Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Croatia Mirai Challenge

CROATIA MIRAI CHALLENGE (hrvatski Mirai izazov) je putovanje od Zagreba do Brussela po europskoj ruti gdje su instalirane punionice vodika.
1/4
CROATIA MIRAI CHALLENGE (hrvatski Mirai izazov) je putovanje od Zagreba do Brussela po europskoj ruti gdje su instalirane punionice vodika. Ovaj projekt pripreman je 10ak mjeseci u suradnji Fakulteta strojarstva i brodogradnje s Toyota Croatia d.o.o. Ovo je iznimno važan događaj za Zagreb i Republiku Hrvatsku jer će prvi put jedan automobil na vodik voziti hrvatskim cestama. Automobil na vodik je električni automobil koji električnu energiju potrebnu za pogon elektromotora dobiva iz vodika preko svežnja gorivnih članaka (engl. Fuel Cell Stack). Korištenjem vodika kao alternativnog goriva doprinosi se smanjenju CO2 emisija u transportu s obzirom da su jedini nusprodukti voda i toplina. Ovim događajem (uz već instaliranu prvu hrvatsku punionicu vodika i izrađenog prvog hrvatskog bicikla na vodik) želi se podići svijest o važnosti prelaska na čišći transport, te potaknuti aktivnosti uvođenja vodika kao alternativnog goriva i izgradnju vodikove infrastrukture, odnosno vodikovih punionica. Time ćemo stati bok uz bok zemljama EU i svijeta koje već imaju razvijenu vodikovu infrastrukturu čime su spremne prihvatiti i već prihvaćaju automobile na vodik.

Javno predstavljanje projekta Croatia Mirai Challenge održano je 16. rujna 2019. godine na konferenciji za medije ispred Laboratorija za energetska postrojenja Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Svojom nazočnošću i podrškom ovaj događaj uveličali su Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba, Krešimir Bago, direktor Toyota Croatia d.o.o. te prof.dr.sc. Zvonimir Guzović, Predstojnik Zavoda za energetska postrojenja, energetiku i okoliš.

Pročelnica Mirka Jozić naglasila je da je Grad Zagreb jedan od prvih europskih gradova koji je pristupio Sporazumu gradonačelnika još 2008. godine i izrazio potporu velikoj inicijativi povezivanja gradonačelnika energetski osviještenih europskih gradova u trajnu mrežu s ciljem razmjene iskustava u primjeni djelotvornih mjera za poboljšanje energetske učinkovitosti urbanih sredina. Ove godine donesen je Akcijski plan energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama, ključnog energetskog dokumenta Grada Zagreba – takozvanog SECAP-a (Sustainable Energy and Climate Action Plan), prvog takvog dokumenta u Republici Hrvatskoj, koji na bazi prikupljenih podataka o zatečenom stanju identificira te daje precizne i jasne odrednice za provedbu projekata i mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije te prilagodbe učincima klimatskih promjena na gradskoj razini, a koji će rezultirati smanjenjem emisije CO2 za više od 40% do 2030. i povećanom otpornosti Grada Zagreba na klimatske promjene. Daje se potpora ovom projektu kao i svim nastojanjima da se ispune preuzete obaveze iz Akcijskog plana.

Voditeljica projekta doc.dr.sc. Ankica Kovač pozvala je sve zainteresirane da sudjeluju u Europskom tjednu mobilnosti koji se raznim aktivnostima obilježava i na Fakultetu strojarstva i brodogradnje.
Vijesti