Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Održana radionica Train-The-Trainer i sastanak partnera projekta TOGETHER

U Krakowu je od 20.-24. veljače 2017. održana četverodnevna Master Train-The-Trainer radionica i sastanak partnera projekta TOGETHER.
1/12
U organizaciji Association of Municipalities Polish Network “Energie Cités” (PNEC), u Krakowu je od 20.-24. veljače 2017. održana četverodnevna Master Train-The-Trainer radionica i sastanak partnera projekta TOGETHER (TOwards a Goal of Efficiency THrough Energy Reduction). U ime Grada Zagreba na sastanku su sudjelovale Melita Borić i Maja Šunjić iz Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj.

Na četverodnevnoj radionici obrađivane su teme vezane uz tehničke, financijske, bihevioralne i analitičke aspekte primjene mjera energetske učinkovitosti u javnim zgradama. Svaka od navedenih tema pobliže je obrađena tijekom trajanja radionice u koju su također uključeni i vanjski stručnjaci iz navedenih područja. Na radionici su prezentacijama također sudjelovali i predstavnici partnera na projektu.

Na sastanku partnera razmotreni su svi problemi s kojima se partneri susreću u provedbi projekta te mogući načini njihova rješavanja. Također se govorilo o najboljim načinima komunikacije s predstavnicima odabranih zgrada kao i o rokovima u kojima je potrebno odraditi nove zadatke i aktivnosti projekta. Na sastanku su sudjelovali predstavnici Province of Treviso (Italija), Energy Agency Vysočiny (Češka), Sveučilišta u Mariboru (Slovenija), Association of Municipalities Polish Network “Energie Cités” (Poljska), Municipality of Paks (Mađarska), Slovak Innovation and Energy Agency (Slovačka), kao i predstavnici Grada Zagreba.

Projekt TOGETHER nudi izgradnju transnacionalne platforme, gdje partneri različitih razina znanja mogu zajedno postojeća znanja proširiti, ojačati svoje sposobnosti, smanjiti njihovu međusobnu nejednakosti, kao i promicati implementaciju energetske učinkovitosti u javnim zgradama. Sam cilj TOGETHER projekta jest poboljšanje energetske učinkovitosti javnih zgrada gdje se pritom intenzivno uključuju sami korisnici koji direktno utječu na potrošnju energije. TOGETHER nadilazi koncept izoliranih tehničkih intervencija tako da ih integrira s različitim modelima (DSM - demand side management te EPIC - energy performace intergrated contract). Takav model se temelji na promjeni ponašanja korisnika prostora te edukaciji korisnika zgrada uz praćenje rezultata uštede energije putem „pametnih“ uređaja za praćenje potrošnje energije.

Projekt je sufinanciran programom Interreg Central Europe 2014.-2020. Započeo je u lipnju 2016. i trajat će tri godine.

 
Vijesti