Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Održan peti sastanak partnera i radionica projekta TOGETHER

U organizaciji projektnog partnera grada Paksa (Mađarska), od 29.-31. listopada 2018. održan je peti radni sastanak i međunarodna radionica projekta TOGETHER. 
1/8
U organizaciji projektnog partnera grada Paksa (Mađarska), od 29.-31. listopada 2018. održan je peti radni sastanak i međunarodna radionica projekta TOGETHER (TOwards a Goal of Efficiency THrough Energy Reduction) u Paksu. U ime Grada Zagreba na sastanku su sudjelovali Melita Borić, Marko Kućan i Maja Šunjić iz Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

Na sastanku je svaki partner izložio trenutno stanje na projektu te istaknuo pozitivne strane, ali i poteškoće s kojima se susreo u provedbi projekta. Predstavnici grada Paksa predstavili su radni paket T4 te pojasnili zahtjeve paketa prema partnerima. Također je predstavljen nacrt izvještaja o pilot-aktivnostima kojega svaki partner treba ispuniti i dostaviti prije kraja projekta. Drugi dan sastanka predstavnici partnera podijeljeni su u dvije grupe kako bi se što učinkovitije pokrili zahtjevi pojedinih područja: u jednoj skupini razgovaralo se o prikupljanju podataka te najučinkovitijem načinu njihove obrade, dok je druga skupina raspravljala o pitanjima vezanim uz radni paket T4 i najboljim načinima uključivanja dionika i donositelja odluka. Nakon kraće pauze, grupe su opet spojene kako bi se razgovaralo o radnom paketu Komunikacija i kampanji podizanja svijesti koju je svaki partner dužan provesti u sklopu promoviranja ideja i ciljeva projekta. Predstavljen je i E-book, skupina kratkih priča kroz koje sami akteri projekta – poput osoblja u vrtićima, djece u školi te odraslih korisnika zgrada – opisuju kako su provodili projekt te jesu li zahvaljujući njemu usvojili nova znanja. Sastanak je završio razgovorom o financijskim pitanjima te budžetu do kraja projekta. Treći dan partneri su posjetili nuklearnu elektranu smještenu 5 km od grada Paksa koja zadovoljava oko 43% potrošnje električne struje u Mađarskoj te dobili priliku saznati više o njezinu funkcioniranju. Nakon razgleda elektrane, partneri su posjetili i Energetikai Szakgimnázium, srednju školu uključenu u projekt Together te iz prve ruke vidjeli kako se ondje provode aktivnosti projekta.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici Province of Treviso (Italija), Energy Agency Vysočiny (Češka), Association of Municipalities Polish Network “Energie Cités” (Poljska), Municipality of Paks (Mađarska), Slovak Innovation and Energy Agency (Slovačka), Municipality of Hegyvidek (Mađarska) kao i predstavnici Grada Zagreba.

Cilj TOGETHER projekta jest poboljšanje energetske učinkovitosti javnih zgrada gdje se pritom intenzivno uključuju sami korisnici koji direktno utječu na potrošnju energije. Poseban akcent stavljen je na pitanje promjene ponašanja korisnika prostora te njihovu edukaciju uz praćenje rezultata uštede putem „pametnih“ uređaja za praćenje potrošnje energije.

Projekt je sufinanciran programom Interreg Central Europe 2014.-2020. Započeo je u lipnju 2016. i trajat će tri godine.
 
Vijesti