Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Ekološka vozila na središnjem zagrebačkom trgu

Na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića predstavljena su električna i ekološko prihvatljiva vozila kako bi se građani Grada Zagreba upoznali sa novim tehnološkim rješenjima u prometu i ekološkim načinom vožnje u cilju podizanja svijesti građana i smanjivanja negativnog utjecaja čovjeka na okoliš.
1/14
U sklopu Zagrebačkog energetskog tjedna, 16. svibnja 2012. na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića predstavljena su električna i ekološko prihvatljiva vozila kako bi se građani Grada Zagreba upoznali sa novim tehnološkim rješenjima u prometu i ekološkim načinom vožnje u cilju podizanja svijesti građana i smanjivanja negativnog utjecaja čovjeka na okoliš.

Uz električni automobil XD hrvatskog proizvođača DOK-ING-a, mogao se vidjeti i Hyundai H1, ekološki prerađen u Hrvatskoj. Toyota centar Zagreb predstavio je Toyotu Prius i Hybrid Lexus CT 200h. Također su predstavljeni i Fiat Punto - elektro, prerađen u Hrvatskoj, te Citroen C-zero i Citroen DS5.

Na Trgu su izloženi i Peugeot 3008 HYbrid4, prvi dizel hibrid na svijetu, hibrid Peugeot 508 RXH te Peugeot iOn 100-posto električan.

Ducati je predstavio integrirane sustave punjenja kompatibilne sa svim električnim vozilima te mali gradski elektromoped Free Duck i električni bicikl e-wheel.

Auto centar Kutina predstavio je kombi vozilo VW na kojemu je za probu ugrađen plin u kombinaciji s dizel gorivom te troši 70 posto dizela i 30 posto plina. Štedi 18 posto novca i 50 posto manje zagađuje okoliš.

Gradonačelnik Milan Bandić, koji je razgledao ekološka vozila, na upit novinara planira li za Gradsku upravu uskoro nabaviti takve automobile odgovorio je da će to doći samo po sebi, a još će prije doći ako budemo osvještavali sebe o energetskoj kulturi. Istaknuo je da europske metropole takve automobile već imaju na svojim ulicama te je pitanje mjeseca, odnosno godine kada ćemo i mi to u Zagrebu demonstrirati.
Vijesti