Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Četvrti sastanak partnera projekta URBAN LEARNING

Od 15. - 17. lipnja 2016. i u organizaciji koordinatora projekta TINA Viena i Grada Stockholma održan je četvrti sastanak partnera projekta URBAN LEARNING uz studijski posjet Stokholmskoj kraljevskoj luci.
1/19
U organizaciji koordinatora projekta TINA Viena i Grada Stockholma, održan je četvrti sastanak partnera projekta URBAN LEARNING uz studijski posjet Stokholmskoj kraljevskoj luci. Na sastanku je u ime Grada Zagreba, Gradskog Ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj sudjelovala Sanja Malnar Neralić, viša stručna savjetnica pročelnika i Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba, Nives Mornar, savjetnica ravnatelja.

Grad Zagreb, zajedno s ostalim međunarodnim partnerima sudjeluje na projektu „URBAN LEARNING“ u sklopu EU programa HORIZON2020-EE-2014-3-MarketUptake, tema EE07-2014. Projekt je započeo 1. ožujka 2015. Predviđeno trajanje projekta je 30 mjeseci. Koordinator projekta je TINA Vienna Urban Technologies & Strategies GmbH, a osim Grada Zagreba u projektu sudjeluju i gradovi Amsterdam, Beč, Berlin, Pariz, Stockolm Varšava i Zaanstad. Cilj projekta je integrirati energetski učinkovit način urbanog planiranja u gradskim upravnim tijelima. Fokus je stavljen na energetski učinkovito upravljanje, planiranje razvoja novih ili obnove postojećih urbanih područja.

Prvog dana, 15. lipnja 2016., održan je studijski posjet Kraljevskoj luci Stockholm iz perspektive urbanog energetskog planiranja. Predstavnici Grada Stockholma predstavili su svoja iskustva vezana za prenamjenu nekadašnjeg industrijskog područja u energetski učinkovitu stambenu zonu. Također je prezentiran i održivi program Projekta Kraljevske luke s fokusom na energetsko ugovaranje, natječaje za energetski učinkovite zgrade. Studijski obilazak obuhvaćao je posjet gradilištima visoko energetski učinkovitih zgrada, upoznavanju s primjerima korištenja mreže i kapaciteta centralnih toplinskih sustava, dizalicama topline, korištenjem obnovljivih izvora energije, zelenim krovovima, posjet novoj elektrani na biomasu te obilazak brodom dijela Stockholma koji je trenutno u izgradnji i prenamjeni prostora.

Drugoga dana, 16. lipnja 2016., gradovi partneri ukratko su informirali o situaciji i postignućima od zadnjeg sastanka partnera održanom u ožujku 2016. u Zagrebu. Nastavljena je rasprava o radnom paketu WP2–Inovativne tehničke mogućnosti (trenutni status WP2, rasprava vezana za studijska putovanja). Nadalje, raspravljano je o WP3–Analiziranje instrumenata i alata (trenutni status WP3, rasprava o instrumentima i alatima i primjerima dobrih praksi). Koordinator projekta TINA Vienna informirao je o planu vezanom za izradu interim izvješća.

Zadnjeg dana sastanka, 17. lipnja 2016. raspravljano je o radnom paketu WP4–Inovativne upravljačke mogućnosti za integrirano urbano energetsko planiranje (trenutni status WP4, rasprava o nadogradnjama upravljačkih procesa u procesima urbanog energetskog planiranja, blueprints i slijedeći koraci). Nadalje, predstavnici Grada Zagreba, koordinatora radnog paketa WP5, ukratko su predstavili početak i kratko opisali zadatke WP5–Modeli replikacije. 

Slijedeći sastanci partnera projekta URBAN LEARNING će se održati 23.-25. listopada 2016. u Varšavi te 22.-24. veljače 2017. u Berlinu.

Više informacija o projektu možete pronaći na www.urbanlearning.eu. 
 

Vijesti