Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Međunarodna konferencija „Ulaganje u budućnost – održiva energetska rješenja svjetskih gradova“

U Starogradskoj vijećnici Grada Zagreba, od 15. - 16. svibnja održana je međunarodna konferencija pod nazivom „Ulaganje u budućnost – održiva energetska rješenja svjetskih gradova“ koja je ujedno predstavljala i središnji program jubilarnog 5. Zagrebačkog energetskog tjedna.
1/47

U Starogradskoj vijećnici Grada Zagreba, od 15. - 16. svibnja održana je međunarodna konferencija pod nazivom „Ulaganje u budućnost – održiva energetska rješenja svjetskih gradova“ koja je ujedno predstavljala i središnji program jubilarnog 5. Zagrebačkog energetskog tjedna. Na konferenciji su se prezentirale nove inicijative na području zelene ekonomije, stvaranje zakonske regulative za urbani održivi razvoj, uloga financijskog sektora u provedbi niskoenergetskih investicija, primjeri dobre prakse europskih i svjetskih gradova kao i inovativni financijski instrumenti kao podrška klimatskim i energetskim aktivnostima. U radu konferencije sudjelovali su predstavnici resornih ministarstava, Europske komisije – Opće uprave za energiju (DG ENER), Europske komisije – Zajedničkog istraživačkog centra (JRC), Europske investicijske banke, ICLEI-a, Saveznog ministarstva za gospodarstvo i tehnologiju, njemačkog GIZ-a Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Europu, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), Zagrebačke banke te brojni drugi međunarodni i domaći partneri.


Na samom početku prvog dana konferencije, prisutnima se obratila zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Sandra Švaljek te šef predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Branko Baričević.


Konferencija je započela s temom „Politike, provedbe i inicijative na području zelene ekonomije“ u koju su nas svojim prezentacijama uveli gosti predavači - Linn Johnsen iz Europske komisije DG ENER, Helge Tolksdorf iz Saveznog ministarstva za gospodarstvo i tehnologiju te Maryke van Staden iz ICLEI World Secretariata. Na temu „Od strategije do djelovanja: stvaranje zakonskog okvira za urbani održivi razvoj“ prezentirali su Irena Križ Šelendić iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Zlatko Pavičić iz Ministarstva gospodarstva i Paolo Bertoldi iz Odjela za obnovljivu energiju u Europskoj komisiji.


Treći, ujedno i posljednji dio konferencije upoznao nas je s ulogom financijskog sektora u provedbi niskoenergetskih investicija. Prezenteri trećeg dijela bili su Vesna Bukarica iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Kristian Jukić iz Hrvatske banke za obnovu i razvoj te Mirela Budojević iz Zagrebačke banke.

 

Nakon konferencije održana je i radionica projekta TRACE pod nazivom "ICT rješenja u zgradarstvu". Međunarodna konferencija, radionica projekta TRACE i energetski dan organizirani su u okviru projekta TRACE s ciljem razmjene iskustva i znanja među partnerima projekta.

 

U petak 16. svibnja 2014., predzadnjeg dana 5. Zagrebačkog energetskog tjedna, u Starogradskoj vijećnici održan je drugi dio Međunarodne konferencije „Ulaganje u budućnost- održiva energetska rješenja svjetskih gradova“.

Konferencija je započela temom „Održivost je u našim rukama“, u kojoj nas je direktor Passive House Instituta Wolfgang Feist upoznao s konceptom pasivnih kuća i izgradnjom prve pasivne kuće, pasivne poslovne zgrade, pasivne škole i gimnazije te s izgradnjom prve pasivne dvorane za bazen. Zatim je Giorgia Rambelli iz ICLEI European Secretariat održala prezentaciju "Zajedno na putu prema održivosti" u kojoj je predstavila europske projekte Urban LEDS i Mayors in Action.

Zajedničkim djelovanjem protiv klimatskih izazova označen je drugi dio konferencije koju je otvorila Aurore Brunson iz Bruxelles Environnement. Uslijedilo je upoznavanje s iskustvima drugih gradova diljem Europe i svijeta. Predstavnik Varšave, Leszek Drogosz, direktor Odjela za infrastrukturu Grada Varšave podijelio je s nama iskustva grada Varšave. Kako bi razvojna strategija u gradovima bolje funkcionirala, spuštena je na nivo lokalnih samouprava. Iskustva grada Torina prikazao je Giovanni Vicentini svojom prezentacijom „Strategija podrške lokalnim samoupravama: od nacrta do projekta“.

Kao uvod u drugi dio dana, Rakesh Bhana i Matthias Wohlfahrt otvorili su treći dio konferencije pod temom „Inovativni financijski instrumenti kao podrška klimatskim i energetskim aktivnostima“. Rakesh Bhana iz Europske investicijske banke prikazao nam je financijske i savjetodavne instrumente za pametni održivi razvoj u gradovima, a Matthias Wohlfahrt iz ProKlima Hannover iznio je načine promocije i kako podržati energetsku učinkovitost zgrada.

Na samome kraju konferencije nastavili smo se upoznavati s iskustvima gradova u svijetu. Prezentacije na temu „Pametni gradovi i regije: Zajednički djelovanjem protiv klimatskih izazova“ održali su Pei Xiao, potpredsjednik Komisije za razvoj i upravljanje gradom Šangajem i Délio de Jesus Malheiros, dogradonačelnik grada Belo Horizonte (Brazil). Prezentaciju o iskustvima i aktivnostima Grada Zagreba predstavio je pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Marijan Maras.

Njihovim izlaganjima i pozdravnom riječi pročelnika Marijana Marasa i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića zaključena je dvodnevna međunarodna konferencija.

 
Svi sudionici konferencije složili su se kako je daljnja potpora i uspješna suradnja svih relevantnih subjekata na gradskoj, županijskoj, široj regionalnoj ali i europskoj i svjetskoj razini u cilju ostvarenja vizije razvoja naših gradova kao energetski održivih gradova, pametnih gradova, gradova budućnosti iznimno važna jer održivi razvoj nije samo političko, ekonomsko, gospodarsko ili socijalno pitanje već je to pitanje razine svijesti i moralne odgovornosti našeg društva.

 

Vijesti