Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Održan drugi sastanak "inner cities" u okviru projekta URBAN LEARNING

1/50
U organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za energetiku zaštitu okoliša i održivi razvoj i Grada Koprivnice, 19. srpnja 2017. održao se drugi sastanak "inner cites" u okviru projekta URBAN LEARNING uz studijski posjet lokacijama Sveučilište sjever, Šparne hiže, Eco Sandwich kuća, pametna ulica, centar Grada Koprivnice-pješačka zona, brze električne punionice za automobile i punionice za električne bicikle. Na sastanku su sudjelovali predstavnici Grad Koprivnice, Grada Zagreba, Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba te Energetskog instituta Hrvoje Požar.

U okviru projekta, Grad Zagreb je uključio gradove Karlovac, Koprivnicu i Veliku Goricu kao "inner cities" kojima prenosi informacije o rezultatima rasprava u lokalnim radnim grupama vezano za urbano energetsko planiranje te potiče na razmjenu mišljenja da li su neki od prijedloga iz navedenih rasprava primjenjivi u manjim gradovima. Ova suradnja obostrano je korisna i za manje gradove koji imaju mogućnost među prvima biti informirani o napretku zajedničkih nastojanja za poboljšanjem učinkovitijeg energetski održivog urbanog planiranja u gradovima, a jednako tako korisna za gradove partnere projekta da se informiraju da li su primjeri modela/elemenata koji se razmatraju primjereni za daljnju primjenu u različitim urbanim područjima.

Drugi sastanak "inner cites" u okviru projekta URBAN LEARNING započeo je razmjenom informacija o trenutnom stanju projekta, primjerima gradova partnera i rezultatima provedbe te međusobnom razgovoru između Grada Zagreba, EIHP i inner cities gradova Koprivnice i Velike Gorice. Zatim je održan studijski posjet novom Kampusu (područje bivše vojarne na kojem se želi postići zona nulte emisije CO2 - www.kampus-koprivnica.hr) gdje se nalazi Sveučilište Sjever, lokacijama na kojima se nalaze punionice za električne bicikle, brza punionica za električne automobile, pametnoj ulici, pješačkoj zelenoj zoni u centru grada. S obzirom da je Koprivnica grad koji se fokusirao na održivu mobilnost, gradom prometuju dva električna minibusa koja povezuju centar grada, kolodvor i Kampus, a po gradu je razmješteno pet 50kW punionica. Grad Koprivnica razvija i prvo u potpunosti niskoenergetsko naselje Lanišće – istok, naselje POS-a s objektima energetskog razreda A+. Prva niskoenergetska stambena zgrada u Koprivnici i Hrvatskoj je „Šparna hiža", građevina projektirana kao nisko energetska zgrada s maksimalnom potrošnjom energije za grijanje od 15kWh/m² stana godišnje, čime spada u A+ energetski razred prema Pravilniku o energetskom certificiranju i prvoj Eco Sandwich kući (prva je od planiranih 12 obiteljskih kuća u zoni Lenišće – istok, energetskog razreda A+. Kuća je projektirana s tri stana površina od 73 m2, 97 m2 i 110 m2, ima 5 parkirališnih mjesta te vrt koji je projektiran na način da svaka stambena jedinica može imati svoj dio vrt - www.apos-koprivnica.hr).  

Na kraju sastanka dogovoreno je da će se održati još jedan sastanak po završetku projekta URBAN LEARNING na kojem će "inner cities" biti obaviješteni o rezultatima projekta.

Grad Zagreb, kao jedan od partnera, sudjeluje u projektu „URBAN LEARNING“ (Integrative energy planning of urban areas: collective learning for improved governance) u sklopu EU programa HORIZON2020. Koordinator projekta je TINA Vienna Urban Technologies & Strategies GmbH, a osim Grada Zagreba u projektu sudjeluju i gradovi Beč, Varšava, Stockholm, Pariz i Berlin te EIHP (Energetski institut Hrvoje Požar), BEA (Berliner Energiea Gentur Gesellschaft mit Beschrankter Haftung), APC  (Agence Parisienne du Climat Association). Cilj projekta je integrirati energetski učinkovit način urbanog planiranja u gradskim upravnim tijelima. Fokus je stavljen na energetski učinkovito upravljanje i energetski održivo planiranje razvoja novih ili obnove postojećih urbanih područja.
 
Više informacija o projektu možete pronaći na www.urbanlearning.eu.

Vezane vijesti:
Vijesti