Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Druga radionica međusobne razmjene znanja na projektu EnVision'2020

U okviru projekta EnVision'2020 (EnVision'2020 – Energy Vision 2020 for South East European Cities), u Mariboru se 20. studenog 2014. održala Druga radionica međusobne razmjene znanja.
1/5

U okviru projekta EnVision'2020 (EnVision'2020 – Energy Vision 2020 for South East European Cities), u Mariboru se 20. studenog 2014. održala Druga radionica međusobne razmjene znanja na temu „Zakonodavni okvir i financijske mogućnosti za obnovljive izvore energije i nove oblike energije u gradovima/regijama sudionicama na projektu EnVision'2020“, na kojoj je u ime Grada Zagreba, Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj sudjelovala Bruna Jakšić.


Radionica je otvorena pozdravnim govorom domaćina, predstavnice Energetske agencije za Podravje Branke Mirt. Nakon toga, Dariana Damyanova - predstavnica koordinatora projekta Grada Sofije ukratko je prezentirala ciljeve i očekivane rezultate projekta EnVision'2020. Predstavnica Grada Zagreba, koji je voditelj radnog paketa broj 6 (Formulacija i implementacija energetske politike u gradovima Jugoistočne Europe), prezentirala je pregled financijskih instrumenata čijim bi se korištenjem trebala pospješiti uspješna implementacija ključnih energijskih tehnologija prema tehnološkim mapama i implementacijskim planovima izrađenima za gradove – Zagreb, Maribor, Potenzu, Fermo, Solun, Bukurešt i Sofiju. Tom prezentacijom završen je uvodni dio Prve radionice međusobne razmjene znanja. Sastanak se nastavio prezentacijama partnera – Grad Sofija, Grad Solun, ADIBI, Energap i Grad Zagreb, u kojima su predstavljeni legislativni okviri iz područja obnovljivih izvora energije za svaku pojedinu državu te financijski okviri koji bi, prema Tehnološkim planova i implementacijskim planovima pojedinog grada/regije sudionika, trebali omogućiti implementaciju odabranih ključnih tehnologija. U drugoj prezentaciji Bruna Jakšić prezentirala je dosadašnje načine financiranja pojedinih tehnologija te legislativni okvir iz područja OIE u Republici Hrvatskoj.


Nakon prezentacija nastavljena je rasprava o legislativnim i financijskim ograničenjima u pojedinoj državi koja bi mogla negativno utjecati na uspješnu implementaciju odabranih ključnih tehnologija.

 

Projekt EnVision'2020 sufinanciran je od strane South East Europe (SEE) programa. Nositelj projekta je Grad Sofija, a na projektu sudjeluje ukupno 10 partnera iz 7 europskih zemalja: Bugarske, Rumunjske, Slovenije, Grčke, Italije, Njemačke i Hrvatske.


Više informacija o projektu „EnVision'2020“ možete pronaći na www.en-vision2020.eu.

 


                                                      

Vijesti