Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Zdravstvena stanica Cvjetno energetski obnovljena radovima vrijednim 837 tisuća kuna

Dana 02. listopada 2020. povodom završetka radova na energetskoj obnovi zgrade Doma zdravlja Zagreb-Centar, Zdravstvena stanica Cvjetno naselje održana je konferencija za medije na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić sa suradnicima i ravnateljica Doma zdravlja Zagreb – Centar doc.dr.sc. Antonija Balenović.
1/5
Projekt energetske obnove Doma zdravlja Zagreb-Centar, Zdravstvene stanice Cvjetno naselje provodi Grad Zagreb prema Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.- 2020. sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“, sufinanciranog sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Vrijednost projekta iznosi 837.205,51 kn, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 400.204,33 kn.
 
Zgrada Zdravstvene stanice Cvjetno izgrađena je 1985. godine, i posjeduje energetski certifikat D, a energetskom obnovom zgrada dobila je energetski certifikat B, pa će potrošnja energije biti smanjena za 15.041 kWh/a godišnje, što iznosi 54,79 %. Samim time i emisija CO2 će se smanjiti za 4.950 t/godišnje (40,79 %).
 
Prostor veličine 262,20 m2 možda se čini manji u usporedbi s drugima, ali nipošto nije beznačajan. Radovi su se provodili temeljito i stručno, uz veliku brigu da se ne ometa normalan rad zdravstvenih djelatnika. Projekt se provodio od travnja 2018. do lipnja 2020. godine. Projektom je realizirano cjelovito rješenje poboljšanja energetskih karakteristika zgrade, koje uključuje niz mjera energetske učinkovitosti. Toplinska izolacija zidova je izvedena mineralnom vunom debljine 15 cm. Stolarija i bravarija zamijenjena je s energetski učinkovitom od PVC tipskih profila ili bravarijom od AL profila, ostakljenu dvostrukim IZO staklom, s koeficijentom prolaska topline prozora jednakog ili nižeg od 1,23 W/m2K.
 
Projektom strojarskih instalacija postavljen je novi razvod plinske instalacije te se izvela rekonstrukcija sustava centralnog grijanja: ugradnja novog plinskog kondenzacijskog bojlera i sve prateće opreme, ugradnja novih termostata punjenih plinom i zapornih ventila na postojeće radijatore. Napravljeno je i servisiranje postojećih klima uređaja te su ugrađene tri nove dizalice topline za grijanje i klimatizaciju u split izvedbi, sa zidnim unutarnjim jedinicama najmanjeg energetskog razreda A+. Za potrebe praćenja potrošnje energenata, ugradio se i sustav daljinskog očitanja potrošnje električne energije, plina i vode.
  
Osim pozitivnog utjecaja na okoliš, sa energetskom obnovom zgrade smanjiti će se troškovi za grijanje i održavanje zgrade. Znatno će se poboljšati uvjeti za rad zdravstvenih djelatnika te osigurati ugodniji boravak za pacijente i korisnike Zdravstvene stanice Cvjetno naselje.
 
Vijesti