Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Obilježavanje Svjetskog dana očuvanja energije u OŠ Marije Jurić Zagorke

Učenici osnovne škole Marije Jurić Zagorke jučer su, u sklopu aktivnosti projekta Together obilježili 5. ožujka, Svjetski dan energetske učinkovitosti i očuvanja energije.
1/6
Učenici osnovne škole Marije Jurić Zagorke jučer su, u sklopu aktivnosti projekta Together (Interreg Central Europe) u prostorijama svoje škole i uz sudjelovanje predstavnika Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, obilježili 5. ožujka, Svjetski dan energetske učinkovitosti i očuvanja energije.

Energetska učinkovitost podrazumijeva učinkovitu uporabu energije u svim sektorima krajnje potrošnje energije. Energetski savjesno ponašanje važan je alat u borbi protiv klimatskih promjena te poticanju razvoja održivih društava. Svjetski dan energetske učinkovitosti obilježava se 5. ožujka, na dan kada je donesena odluka o rješavanju energetske krize i iznalaženju mogućih rješenja. Često se dogodi da se energetska učinkovitost izjednačuje sa štednjom energije, terminom koji podrazumijeva odricanja. Važno je istaknuti da energetski učinkovito ponašanje ne narušava uvjete rada i življenja, no kako bismo bili energetski učinkoviti i shvatili što to zapravo znači, prijeko je potrebna adekvatna edukacija.

Stoga je Energetski tim Osnovne škole Marije Jurić Zagorke jučerašnji dan obilježio radionicom namijenjenom podizanju svijesti učenika, ali i njihovih roditelja. U tu svrhu, u školi su u večernjim satima organizirane kreativne radionice na kojima su djeca i roditelji izrađivali figurice vezane uz štednju energije i energetsku učinkovitost te zajedno igrali energetski kviz „Čuvari planete“. Svojim aktivnostima, djeca su poslala poruku da energetska učinkovitost ne ovisi samo o tehnološkim rješenjima koja se mogu ugraditi; naprotiv, ukoliko nema energetski osviještenih ljudi koji će tom tehnologijom upravljati te i sami kroz svoje ponašanje davati pozitivan primjer ostalima, rezultati mogu izostati. Upamtimo, čovjek, a ne stroj, generator je promjene.

Projekt TOGETHER želi pomoći sudionicima proširiti i ojačati svoje sposobnosti, kao i promicati implementaciju energetske učinkovitosti u javnim zgradama. Zahvaljujući sudjelovanju na projektu, predstavnici zgrada-sudionica moći će usvojiti nova saznanja iz polja tehničkog, financijskog, analitičkog te bihevioralnog pristupa uštedi energije čime će i sami moći intenzivno doprinijeti uspjehu projekta.

Projekt je sufinanciran programom Interreg Central Europe 2014.-2020. Započeo je u lipnju 2016. i trajat će tri godine.


Vijesti