčić Zekan iz EBRD – REENOVA+) .

Drugi dio konferencije obuhvatio je Okrugli stol pod nazivom "
Iskustva u provedbi projekata energetske učinkovitosti i energetske obnove te kako poticati kvalitetniji razvoj gospodarskog sektora?" kojeg je moderirala Ivana Banjad Pečur s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i na kojem su sudjelovali Melita Borić iz Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Grada Zagreba, Goga Tropčić Zekan iz EBRD – REENOVA+, Biserka Cvijetinović iz Hrvatska obrtničke komore – Obrtnička komora Zagreb te Srećko Vrček iz Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske. Sudionici Okruglog stola govorili su o svojim iskustvima u provedbi projekata energetske učinkovitosti i energetske obnove (projekt ZagEE, energetska obnova dvorca Bračak), a također su zaključili kako je racionalno korištenje energije, energetska učinkovitost, primjena novih zelenih tehnologija i obnovljivih izvora energije imperativ ali i izazov i realni zamašnjak u pokretanju gospodarskog razvoja, otvaranja novih radnih mjesta i svijetlije perspektive naših mladih generacija.

PREZENTACIJE:
  1. Dugoročna strategija za poticanje ulaganja u obnovu nacionalnog fonda zgrada Republike Hrvatske – Ivan Oštir (Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja)
  2. Energetska učinkovitost i zaštita od požara pročelja zgrada- Marija Jelčić Rukavina i Milan Carević (Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) 
  3. Interreg Europe BUILD2LC projekt – Dragica Lupić (Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske)
  4. Jačanje vještina građevinskih radnika – Projekt CROSKILLS – Ivana Banjad Pečur (Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)
  5. Projekt ACROSS - Važnost transverzalnih vještina u Zelenim poslovima i Zelenoj ekonomiji - Dražen Maksimović (Obrtničko učilište - ustanova za obrazovanje odraslih)
  6. Potporni financijski instrumenti za poduzetnike – Tomislav Pašalić (HAMAG-BICRO)
  7. Mogućnosti financiranja energetske obnove zgrada – Goga Tropčić Zekan (EBRD – REENOVA+) 
Vijesti