Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Održan stručni panel projekta EnVision'2020

U sklopu projekta „EnVision'2020“ (Energy Vision 2020 for South East European Cities) u prostorijama Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, u ponedjeljak 09. lipnja 2014. održana je panel rasprava vezana uz analizu energetskog miksa i energetske potrošnje u gradu Zagrebu.
1/7

U sklopu projekta „EnVision'2020“ (Energy Vision 2020 for South East European Cities) u prostorijama Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, u ponedjeljak 09. lipnja 2014. održana je panel rasprava vezana uz analizu energetskog miksa i energetske potrošnje u gradu Zagrebu. Na raspravi je sudjelovala grupa nacionalnih stručnjaka iz područja energetike koja je raspravljala o stanju u području energetike i energetskih potencijala grada Zagreba, ključnim energetskim tehnologijama koje bi trebale omogućiti gradu Zagrebu razvijanje njegovih lokalnih izvora energije i energetskih sustava unutar vremenskog razdoblja od 20 godina, uz minimiziranje utjecaja na okoliš  te o usklađenosti nacionalnog zakonodavstva s EU zakonodavstvom u području energetike.

 

Na panelu su, osim predstavnika Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, sudjelovali i nacionalni stručnjaci iz područja energetike te predstavnici relevantnih sveučilišta, neprofitnih organizacija, gospodarstva, Regionalne agencije za sjeverozapadnu Hrvatsku (REGEA), Zagrebačkog Holdinga i dr. Moderator panela bio je prof.dr.sc. Slavko Krajcar s Fakuleteta elektrotehnike i računarstva, a prisutne je u ime Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj pozdravio Miljenko Kovačević.

 

Nakon uvodnog dijela, dr.sc. Dražen Lončar s Fakulteta strojarstva i brodogradnje održao je predavanje o perspektivama primjene kogeneracije (CHP) tj. kombiniranoj proizvodnji električne i toplinske energije, trigeneracijskih postrojenja (CHCP ) koja omogućavaju proizvodnju električne, toplinske i rashladne energije te kombiniranih procesa plinske i parne turbine (CCGT) koji omogućavaju integraciju i većeg broja plinskih i parnih turbina u jednom postrojenju. U nastavku se prof.dr.sc. Ljubomir Majdandžić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za sunčevu energiju, osvrnuo na solarne sustave i važnost sunčeve energije.

 

U završnom dijelu prisutni su postigli suglasnost oko liste najperspektivnijih konvencionalnih tehnologija, kao i tehnologija u području obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti koje imaju jak potencijal utjecati na regionalnu konkurentnost i kvalitetu života u gradu Zagrebu i na razvoj lokalnih izvora energije, mogućih modaliteta primjene tih tehnologija i zakonskih neusklađenosti i barijera, kao i problema koji se pojavljuju u vezi s energetskim miksom i potrošnjom energije u gradu Zagrebu, a koje je potrebno rješavati te socijalnih pitanja koja bi se mogla pojaviti u odnosu na primjenu predloženih novih energetskih tehnologija.

 

Budući da glavni ciljevi projekta obuhvaćaju izradu pojedinačnih energetskih tehnoloških planova, planova provedbenih politika i zajedničkih energetskih prioriteta za gradove partnere, kako bi se omogućila provedba energetske politike EU u skladu s EU2020 ciljevima, u nastavku se raspravljalo o ključnim energetskim tehnologijama koje bi trebale omogućiti gradu Zagrebu razvijanje njegovih lokalnih izvora energije i energetskih sustava unutar vremenskog razdoblja od 20 godina, uz minimiziranje utjecaja na okoliš.

 

Projekt je sufinanciran od strane South East Europe (SEE) programa. Nositelj projekta je Grad Sofija, a na projektu sudjeluje ukupno 10 partnera iz 7 europskih zemalja: Bugarske, Rumunjske, Slovenije, Grčke, Italije, Njemačke i Hrvatske.

 

Više informacija o projektu „EnVision'2020“ možete pronaći na www.en-vision2020.eu.

 


 

                                                      

Vijesti