Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Završeni su radovi energetske obnove zgrade Doma zdravlja Zagreb - Istok, Zdravstvene stanice Ljubijska

1/5
U petak, 16. listopada 2020., održala se završna konferencija za medije povodom završetka radova na energetskoj obnovi zgrade Doma zdravlja Zagreb - Istok, Zdravstvene stanice Ljubijska na kojoj su sudjelovale v.d. ravnateljica Doma zdravlja Zagreb – Istok Dragica Jesih, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Melita Borić i voditeljica projekta Andrea Sili-Bosner.
 
Zgrada Zdravstvene stanice Ljubijska je izgrađena 1977. godine. Grijana površina zgrade je 376 m2, a dosadašnja potreba za toplinskom energijom za grijanje iznosila je 90.000,00 kWh godišnje. „Iznimno sam zadovoljna što smo pristupili ovom velikom projektu. Nakon 43 godine postojanja, ova je zgrada energetski obnovljena, a koristi su se vidjele odmah po završetku radova. Zbog širokog raspona i visokih stropova stare gradnje gubilo se mnogo topline, poglavito u zimskim mjesecima, a troškovi su svake godine sve više rasli. Sada mogu reći da imamo novu zgradu,  u kojoj je značajno poboljšano okruženje za djelatnike i pacijente“, rekla je v.d. ravnateljica Dragica Jesih.
 
Projekt energetske obnove zgrade Doma zdravlja Zagreb – Istok, Zdravstvene stanice Ljubijska provodi se prema Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. - 2020. sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
 
Pomoćnica pročelnice Melita Borić istaknula je kako se projekt sufinancira i provodi u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a trajao je od travnja 2019. do kolovoza 2020. „Vrijednost ovog projekta je 1.698.293,05 kn, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 685.002,52 kn. Ovo je jedan od 134 projekta koje provodimo u Gradu Zagrebu na zgradama javne namjene vrijednih 805 milijuna kuna, od čega su 23 zgrade zdravstvene namjene, od toga 11 zgrada domova zdravlja“, rekla je Borić.
 
Provedbom energetske obnove, poboljšala se energetska karakteristika zgrade postavljanjem toplinske izolacije na ovojnicu zgrade i zamjenom neučinkovite vanjske stolarije i bravarije te modernizacijom sustava grijanja i hlađenja. „Zgrada je građena u kasnim sedamdesetim godinama te joj je tlocrt razveden, stropovi visoki i funkcionalno neiskoristivi, s velikom površinom krova pa je sve zajedno pridonosilo velikim gubicima energije, a time i velikim troškovima“, naglasila je voditeljica projekta Andrea Sili-Bosner. Dodala je kako se primijenjenim mjerama energetske učinkovitosti smanjila godišnja potreba za toplinskom energijom za grijanje za 71% te su smanjene emisije CO2 za 73%. Tako je zgrada iz vrlo niskog energetskog razreda F, prešla u razred B.
Vijesti