Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Osnovna škola Tin Ujević kreće u radove energetske obnove - sa 5 milijuna kuna do ugodnijeg prostora za učenje

Dana 02. listopada 2020. povodom početka radova na energetskoj obnovi zgrade Osnovne škole Tin Ujević održana je konferencija za medije na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić sa suradnicima i ravnateljica Škole Vlatka Mihelić. 
1/5
 
 
Projekt energetske obnove Osnovne škole Tin Ujević provodi Grad Zagreb prema Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.- 2020. sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“, sufinanciranog sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Vrijednost projekta iznosi 4.943.672,74 kn, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 2.512.861,41 kn. Projekt se provodi od 2019. do 2021. godine.
 
Osnovna škola Tina Ujevića izgrađena je i otvorena 1935. godine. Provedbom energetske obnove, poboljšati će se energetske karakteristike zgrade postavljanjem toplinske izolacije i zamjenom neučinkovite stolarije i bravarije kao i modernizirati sustav grijanja, hlađenja i ventilacije.
 
Primjenom mjera energetske učinkovitosti u Školi će se smanjiti potrebna energija za grijanje za 206 MWh godišnje (72%), a emisija CO2 za 114 t/godišnje. Ovaj projekt će nakon završetka predviđenih radova korisnicima zgrade osigurati kvalitetan prostor za rad u skladu s njegovom namjenom, a učenicima i djelatnicima sigurnije i ugodnije uvjete za boravak.
 
OŠ Tin Ujević samo je jedna od 134 zgrade različitih javnih namjena u vlasništvu Grada Zagreba koje su uključene u energetsku obnovu. Na tim zgradama planirano je smanjiti potrošnju energije za više od 50 %, smanjiti emisije CO2 kao i koristiti obnovljive izvore energije. Sveukupno je planirana investicija od 805.000.000,00 kn, a izvori financiranja su proračunska sredstava, EU fondovi i povoljna kreditna sredstva. Od planiranog, do sada su završene energetske obnove na 54 zgrade na kojima su ostvarene uštede energije za više od 14.200 MWh/godišnje i smanjene emisije CO2 za više od 3.100 t/CO2 godišnje. Za realizaciju programa energetske obnove, do sada je ugovoreno sufinanciranje iz nacionalnog i EU fondova za 45 zgrada u iznosu od 162.245.968,87 kn
 
Osim smanjene potrošnje energije i smanjene emisije CO2, očekivani rezultati provedbe projekata energetske obnove su i zdraviji i ugodniji okoliš za korisnike zgrada, kao i znatno manji troškovi za energente i održavanje zgrada.
A posebno treba naglasiti da je svaka energetski obnovljena zgrada i te kako značajna za postizanje globalnog cilja vezano uz smanjenje negativnog utjecaja klimatskih promjena.
 
Vijesti