Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Održan „Smart City Expo World Congress 2020”

Program konferencije bio je fokusiran na izazove koje je pred svijet u globalu stavila epidemija COVID-19 te pametna rješenja koja su iz njih proizašla, poput većeg oslanjanja na digitalne načine komunikacije.
1/36
„Smart City Expo World Congress 2020” ove je godine održan 17. i 18. studenoga putem platforme Tomorrow.City. Navedeno događanje zbog epidemije COVID-19 održano je digitalno iz grada Barcelone, Španjolska te je podrazumijevalo velik broj sudionika iz cijelog svijeta. Konferenciju su organizirali SmartCity Expo World Congress i Fira Barcelona, uz suradnju i podršku velikog broja partnera i suradnika.
 
Program konferencije bio je fokusiran na izazove koje je pred svijet u globalu stavila epidemija COVID-19 te pametna rješenja koja su iz njih proizašla, poput većeg oslanjanja na digitalne načine komunikacije. Također je prepoznat i izazov vezan uz poticanje gospodarstva te problem socijane nejednakosti koju je pandemija izbacila u prvi plan.
 
U uvodnom dijelu, sudionicima se obratio Ugo Valenti, voditelj Fira Barcelona te predstavio novi, digitalni format Smart City Expo. Također je najavio da će sljedeće godine Smart City Expo World Congress biti organiziran u Barceloni, no uz fizičku realizaciju, event će biti praćen i prenošen i digitalnim putem.
 
Prvi dan konferencije koncipiran je u nekoliko cjelina:
 • Tehnološka podrška gradovima nakon epidemije COVID-19
 • Digitalizacijski trendovi i nova infrastruktura
 • Luke kao pokretači gospodarstva
 • Pametni gradovi u službi stanovnika: urbana digitalna transformacija
 • Novi post-pandemijski svijet
 • Urbana mobilnost nakon lockdowna
 • Mikromobilnost u svrhu osiguranja zelenog i održivog napretka
 • Demokratizacija tehnologije
 • Urbano planiranje kod ekonomija u razvoju 
U sklopu svake cjeline održavani su razgovori s eminentnim stručnjacima te predstavnicima gradova i vlada diljem svijeta. Na taj način, pratitelji događanja imali su uvid u primjere i pametna rješenja iz Japana, Kine, Afrike, Italije, Španjolske, Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Kolumbije, Francuske, Njemačke, Singapura te mnogih drugih država i gradova. U programu konferencije sudjelovali su i predstavnici velikog broja tvrtki koji su predstavili svoja rješenja i uvide u budućnost pametnih gradova.
 
Između ostalog, mnogi su govornici (poput g. Takuya Hirai, Parag Khanna, Lacina Kone, Nuria Oliver te mnogi drugi) istaknuli važnost procesa digitalizacije za borbu s izazovima pandemije, kao i za budućnost svijeta i gradova u post-pandemijskom razdoblju. Posebno je istaknuta potreba da se pri izgradnji digitalnog društva u fokus stavlja čovjeka, odnosno digitalizacija mora biti inkluzivan proces koji ne isključuje nikoga. S time u vezi, navedeni su i izazovi poput nedostupnosti tehnologije koja je često rezultat nejednakosti u društvima. Također je istaknuta prednost tehnologije i digitalnih platformi koje omogućavaju gradovima da uče jedni od drugih te osiguravaju inovacije administrativnih zadataka kao i povezivanje podataka.
 
U nastavku je istaknuta i važnost podataka kao relevantnog resursa, uz opasku kako podatke nije dovoljno samo sakupljati, već njihova prava vrijednost u kreiranju održive budućnosti leži u njihovu pametnom korištenju.
 
Na konferenciji je također istaknuta važnost luka u razvoju gradova.  Lučki gradovi poput Los Angelesa, Barcelone i Hamburga prepoznali su prednosti luka u kreiranju održive budućnosti. Gene Seroka iz Luke Los Angelesa istaknuo je važnost digitalizacije procesa u lukama te osiguravanja njihovih budućih prosperiteta.
 
Na konferenciji je također postavljeno i pitanje zelenih, odnosno prirodnih rješenja kao važne komponente budućeg razvoja. Tijekom lockdowna uvedenog u velikom broju država, gradovi su shvatili važnost zelenih površina za građane. S time u vezi, predstavljen je i pojam 15-minute City koji je prihvaćen u gradu Parizu. Koncept 15-minute City, koji je razvio profesor Sorbone Carlos Moreno, zagovara stvaranje gradskih četvrti u kojima radnici pronalaze sve što im je potrebno u pogledu posla, maloprodaje i razonode u krugu od 15 minuta od svog doma. Ovaj koncept podržao je u svom obraćanju i g. Miguel Eiras, koji ga je uvrstio među glavne trendove koji će u budućnosti odražavati urbani život: kružno gospodarstvo, 15-minute city, pametno zdravstvo, socijalna inkluzija te automatizacija gradskih usluga.
 
Socijalna inkluzija istaknuta je također kao jedan od gorućih problema današnjice: Maimunah Mohd Shariff iz UN-Habitata u svom se obraćanju posebno osvrnula na potrebu osiguravanja digitalne inkluzije, kao i inkluzije starijih osoba koje je potrebno digitalno opismeniti te ih uključiti u digitalizaciju.
 
Također je govoreno i o potrebi bolje socijalne kohezije stanovništva te potrebe podržavanja i poticanja žena na poduzetništvo.
 
Osim navedenog, konferencija se fokusirala i na pitanje klimatske krize te mogućnosti poboljšanja kvalitete života u gradovima kroz borbu i uvođenje pametnih rješenja vezanih uz klimu i energiju. Također se razgovaralo i o načinima poboljšanja mobilnosti u gradovima u smjeru razvoja inkluzivnije, sigurnije te klimatski prihvatljivije mobilnosti. Pouzdan, pristupačan i cjenovno prihvatljiv transport koji uvelike umanjuje utjecaj na okoliš još uvijek se ubraja u primarne potrebe gradova u svrhu nastavka svojevrsne mobilne renesanse koja uključuje ekološki prihvatljive načine urbanog transporta.
 
U sklopu konferencije održana je i dodjela World Smart City Awards kojom se želi prepoznati inovativne projekte, ideje i strategije koje čine gradove održivijim i ekonomski prihvatljivijim te podižu kvalitetu života građana. Finalisti Dodjele nagrada 2020. odabrani su u sedam kategorija:
 
 1. City Award – dodjeljuje se gradovima za razvoj globalnih strategija koje spajaju projekte, inovacije i političku primjenu za građane. Dobitnik ove kategorije je grad Šangaj, Kina za projekt „Smart Shanghai – People-oriented Smart City“.Šangajski pametni plan grada (2016.-220.) trenutno je u zadnjoj godini provedbe. Fokusiran je na sljedeća područja: izgradnja digitalne infrastrukture, e-uprava, mozak grada, tehnologija integracije i industrija i strategija zaštite okoliša.
 2. Covid-19 Innovation Award – dodjeljuje se projektima koji imaju potencijal doprinijeti uspješnoj transformaciji, prilagodni ili odgovoru gradova na pandemiju Covid-19. Dobitnik ove kategorije je Werkit, New York City, SAD za projekt „Innovative adaptations to the 'Future of Work' within the global digital marketplace in Zambia“.Ovaj projekt omogućuje pristup udaljenim digitalnim poslovima u Zambiji, kao i usluge digitalnog bankarstva, pomoć u razvoju vještina i virtualnu zajednicu podrške, u svrhu iznalaženja inovativnih rješenja tijekom utjecaja COVID-19 za stope nezaposlenosti i niske plaće s kojima se suočava tamošnja mlada populacija.
 3. Enabling Technologies Award – dodjeljuje se najinovativnijim i najuspješnijim projektima iz područja podataka i tehnologija. Dobitnik u ovoj kategoriji je Shenzhen, Kina za projekt „Digital City – Technology makes a Better City“.Poboljšanje kvalitete života i gradske upave u svrhu transformacije Shezena u moderan, međunarodni grad zasnovan na inovacijama. Neke aktivnosti uključuju: jačanje digitalne infrastrukture, 5G, besplatni WLAN u javnim prostorima, Upravljački centar za usluge, upravljanje prevencijom epidemija i pametni rad policije.
 4. Urban Environment Award – dodjeljuje se za najinovativnije i najuspješnije projekte iz područja urbanog okoliša. Dobitnik u ovoj kategoriji je Microsoft, Munchen, Njemačka za projekt MindSphere City Graph“.MindSphere City Graph omogućava kontekstualnu integraciju i analizu unutar gradova, okruga ili kampusa. Temeljen na grafičkom prikazu, gradi digitalne blizance stvarnih entiteta u gradu i korak po korak optimizira gradske operacije, putem IoT-a i napredne analitike.
 5. Mobility Award – dodjeljuje se za najinovativnije i najuspješnije projekte iz područja mobilnosti. Dobitnik u ovoj kategoriji je Pantonium Inc. Toronto, Kanada za projekt „Using technology to convert fixed route public transit to on-demand transit during COVID-19“.Softver za tranzit na zahtjev koji koristi grad Belleville za pretvaranje njihove cjelokupne flote javnog prijevoza iz fiksnih linija u fleksibilnu uslugu na zahtjev. Vozači se vode kroz optimalno po jedno zaustavljanje, a korisnici zahtijevaju vožnju do i sa bilo kojeg tranzitnog stajališta u tom području. 
 6. Governance and Economy Award – dodjeljuje se za najinovativnije i najuspješnije projekte iz područja upravljanja i financija. Dobitnik u ovoj kategoriji je Zencity Tel Aviv, Izrael za projekt „Zencity: Data-driven Decision making for local government“.Koristeći naprednu umjetnu inteligenciju, platforma pomaže lokalnim samoupravama u donošenju odluka na temelju potreba i prioriteta njihovih zajednica, prikupljajući i analizirajući milijune anonimnih, agregiranih podatkovnih točaka dobivenih povratnim infomacijama od zajednice. 
 7. Living and Inclusion award – dodjeljuje se za najinovativnije i najuspjšenije projekte vezano uz uključivanje skupina. Dobitnik u ovoj kategoriji je Maceio, Brazil za projekt „A new life in the Grotas“.Program kombinira intervencije u osjetljivim naseljima u gradu Maceió s naglaskom na mobilnost, javne prostore i stanovanje te strateške intervencije za jačanje javnih politika kroz proizvodnju, upotrebu i sistematizaciju tabličnih i prostornih podataka.
 
Smart City Expo World Congress želi osnažiti gradove i povezati urbane inovacije širom svijeta kroz promicanje socijalnih inovacija, uspostavljanje partnerstva i identificiranje poslovnih prilika. Zbog situacije izazvane pandemijom COVID-19, sam događaj organiziran je digitalno te okupio velik broj stručnih sudionika iz svih dijelova svijeta tako dokazujući da svaki izazov može poslužiti kao poticaj pomicanju granica i identificiranju pametnih rješenja.
 
Sljedeći Smart City Expo World Congress planiran je za studeni 2021. u Barceloni.
Vijesti