Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Obilazak energetski obnovljenih vrtića u sklopu projekta ZagEE

Gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, danas je obišao četiri zagrebačka vrtića koja su uključena u energetsku obnovu kroz projekt ZagEE - Zagreb energetski efikasan grad. 
1/13
Gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, danas je obišao četiri zagrebačka vrtića koja su uključena u energetsku obnovu kroz projekt ZagEE - Zagreb energetski efikasan grad.

Projektom ZagEE - Zagreb energetski efikasan grad obuhvaćena je energetska obnova zgrada u vlasništvu Grada Zagreba kroz primjenu mjera energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije za ukupno 89 zgrada. Među njima i 39 zagrebačkih dječjih vrtića, a sve s ciljem postizanja minimalno energetskog razreda B, što će znatno smanjiti energetsku potrošnju i emisije CO2. Projekt ZagEE obuhvaća i modernizaciju 3000 rasvjetnih tijela javne rasvjete LED žaruljama s kontrolnim upravljačkim sustavom.

Obilazak je započeo u DV Srednjaci gdje su radovi na energetskoj obnovi završeni na proljeće, a očekivano smanjenje ukupne energetske potrošnje je 71%. Vrtić je obnovljen toplinskom izolacijom zidova i stropova, nanesena je nova fasada, postojeća stolarija zamijenjena je energetski učinkovitijom PVC stolarijom s troslojnim staklom, sva rasvjeta je zamijenjena modernom LED rasvjetom i ugrađeni su termostatski radijatorski ventili. Također je ugrađen i daljinski sustav očitanja potrošnje energenata i vode. Ukupna investicija iznosila je 2,8 milijuna kuna. Ravnateljica Lidija Janeš objasnila je da su već ove godine troškovi grijanja smanjeni za 50% iako još nije ugrađena podna izolacija: veći dio zgrade bio je dovršen prije ove zime, a učinak se pratio kroz daljinski sustav očitanja potrošnje. Ukupna ušteda bi prema ovom trendu trebala biti preko 160 tisuća kuna godišnje. Izuzetno smo zadovoljni s energetskom obnovom, osim što je kvalitetno izvedena i predstavlja ogromnu uštedu, Grad Zagreb je izašao u susret i s obnovom infrastrukture koja nije obuhvaćena energetskim projektom, što uključuje terase i prostore oko vrtića – zaključila je ravnateljica.

U DV Zvončić u Hanamanovoj ulici izvedeni su slični radovi koji su završeni u listopadu prošle godine, a postignuti su i slični rezultati na polju energetske učinkovitosti. Energetska obnova uključivala je obnovu toplinske  izolacijom vanjskih zidova, podnožja i stropova, zamjenu postojeće stolarije i bravarije energetski učinkovitijom PVC stolarijom ostakljenu dvoslojnim IZO staklom, ugradnju termostatskih radijatorskih ventila, zamjenu postojeće rasvjete s energetski učinkovitom rasvjetom, zamjenu energenta lož ulja za plin te novu fasadu. Ugrađen je i daljinski sustav očitanja potrošnje energenata i vode. Smanjene su emisije CO2 za preko 17 tona/godišnje i energetska potrošnja za 57%. Vrijednost ukupne investicije je oko 1,3 milijuna kuna.

Isti iznos je investiran i u DV Grigor Vitez čija je zgrada izgrađena davne 1966., u tome vrtiću očekivano smanjenje energetskih troškova je 74% što predstavlja oko 62 tisuće kuna godišnje. Energetska obnova također je uključivala obnovu toplinske izolacijom vanjskih zidova, podnožja i stropova, zamjenu postojeće stolarije i bravarije energetski učinkovitijom PVC stolarijom, zamjenu termostatskih radijatorskih ventila, zamjenu energenta lož ulja za plin i izvedbu nove kotlovnice, zamjenu postojeće rasvjete s energetski učinkovitom rasvjetom i novu fasadu. Također je ugrađen i daljinski sustav očitanja potrošnje energenata i vode.

Zadnji vrtić u današnjem obilasku bio je DV Vrapče na kojemu su radovi u završnoj fazi, a ukupna investicija iznosila je oko četiri milijuna kuna. Izvedeni su radovi obnove toplinske izolacije vanjskih zidova, podnožja i temelja zgrade te stropova, zamjenu postojeće stolarije i bravarije s energetski učinkovitijom PVC stolarijom ostakljenu dvoslojnim IZO staklom te dijela postojećih kupola PVC kupolama, ugrađeni su termostatski radijatorski ventili, modernizacija kotlovnice te zamjenu dijela postojeće rasvjete s energetski učinkovitom rasvjetom. Na objektu je također ugrađen i daljinski sustav očitanja potrošnje energenata i vode.

Grad Zagreb može služiti kao primjer ostalim gradovima u postizanju visokog standarda energetske učinkovitosti. Postigli smo bolje rezultate na ovome polju od bilo kojeg grada u Hrvatskoj, a sredstva koja smo investirali u ovaj projekt će nam se vratiti kroz uštedu, i to u samo nekoliko godina. Ovim projektom demonstriramo naš odnos prema gradskoj imovini i našu ustrajnost na postavljanju visokog tehnološkog standarda za ugodan boravak najmlađih Zagrepčana u gradskim vrtićima – naglasio je gradonačelnik Bandić.

Pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Marijan Maras naglasio je da je Grad Zagreb regionalni pokretač i promicatelj aktivnosti za poboljšanje energetske učinkovitosti i smanjenja emisija štetnih plinova. Osim što smo zamijenili glavni energent u većini vrtića gdje to bilo moguće, od štetnoga lož ulja na ekološki prihvatljiviji prirodni plin, ne zaboravljamo niti obnovljive izvore energije, na velikom broju vrtića su postavljeni solarni kolektori i fotonaponski sustavi – istaknuo je pročelnik Maras dodavši da je Zagreb ovim i drugim ekološkim mjerama postao primjer ostalim gradovima. U samom smo vrhu Europskih metropola po ovom pitanju i počašćeni smo što nas spominju u tom kontekstu.

Projekt ZagEE kruna je dugogodišnjih napora Grada Zagreba te osim obnove gradske imovine poput vrtića, škola, domova za starije, on uključuje i provedbu koordinacijskih i edukativnih aktivnosti o zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti. Osim glavnog investitora Grada Zagreba, projekt koji vrijedi 250 milijuna kuna sufinancira i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 40% ukupnog iznosa, a dio sredstava za tehničku pomoć i izradu projektne dokumentacije osigurani su od strane Europske komisije, kroz IEE Program tehničke pomoći 2012. – Mobiliziranje lokalnih energetskih investicija.
 
              
Vijesti