Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Održiva gradnja i energetska certifikacija zgrada u Hrvatskoj

Na Tribini Grada Zagreba, 18. i 19. svibnja 2012., održani su stručni seminar pod nazivom „Energetski gotovo nulta novogradnja i obnova do faktora 10“ i okrugli stol „Provedba energetske certifikacije zgrada i modeli certificiranja zelene gradnje“.

U sklopu Zagrebačkog energetskog tjedna, na Tribini Grada Zagreba 18. i 19. svibnja 2012. održan je stručni seminar pod nazivom „Energetski gotovo nulta novogradnja i obnova do faktora 10“, u organizaciji predavača s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu te predavača s drugih fakulteta, institucija, tvrtki i stručnih udruga. Dvodnevni seminar okupio je brojne institucije koje su predstavile mogućnosti održive gradnje u Hrvatskoj, sukladno domaćim i inozemnim primjerima dobre prakse. Moderator dvodnevnog seminara bio je red. prof. Ljubomir Miščević, dipl. ing. arh.

 

Hrvatska udruga energetskih certifikatora i Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj organizirali su Okrugli stol pod nazivom „Provedba energetske certifikacije zgrada i modeli certificiranja zelene gradnje“. Na okruglom stolu predstavljene su promjene u trenutnom stanju u provedbi zakonske obveze energetske certifikacije zgrada u Hrvatskoj, modeli certificiranja u svijetu i mogućnosti njihove primjene u Hrvatskoj. Da li energetska certifikacija zgrada i transparentnost podataka o energetskoj potrošnji može doprinijeti prepoznavanju energetsk učinkovitosti i zelene gradnje kao znaka kvalitete, razvoju tržišta novih gotovo nultih energetskih zgrada te modernizaciji sektora postojećih zgrada, kao najvećeg pojedinačnog potrošača energije? Što u svemu tome znači integralni pristup projektiranju i gradnji, također su neke od tema o kojima se raspravljalo na okruglom stolu. Okrugli stol vodile su gđa. Željka Hrs Borković, predsjednica HUEC-a i gđa. Vedrana Likan, predsjednica Savjeta za zelenu gradnju.

Vijesti