Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Drugi sastanak partnera na projektu TRACE

U bugarskom gradu Gabrovo se od 21.-22. studenog 2013. održao drugi sastanak partnera projekta „TRACE“.
1/10

U bugarskom gradu Gabrovo se od 21.-22. studenog 2013. održao drugi sastanak partnera projekta „TRACE“ (Transnational cooperation for the improvement of buildings energy performance and efficiency), a na kojem je sudjelovalo 13 partnera iz 9 europskih zemalja. Domaćin dvodnevnog sastanka bio je grad Gabrovo, a Grad Zagreb predstavljale su Melita Borić i Vlatka Šamarinec iz Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj.


Prvog dana sastanka koordinator projekta grad Piraeus ukratko je predstavio projekt TRACE te predstavio novog partnera - Provinciju Mantova koja se je naknadno priključila projektu. Nakon uvodnog dijela sastanka, održane su prezentacije o izvješćima po pojedinim radnim paketima. Projekt se sastoji od ukupno 6 radnih paketa te je svaki partner koordinator pojedinog radnog paketa predstavio izvješće o svom radnom paketu. Kako je Grad Zagreb koordinator radnog paketa 5 (WP5 – Stvaranje zajedničke strategije i provođenje pilot aktivnosti za energetsku učinkovitost zgradarstva na području Jugoistočne Europe) održala sam prezentaciju u kojoj sam predstavila WP5, najvažnije zadatke i aktivnosti te plan slijedećih aktivnosti koje je potrebno provesti u suradnji s ostalim partnerima. Nakon svake prezentacije radnih paketa održane su konzultacije među svim partnerima na kojima su se detaljnije obradile aktivnosti projekta.


Drugog dana sastanka raspravljalo se o financijskim i tehničkim pitanjima projekta, problemima s kojima se partneri susreću u svojim zemljama te o mogućnostima koje je moguće koristiti u njihovom rješavanju. Na kraju je održan i sastanak Upravnog odbora projekta TRACE na kojem se raspravljalo o politikama na razini Europske unije.


U okviru programa, organiziran je stručni obilazak nekoliko lokacija u blizini Gabrova koji je uključivao obilazak otvorenog muzeja Etara, dječjeg vrtića sagrađenog po principu pasivne izgradnje te renovirane zgrade lokalne uprave financirane od strane Fonda za zelene investicije (Green Investments Fund). U sklopu obilaska zgrade lokalne uprave, partnere na projektu primio je Regionalni guverner Nikolaj Grigorov.

Opći cilj projekta TRACE je pružiti potrebnu potporu lokalnim i regionalnim upravama u SEE da razviju, podrže i unaprijede politike i mehanizme za poboljšanje energetske učinkovitosti u zgradama te omogućiti razmjenu iskustava, znanja i dobre prakse kao i provedbu zajedničkih akcija, uključujući i izgradnju kapaciteta za izvršitelje unutar regionalne uprave u cilju obuke za provedbu promotivnih aktivnosti za promoviranje energetske učinkovitosti u zgradama.

 

Projekt TRACE sufinanciran je od strane South East Europe (SEE) Transnationale Cooperation Programme.

 

Više informacija o projektu možete pronaći na službenoj stranici www.see-trace.eu.

 

 

           


Vijesti