Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Grad Zagreb organizirao Središnji trening za Potporne strukture

U okviru europskog projekta Mayors in Action te u organizaciji Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Grada Zagreba, održan je Središnji trening za Potporne strukture sporazuma gradonačelnika, od 10. do 11. ožujka 2016.
1/20
U okviru europskog projekta Mayors in Action te u organizaciji Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Grada Zagreba, održan je Središnji trening za Potporne strukture sporazuma gradonačelnika, od 10. do 11. ožujka 2016., u Zagrebu. U bogatom dvodnevnom programu sudjelovali su partneri projekta Mayors in Action, predstavnica Ureda Sporazuma gradonačelnika, predstavnici nacionalnih i internacionalnih energetskih agencija, kao i predstavnici Potpornih struktura iz europskih država koje nisu direktno uključene u projekt.

Za europske gradove koji su se obvezali ciljevima Sporazuma gradonačelnika, a ne raspolažu vlastitim kapacitetima, tehnička i financijska potpora pružena od strane Potpornih struktura je presudna. Stoga je izuzetno važno da Nacionalni i teritorijalni Koordinatori Sporazuma i Potpore Sporazuma udruže vlastite snage i kontinuirano izgrađuju svoje kapacitete kroz  međusobnu suradnju i razmjenu ključnih informacija, znanja i stečenih iskustava, a u svrhu  pružanja učinkovitije podrške implementaciji inicijative Sporazuma gradonačelnika u lokalnim samoupravama.

Kako bi se dodatno osnažili kapaciteti Potpornih struktura, dana 10.-11. ožujka 2016, održan je Središnji trening za Potporne strukture Sporazuma gradonačelnika s ciljem stvaranja sinergije i suradnje među Potpornim strukturama. Prvi dan treninga okupio je brojne istaknute govornike i stručnjake koji su kroz pojedine teme prenijeli aktualnosti i specifičnosti ključne za pružanje potpore gradovima u provedbi njihovih Akcijskih planova energetski održivog razvitka i transformacije prema niskougljičnim gradovima. Nakon pozdravnog govora, što ga je u ime Grada Zagreba, Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, sudionicima uputila Melita Borić, predstavnica Metropolitan City of Genova, Miriam Badino, predstavila je ciljeve projekta Mayors in Action koji je fokusiran na jačanje kapaciteta Potpornih struktura Sporazuma gradonačelnika, kao i na pružanje potpore gradovima u realizaciji aktivnosti iz njihovih SEAP-a.

Središnji trening sastojao se od četiri tematska dijela: „Transformacija prema niskougljičnim gradovima“,„Korak po korak kroz izvještavanje Akcijskog plana energetski održivog razvitka“,„Alati za pružanje pomoći lokalnim samoupravama u provedbi Akcijskog plana energetski održivog razvitka“ i „Učenje kroz primjere dobre prakse“. Poseban doprinos dala je Jana Cicmanova, iz Energy Cities-a i predstavnica Ureda Sporazuma gradonačelnika, predstavljajući nove energetske i klimatske ciljeve EU do 2030., a s time i nove izazove za gradove u implementaciji tih ciljeva. Važan dio Treninga predstavljao je rad u grupama koji je, kroz interaktivnu komunikaciju, omogućio detaljnije upoznavanje s primjerima dobre prakse koje su prezentirane u okviru četvrtog tematskog dijela. 

Drugi dan, 11. ožujka 2016. proveden je stručni obilazak tijekom kojeg su primjeri dobre prakse u području primjene mjera energetske učinkovitosti i poticanja održivog razvoja u sektoru zgradarstva, prometa i javne rasvjete. Sudionici su imali priliku vidjeti energetske obnove Osnovne škole Lovre pl. Matačića i Dječjeg vrtića Siget, koje se provode u okviru projekta ZagEE uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te se upoznati sa procesom provedbe i primijenjenim tehničkim rješenjima koji su doveli do ostvarivanja energetskih ušteda više od 60% i značajnih smanjenja emisije CO2. Pokazni primjer bio je i dio sustava javne rasvjete, koja se također modernizira u okviru projekta ZagEE uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na kojoj su se zamjenom stare neučinkovite rasvjete sa LED rasvjetom ostvarile energetske uštede od visokih 80%, uz značajno smanjenje emisije CO2 kao i svjetlosnog zagađenja. U okviru stručnog obilaska prezentirani su primjeri i mjere koje se provode u cilju održivog razvoja transporta u Gradu Zagrebu. Sudionici su imali priliku vidjeti punionicu za električne automobile koja je izgrađena u okviru europskog projekta TNT, kao i sami isprobati voziti električni auto i skuter. U okviru stručnog obilaska, pokazana je i privatna kuća Solarna kuća Špansko na kojoj su se primjenom mjera energetske učinkovitosti postigle uštede energije na grijanju od 60%, upotrebljava kišnica u kućanstvu, te proizvodi električna energija putem fotonaponskog solarnog sustava više nego što je potrebno šesteročlanoj obitelji.

Sudionici dvodnevnog programa imali su nebrojene koristi s naglaskom na dobivena nova saznanja, uključenost u demonstraciju provedenih projekata te prikaz pozitivnih učinaka dobivenih provedbom mjera energetske učinkovitosti u različitim sektorima.

Više o projektu Mayors in Action možete pronaći na njegovoj službenoj web stranici www.mayorsinaction.eu/home.
 


 
         

PREZENTACIJE:
 1. Project Mayors In Action (Miriam Badino, Metropolitan City of Genova)
 2. What is new? – The Covenant Of Mayors for climate and energy (Jana Cicmanova, Covenant of Mayors Office)
 3. Low carbon city (Giorgia Rambelli, ICLEI)
 4. SMART CITY – Measurement system: Project CITYkeys (Sanja Malnar Neralić, City of Zagreb)
 5. Collecting data of SEAP measures: Which method/indicators is correct? (Velimir Šegon, North-west Croatia Regional Energy Agency)
 6. Collecting data and reporting of SEAP implementation for small cities (Carme Melcion, DIBA)
 7. ICT solutions for collecting and analysing data of energy consumption (Damir Lončarić, City of Zagreb)
 8. Monitoring of SEAP implementation (Julije Domac, North-west Croatia Regional Energy Agency)
 9. Guidebook for training local authorities (Melita Borić, City of Zagreb)
 10. Handbook for Covenant Supporters and Coordinators (Evi Tzanakaki, Katerina Sfakianaki, CRES)
 11. Energy for Mayors tools (Giorgia Rambelli, ICLEI)
 12. Energy retrofitting of private households: MLEI-PDA PadovaFIT project (Michele Zuin, Municipality of Padova)
 13. Sustainable transport: Mobility in region of Interleuven (Stefan Kempeneers, Interleuven)
 14. Renewable energy in buildings: Solar thermal panels installation (Patrycja Plonka, PNEC)
 15. Energy Management system: Energy Management system in Local Governments (Federico de Filippi, SOGESCA)
   
PREZENTACIJE U OKVIRU STRUČNOG OBILASKA:
 1. Measures and activities of the City of Zagreb in sustainable urban mobility (Krunoslav Tkalčić, Ante Nevistić, City Office for Physical Planning, Construction of the City, Utility Services and Transport)
 2. Projects TEN-T Trans-European Transport Network and Ele.C.Tra - Electric city Transport (Marko Kućan, City of Zagreb)
Vijesti