Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Posjet Energetskih timova Energetskom centru Bračak

U organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu i Regionalne energetske agencije - REGEA, 27. travnja 2018. organizirano je studijsko putovanje Energetskom centru Bračak za pripadnike Energetskih timova škola i vrtića koji sudjeluju u provedbi projekta Together.
1/11
U organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu i Regionalne energetske agencije - REGEA, 27. travnja 2018. organizirano je studijsko putovanje Energetskom centru Bračak za pripadnike Energetskih timova škola i vrtića koji sudjeluju u provedbi projekta Together. Dvorac Bračak, rekonstrukcijom prema niskoenergetskim standardima gradnje, jedinstveni je primjer dobre prakse u području energetski učinkovite rekonstrukcije povijesnih zgrada. Zgrada je obnovljena kao primjer energetske izvrsnosti i spoj najsuvremenijih tehničkih rješenja i očuvanja kulturne baštine. Energetski centar Bračak je ujedno i edukativni centar sa ciljem jačanja kapaciteta struke i javnosti u primjeni energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

Studijsko putovanje Energetskom centru Bračak organizirano je u svrhu daljnjeg podizanja svijesti korisnika javnih zgrada uključenih u projekt. Obzirom da je jedan od glavnih ciljeva projekta i podizanje svijesti i širenje znanja najmlađih generacija o potrebi štednje energije te načinima na koje je to moguće postići, na primjeru dvorca Bračak proučeni su konkretni utjecaji sveobuhvatne energetske obnove zgrada, ali i predstavljene mjere koje je moguće poduzeti bez velikih investicija. Korisnici zgrade su ključni kod postizanja ušteda koje su očekivane nakon energetske obnove, pa se i njihov odnos prema potrošnji energije treba promijeniti prema svjesnom promišljanju o stvarnim potrebama za energijom.

Studijsko putovanje uključivalo je i radionicu za djecu „Čuvari planete“ i interaktivnu aktivnost „Energetski tim u akciji“, čija je svrha podizanje svjesnosti o potrebi očuvanja energije kao i podizanje razine znanja djece o klimi, energiji i zaštiti okoliša. Kroz aktivnosti provedene u sklopu studijskog putovanja, djeca su mogla i sama detektirati potencijalne probleme te se tako na praktičnom primjeru uvjeriti u važnost provođenja tzv. soft mjera štednje energije. Zajedno sa svojim voditeljima, energetski su timovi obišli cijelu zgradu te u pojedinim prostorijama otkrivali na koji bi način bilo moguće dodatno uštedjeti energiju.

Projekt TOGETHER želi pomoći sudionicima proširiti i ojačati svoje sposobnosti, kao i promicati implementaciju energetske učinkovitosti u javnim zgradama. Zahvaljujući sudjelovanju na projektu, predstavnici zgrada-sudionica moći će usvojiti nova saznanja iz polja tehničkog, financijskog, analitičkog te bihevioralnog pristupa uštedi energije čime će i sami moći intenzivno doprinijeti uspjehu projekta.

Projekt je sufinanciran programom Interreg Central Europe 2014.-2020. Započeo je u lipnju 2016. i trajat će tri godine.

 
Vijesti