Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Održan četvrti sastanak partnera i radionica projekta TOGETHER u Mariboru

U Mariboru je od 10.-12. travnja 2018. održan četvrti radni sastanak i međunarodna radionica projekta TOGETHER. 
1/13
U organizaciji projektnog partnera Sveučilišta u Mariboru (Slovenija), od 10.-12. travnja 2018. održan je četvrti radni sastanak i međunarodna radionica projekta TOGETHER (TOwards a Goal of Efficiency THrough Energy Reduction) u Mariboru. U ime Grada Zagreba na sastanku su sudjelovali Melita Borić, Marko Kućan i Maja Šunjić iz Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

Sastanku partnera prethodila je međunarodna radionica o energetskom ponašanju potrošača, navikama potrošnje i njihovom utjecaju. Glavni cilj radionice bio je potaknuti donositelje odluka da poboljšaju energetske uvjete u zgradama uključivanjem njihovih korisnika u upravljanje energijom, u svrhu osvještavanja javnosti da i oni sami mogu značajno pridonijeti uštedama energije. Radionicom se željelo istaknuti načine kako korištenjem različitih metoda korigirati postojeće stavove javnosti. Osim predstavnika koordinatora projekta, Province of Treviso, na radionici su kao govornici sudjelovali stručnjaci iz područja komunikacija, govoreći o mogućim primjenama marketinških mogućnosti utjecanja na korisnike te stručnjaci sa sveučilišta koji su sudionicima približili načine funkcioniranja tehnoloških rješenja koja se također mogu primijeniti u svrhu uštede energije. Radionica je uključivala i round table diskusiju, na kojoj su kao predstavnici Grada Zagreba sudjelovali Marko Kućan i Maja Šunjić. Nakon radionice, partneri su zajedno obišli zgrade studentskog doma u Mariboru koje su kao piloti uključene u projekt Together. Svaka pilot zgrada zahtijevala je izradu tehničkog rješenja za ugradnju kao i samo postavljanje daljinskog očitanja potrošnje energenata. U sklopu studijske posjete,  partneri su imali prilike osobno se uvjeriti u aktivnosti poduzete u sklopu provođenja projekta i usporediti ih sa situacijom s kojom se i sami susreću prilikom provođenja projekta.

Na sastanku je svaki partner izložio trenutno stanje na projektu te istaknuo pozitivne strane, ali i poteškoće s kojima se susreo u provedbi projekta. S obzirom da u projektu sudjeluje velik broj osnovnih škola, vrtića i srednjih škola, na sastanku je predstavljena web-igrica „Čuvari planete“ koju je kroz projekt razvio Grad Zagreb kako bi se djeci što više olakšalo upoznavanje s nekima možda pomalo apstraktnom idejom energije. Web-igrica se sastoji od zelene enciklopedije koja učenicima daje važne informacije o potrebi štednje energije te zaštite okoliša i kviza koji omogućava djeci da provjere svoje znanje ili, u slučaju potrebe, opet zavire u zelenu enciklopediju kako bi poboljšali svoje znanje. U sklopu sastanka, partneri su izložili svoje aktivnosti i savjetovali se sa predstavnicom Joint Secretariat-a u pogledu dovršenja projekta i mogućnosti njegovog nastavka nakon službenog okončanja aktivnosti u svibnju sljedeće godine.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici Province of Treviso (Italija), Energy Agency Vysočiny (Češka), Association of Municipalities Polish Network “Energie Cités” (Poljska), Municipality of Paks (Mađarska), kao i predstavnici Grada Zagreba.

Cilj TOGETHER projekta jest poboljšanje energetske učinkovitosti javnih zgrada gdje se pritom intenzivno uključuju sami korisnici koji direktno utječu na potrošnju energije. Poseban akcent stavljen je na pitanje promjene ponašanja korisnika prostora te njihovu edukaciju uz praćenje rezultata uštede putem „pametnih“ uređaja za praćenje potrošnje energije.

Projekt je sufinanciran programom Interreg Central Europe 2014.-2020. Započeo je u lipnju 2016. i trajat će tri godine.

 
Vijesti