Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Dan hrvatskih komora

Dan Hrvatskih komora održan je u Starogradskoj vijećnici u organizaciji Hrvatske komore arhitekata i Hrvatske komore inženjera strojarstva.
1/14

Dan Hrvatskih komora održan je u Starogradskoj vijećnici 15. svibnja 2012. u organizaciji Hrvatske komore arhitekata i Hrvatske komore inženjera strojarstva.

 

Stručni seminar Hrvatske komore arhitekata pod nazivom „Energetski održiva arhitektura“ službeno je otvorio predsjednik Komore g. Tomislav Ćurković koji se je u svom uvodnom govoru osvrnuo na ciljeve i zadaće društva usmjerene k ostvarivanju strategije održivog razvoja u okviru preuzetih međunarodnih obaveza. Predsjednik je ujedno zahvalio i pomoćnici ministra za energetsku učinkovitost, gđi. Ani Pavičić-Kaselj, na osobnom sudjelovanju i institucionalnoj podršci naporima HKA-a, da popularizira i unaprijedi razumijevanje problematike održivog razvoja. U ime Grada Zagreba, prisutne je pozdravio i pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj g. Marijan Maras.

 

Dan Hrvatske komore arhitekata izravan je doprinos arhitektonske struke približavanju problematike održivog razvoja članstvu i svim zainteresiranim segmentima društva, kroz edukaciju o modelima pristupanja projektiranju, upoznavanje s tipologijom održivih zgrada, prepoznavanje prostornih indikatora održivog razvoja, područja djelovanja i odgovornosti, kao i uvida u međunarodnu praksu i najbolje svjetske primjere održive arhitekture.

 

Na stručnom skupu, koji je zaključen Okruglim stolom svih sudionika, svoje je poglede na ovu problematiku predstavilo ukupno 14 predavača, iz Hrvatske, Austrije i Norveške.
Dan Hrvatske komore arhitekata završen je usvajanjem Zaključaka skupa, utemeljenih na Nacrtu preporuka Europske komisije, s 12. Foruma on Eco-Innovation: Scaling-up Sustainable Construction, Through Value Chain Innovation, koji je održan 25.– 26.04.2012. god., u Westerkerku u Amstredamu: kojem su, imajući u vidu specifičnosti hrvatske sredine i prakse, pridodane preporuke sudionika ovog skupa (Zaključci Okruglog stola).

 

Hrvatska komora inženjera strojarstva održala je stručni seminar pod nazivom „Održivo planiranje i gospodarenje energijom“ na kojem su prikazani projekti koji su doprinijeli ne samo održivom razvoju Zagreba nego i cijele Hrvatske i koji mogu svima poslužiti kao primjer za poboljšanje kvalitete života. Kako je održivi razvoj trend smanjenja današnje potrošnje energije, resursa i otpada u svrhu opstanka prirodnih sustava o kojima će ovisiti buduće generacije, kako bi i njih ti sustavi mogli snabdijevati resursima i apsorbirati otpad, na seminaru su bili predstavljeni radovi iz područja obnovljivih izvora energije, otpada, okoliša i obnove građevina koja se odnosi na rekonstrukciju postojećih građevina sa svrhom smanjenja potrošnje energije i očuvanja okoliša.

 

Na seminaru su bili okupljeni predstavnici Hrvatske komore inženjera strojarstva, Hrvatske komore inženjera elektrotehnike, te ostali eminentni stručnjaci koji doprinose poboljšanju energetske slike Zagreba i Hrvatske.


Više informacija možete pronaći na službenim stranicama Hrvatske komore arhitekata i Hrvatske komore inženjera strojarstva.

Vijesti