Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Učenici OŠ Lučko u energetski obnovljenoj školi

Povodom završetka energetske obnove zgrade Osnovne škole Lučko danas, 13. srpnja 2021. godine održana je konferencija za medije na kojoj su sudjelovali ravnatelj škole Pavo Šimović, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Melita Borić i voditeljica projekta Marina Džunić Matak.
1/6
Današnja Osnovna škola Lučko izrasla je iz Niže pučke škole Stupnik u kojoj je nastavna djelatnost započela prije više od 150 godina. Nastava je organizirana u dvije smjene, a učenici su raspoređeni u 34 razrednih odjela. „Nalazimo se na kraju jednog zahtjevnog, važnog i vrijednog projekta. Intenzivirali smo radove kada je škola bila zatvorena zbog pandemije i tijekom prošlog ljeta. Prošli početak školske godine u jesen, učenici su već stigli u svoje klupe u, mogli bismo reći, potpuno novu školu. Projekt je sada završen i donijet će nam velike uštede. U nastavku želimo kontinuirano educirati učenike o uštedama energije, očuvanju okoliša i klimatskim promjenama u svim segmentima života“,  kazao je ravnatelj Šimović.

Projekt energetske obnove zgrade Osnovne škole Lučko provodi se prema Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. - 2020. sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt se sufinancira i provodi u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj.  „Grad Zagreb od 2015. godine provodi projekte energetske obnove za 134 zgrade javne namjene u svojem vlasništvu, ukupne grijane površine od 463.000,00 m2. Sa realizacijom obnove, postići će se uštede toplinske energije od 36.000 MWH/godišnje, kao i smanjiti emisije CO2 za 10.000 tona godišnje.“, rekla je pomoćnica pročelnice Borić.  Cjelokupna investicija vrijedna je 805 milijuna kuna osiguranih proračunskim sredstvima, bespovratnim sredstvima iz EU fondova te povoljnim kreditnim sredstvima. „Do sada je završena obnova na 67 zgrada sa kojom smo smanjili potrošnju toplinske energije za više od 15.500 MWh/godišnje i smanjili emisije CO2 za 4.500 t/godišnje. To je moguća ušteda od 9 milijuna kuna na godišnjoj razini“, naglasila je Borić.

Vrijednost projekta je 10.163.156,80 kn, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u  iznosu od  5.202.413,26 kn.  „Prije obnove škola je imala energetski razred F, a sportska dvorana B. Obnovom je postignut energetski razred škole B, a dvorane A+. Na krovu škole instalirana je fotonaponska elektrana ukupne snage od 20 kWh, koja već donosi značajne uštede. Najveći obujam radova odnosio se na toplinsku izolaciju škole, poglavito zidova i krovova“, rekla je voditeljica projekta Džunić Matak. Provedbom energetske obnove, poboljšale su se energetske karakteristike zgrade postavljanjem toplinske izolacije i zamjenom neučinkovite stolarije i bravarije sa PCV i aluminijskom stolarijom. Izvršena je zamjena lož ulje na plin, ugrađeni su ventilacijski sustavi sa rekuperatorom te je postavljena energetski učinkovita LED rasvjeta. Primjenom mjera energetske učinkovitosti smanjena je potreba za toplinskom energijom za 516.817,45 kWh godišnje (80,85%), te smanjena emisija CO2 za 270,42 t/godišnje.
 
Vijesti