Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Igraonice "Pričaj mi o energiji" u osnovnim školama

Drugi dan Zagrebačkog energetskog tjedna započeo je održavanjem satova nastave pod nazivom „Pričaj mi o energiji“ u svim osnovnim školama Grada Zagreba na kojima su nastavnici uz korištenje slikovnice i edukativne igrice informirali učenike o potrebi i načinu štednje energije, energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije.
1/8

Drugi dan Zagrebačkog energetskog tjedna započeo je održavanjem satova nastave pod nazivom „Pričaj mi o energiji“ u svim osnovnim školama Grada Zagreba na kojima su nastavnici uz korištenje slikovnice i edukativne igrice informirali učenike o potrebi i načinu štednje energije, energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije. Prigodnom programu u „1. OŠ Dugave“, koja ima status Međunarodne eko škole i koja posebnu pozornost posvećuje ekologiji i zaštiti okoliša podižući ekološku svijest svojih učenika, roditelja, profesora i prijatelja, prisustvovali su predstavnici Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport i Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske.

 

Srdačnu dobrodošlicu gostima zaželio je ravnatelj g. Tomislav Cvitanović koji je zajedno sa svojim suradnicima i voditeljicama eko škole osmislio kratki program koji je obuhvaćao izložbu dječjih radova, recitiranje, ples i pjevanje na temu ekologije i zaštite okoliša.

 

Program u Starogradskoj vijećnici bio je posvećen stručnim seminarima Hrvatske komore arhitekata, Hrvatske komore inženjera strojarstva, Saveza za energetiku Zagreba te Hrvatskom klubu „Covenant of Mayors“.

 

Na Tribini Grada Zagreba tvrtka „ATOS“ održala je okrugli stol na temu „Pametna energetska mreža – Smart Grid“ na kojem su sudjelovali predstavnici Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Gradske plinare Zagreb, Energetskog Instituta Hrvoje Požar te ostali eminentni stručnjaci i gospodarstvenici iz područja energetike koji su prezentirali planove, ciljeve i mogućnosti razvoja Hrvatske u smislu integrirane pametne energetske mreže. Udruga „DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvoja“, u suradnji sa „UNDP Hrvatska“, predstavila je koncept zadrugarstva, planove za osnivanje energetskih zadruga u Hrvatskoj te su raspravljali o mogućnostima njihovog budućeg razvoja. Poseban gost predavač bio je g. Dirk Knapen iz Europske federacije grupa i zadruga građana za obnovljive izvore energije koji je predstavio nekoliko uspješnih modela zadruga u EU koje se bave održivom energetikom na području proizvodnje, opskrbe ili upravljanja mrežom. Tvrtka „Multibeton“ prezentirala je nova tehnološka rješenja u primjeni mjera energetske učinkovitosti u sustavu grijanja objekata ugradnjom cjevovoda u podu i zidovima čime se postiže maksimalna energetska učinkovitost te ušteda troškova održavanja i energije.

 

Završno događanje serije okruglih stolova međunarodnog projekta CIVITAS ELAN, a koje ujedno najavljuje i završetak istog projekta u rujnu ove godine, održano je u prostorijama ZgForuma. Događanje je otvorila gđa Jadranka Veselić Bruvo, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, koji u ime Grada Zagreba koordinira projekt, te u prigodnom govoru istaknula najvažnija ostvarenja u projektu, uz zahvalu svim sudionicima na uspješnoj suradnji. Prisutne je pozdravila i gđa. Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, te istaknula važnost sudjelovanja na prvom ovako velikom i važnom europskom projektu, koji za cilj ima ne samo stjecanje novih znanja i vještina, već i pozicioniranje Grada Zagreba na međunarodnoj sceni. Partneri na projektu predstavili su što su sve naučili u protekle četiri godine, ali i prijedloge nastavka aktivnosti nakon završetka projekta. U ime partnera govorili su Stanislav Pavlin sa Fakulteta prometnih znanosti, Branko Mikinac iz ZET-a, Alen Hadžić iz Čistoće, Silvana Tantegl iz HŽ Infrastrukture, Damir Širola iz Udruge Bicikl i Lidija Pavić – Rogošić iz ODRAZ-a. Raspravu je moderirao Stanislav Pavlin, voditelj projekta CIVITAS ELAN na Fakultetu prometnih znanosti, a nakon prezentacija lokalnih aktivnosti slijedili su pozdravni govori i kratka izlaganja čelnika partnerskih institucija.

 

Energetski institut Hrvoje Požar otvorio je svoja vrata za stručne posjete grupa učenika, studenata, stručnih udruga i građana. Učenici Graditeljske tehničke škole imali su prilike upoznati se sa primjenama novih tehnologija i novih rješenja u proizvodnji energije uporabom obnovljivih izvora energije.

Vijesti