Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Stručni skup Sveučilišta u Zagrebu: „Mi imamo rješenja: vizije novih generacija za zeleni razvoj“

U Starogradskoj vijećnici, 13. svibnja 2013. održan je stručni skup fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
1/19
U Starogradskoj vijećnici, 13. svibnja 2013. održan je stručni skup fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom: „Mi imamo rješenja: vizije novih generacija za zeleni razvoj“ koji je ujedno označio početak 4. Zagrebačkog energetskog tjedna. Inicijativa stručnog skupa je potaknuti mlade naraštaje na promišljanje, ali i sudjelovanje u promicanju i provedbi energetski učinkovitih koncepata i projekata iz svih tehničkih struka.


U uvodnom dijelu prisutnima su se obratili gđa. Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika i prorektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Bojan Baletić.


Zamjenica gradonačelnika Milana Bandića, Jelena Pavičić Vukičević istaknula je kako se gospodarski razvoj ne treba i ne može zaustaviti, no valja mu promijeniti smjer kako bi postao manje poguban po okoliš i opći društveni razvoj te kako je pretvaranje tih spoznaja u djelo i prijelaz na održive oblike razvoja i načina života izazov današnjeg doba. Dodala je da razvoj novih zelenih tehnologija, obnovljivih izvora energije, ekološki prihvatljivih goriva uz intenzivan razvoj i primjenu suvremenih informacijskih i komunikacijskih tehnologija otvara velike mogućnosti primjene mjera energetske efikasnosti u svim sektorima društvenog života. Primjenom mjera energetske učinkovitosti omogućit će se ostvarenje naših zajedničkih ciljeva: racionalno gospodarenje energijom, ostvarenje energetskih ušteda, smanjenje emisije stakleničkih plinova i poticanje održivog gospodarskog razvoja.
Istaknula je da je održivi razvoj jedan od najvećih izazova čovječanstva u 21. stoljeću te da su mladi bitan sudionik u tom procesu. Njihove vizije i kvalitetna rješenja Grad Zagreb želi maksimalno poduprijeti jer su oni budućnost održivog razvoja.


Prorektor Sveučilišta u Zagrebu, g. Baletić istaknuo je da su buduće generacije nositelji razvoja te da Sveučilište teži zelenom razvoju. Također je najavio da će svi budući projekti Sveučilišta biti visokog standarda jer Europa već sad nameće takav razvoj.


Na skupu su sudjelovali studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Arhitektonskog, Građevinarskog i Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji su prezentirali svoje znanstvene projekte i radove na temu primjene novih tehnologija na području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.


Program stručnog skupa bio je podijeljen u tri tematska dijela. U prvom dijelu skupa koji je nosio naziv „Održivost je u našim rukama – nove vizije Grada Zagreba i Zagrebačkog Sveučilišta“ predstavljeni su koncepti strateškog razvoja grada Zagreba u bližoj, ali i daljoj budućnosti. Prorektor Bojan Baletić održao je prezentaciju na temu „Kampus Borongaj – sveučilišni grad budućnosti“ dok su predstavnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Studentska udruga za promicanje energetske učinkovitosti i savjetovanje prezentirali svoje energetske vizije razvoja Grada Zagreba.


Tema drugog dijela stručnog skupa bila je upotreba obnovljivih izvora energije na projektima koji se bave korištenjem prirodnih resursa u svrhu obnovljivih izvora. Svoje radove na tu temu prezentirali su predstavnici Arhitektonskog i Šumarskog fakulteta, Fakulteta strojarstva i brodogradnje i Fakulteta elektrotehnike i računarstva.


U trećem dijelu kroz prezentacije je obrađena tema racionalnog korištenja energije u građevinskom sektoru. Predstavnici Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Arhitektonskog i Građevinskog fakulteta prezentirali su načine građenja objekata promišljanjem održivosti do detalja izvedbe.


Ovaj stručni skup omogućio je mladim generacijama da prezentiraju svoje zamisli i vizije za održivi razvoj. Mladi naraštaji bitan su čimbenik u procesu održivog razvoja čije ostvarenje nije jednostavan zadatak. Ipak, sudeći prema predstavljenim radovima, može se reći da Zagreb, kao i cijelu Hrvatsku, očekuje svijetla budućnost.

Vijesti