Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Najveći europski CleanTech akcelerator otvorio vrata u Hrvatskoj

Na današnjem se svečanom predstavljanju sudionika premijernog ciklusa EIT Climate-KIC akceleratora u ZICER-u predstavilo šest timova i startupova čiji su klimatski orijentirani projekti kroz dva selekcijska kruga izabrani kao najperspektivniji.
1/4
Zagreb, 24. travnja 2019. –  Što pametne mikrokapsule za zaštitu biljaka, ekološki najnaprednije tenisice na tržištu i novo rješenje izazova parkiranja u gradu imaju zajedničko? To su tri od ukupno šest inovativnih projekata koje će timovi i startupovi pod vodstvom Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER-a) razvijati kroz EIT Climate-KIC akcelerator.

EIT Climate-KIC akcelerator najveći je europski program za akceleriranje startupova koji razvijaju rješenja s pozitivnim utjecajem na klimatske uvjete. Na današnjem se svečanom predstavljanju sudionika premijernog ciklusa EIT Climate-KIC akceleratora u ZICER-u predstavilo šest timova i startupova čiji su klimatski orijentirani projekti kroz dva selekcijska kruga izabrani kao najperspektivniji.

„Grad Zagreb je izuzetno ponosan na ZICER koji svojim kontinuiranim radom pomaže stvaranju i proširenju inovacijskog ekosustava grada Zagreba. Ovaj je akcelerator samo dio jednog većeg napora te nam je jako drago da ovih šest predstavljenih finalista ima priliku kroz financijsku pomoć, ali i kroz mentorstvo i edukaciju usavršiti svoje poslovne ideje kako bi jednog dana pronašli svoje mjesto na tržištu“, izjavio je Filip Ćurko, zamjenik pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

„Danas smo pokrenuli akceleracijski program koji će startupovima omogućiti cjelovitu pripremu za unapređenje njihovog poslovanja. Svih šest koji su odabrani za ulazak u program će tako napraviti iskorak iz situacije u kojoj se nalaze trenutno u onu koja će zasigurno poboljšati njihovu održivost, prepoznatljivost i mogućnost da osvoje globalno tržište“,  na otvorenju je izjavio Frane Šesnić, direktor ZICER-a.

Razvojem svojih proizvoda timovi će aktivno sudjelovati u rješavanju klimatskih izazova s kojima smo suočeni. Svih šest timova kroz program će primiti financijsku potporu u iznosu od EUR 10.000 ili 15.000 (ovisno o fazi razvoja proizvoda), izvrsnu mentorsku i edukativnu podršku priznatih domaćih i stranih stručnjaka kao i niz prilika za međunarodno umrežavanje.

Prva takva prilika timove očekuje već početkom svibnja kada putuju u Frankfurt na dvodnevni međunarodni bootcamp. Ondje će kroz niz tematskih radionica prikupiti i razmijeniti znanje koje će im pomoći u oblikovanju poslovanja. Povezat će se i sa startupovima koji sudjeluju u EIT Climate-KIC akceleracijskim programima diljem Europe kao i razmijeniti kontakte s potencijalnim partnerima i investitorima.

 „Svi timovi koji su se danas predstavili su zaista kvalitetni i imaju dobre projekte. Veselim se Frankfurtu i novom učenju na bootcampu“, podijelio je s nama Karlo Starčević, član tima WePark.

Zanimalo nas je i kakav je dojam o timovima stekao Vanja Andrić, jedan od mentora programa. Evo što smo doznali: “Timovi su fantastični. Neke otprije znam i upoznat sam s njihovim radom. Svi imaju jako puno potencijala, a posebno me se dojmio startup Ascalia.“
 
EIT Climate-KIC akcelerator program je Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT). Od travnja do rujna 2019. paralelno će se implementirati u 12 europskih država, a u Hrvatskoj ga provodi ZICER.

ZICER je član hrvatskog EIT Climate-KIC Huba – konzorcija uspostavljenog u lipnju 2018. sa svrhom osnaživanja inovacijskog kapaciteta na području klimatskih promjena te sačinjenog od sedam organizacija. To su: ZICER, REGEA – Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske, Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Geotehnički fakultet Varaždin Sveučilišta u Zagrebu, Terra Hub, Zelena energetska zadruga i Mreža znanja.
 
Vijesti