Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Sat za "Klimu i energiju" i prezentacija "AWMR – Napredna bežićna mreža za daljinsko očitanje vodomjera i naplatu vode na području Grada Zagreba“

Trećeg dana Zagrebačkog energetskog tjedna u svim srednjim školama Grada Zagreba održan je sat nastave učenicima prvih razreda, a na Tribini Grada Zagreba održana je prezentacija Zagrebačkog holdinga, Podružnice Vodoopskrba i odvodnja.
1/2

Trećeg dana Zagrebačkog energetskog tjedna u svim srednjim školama Grada Zagreba održan je sat nastave učenicima prvih razreda na temu potrebe energetskih ušteda, racionalnog korištenja energije, borbe protiv globalnog zatopljenja i prilagodbe klimatskim promjenama izazvanih djelovanjem čovjeka i njegovim utjecajem na korištenje prirodnih energetskih resursa. Na predavanjima su se učenici koristili priručnikom „Klima i energija".

 

Istog dana na Tribini Grada Zagreba Zagrebački holding, Podružnica Vodoopskrba i odvodnja održala je prezentaciju "AWMR – Napredna bežićna mreža za daljinsko očitanje vodomjera i naplatu vode na području Grada Zagreba“  u kojoj je predstavila novi, napredni sustav za daljinsko očitanje vodomjera i automatsku naplatu vode. Ovaj sustav pametnih vodomjera, odnosno nova AWMR mreža (automatic water-meter reading) posebno su važni za zgradarstvo zbog uspostave novog sustava naplate vode prema daljinskom očitanju stvarne potrošnje. Dosadašnji sustav temelji se uglavnom na procjenama i obračunu potrošnje prema broju stanara. Uvođenjem novog AWMR sustava očekuje se smanjenje potrošnje vode u stanovima do 40% čime se bitno doprinosi povećanju energetske efikasnosti zgrada i uspostavlja zadovoljstvo potrošača vode. Razvoj AWMR mreže na tragu je razvoja jedinstvene i cjelovite pametne mreže (smart grid) bez koje u skoroj budućnosti neće biti zamislivo funkcioniranje učinkovitog, pametnog grada (smart city). Velika prednost ovog sustava je u tome što će omogućiti stanovnicima grada Zagreba da u svakom trenutku prate svoju potrošnju vode preko portala www.vio.hr/mojvio. Osim navedenoga, portal već sada omogućuje svim građanima Zagreba da unose vlastita očitanja vodomjera pa će prema tim očitanjima plaćati račune

 

Tvrtka „Mobis solar“ otvorila je svoja vrata novouređenog izložbenog prostora za stručne posjete grupa učenika, studenata, stručnih udruga i građana. Posjetiteljima su se prezentirati solarna tehnologija te LED rasvjeta za unutarnje i vanjske prostore.

Vijesti