Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Održana Savjetodavna radionica projekta “EnVision’2020”

U sklopu projekta „EnVision'2020“ održana je Savjetodavna radionica vezana uz identifikaciju financijskog okvira i inovativnih financijskih instrumenata za potporu obnovljivih izvora energije i novih tehnologija iz područja energetike.
1/10
U sklopu projekta „EnVision'2020“ (Energy Vision 2020 for South East European Cities) u prostorijama Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, u srijedu 10. srpnja 2014. održana je Savjetodavna radionica vezana uz identifikaciju financijskog okvira i inovativnih financijskih instrumenata za potporu obnovljivih izvora energije i novih tehnologija iz područja energetike. Na radionici su, osim predstavnika Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, sudjelovali i predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatske banke za obnovu i razvitak, Privredne banke Zagreb, Raiffeisen Banke, Društva za oblikovanje održivog razvoja i Razvojne agencije Zagreba - TPZ-a.

Na početku radionice, prisutne je u ime Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj pozdravila viša stručna savjetnica pročelnika Sanja Malnar Neralić, istaknuvši važnost projekta EnVision'2020 za Grad Zagreb i važnost promocije energije i energetske učinkovitosti.

Predstavnica Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, Bruna Jakšć, prisutne je ukratko upoznala s osnovnim podacima o projektu, glavnim ciljevima, kao i rezultatima koji se od projekta očekuju. U nastavku je prezentirala ključne energetske tehnologije za održivi energetski razvoj Grada Zagreba, kao i primjere dobre prakse financiranja obnovljivih izvora energije i novih oblika energije u gradu Zagrebu.

Poseban naglasak stavljen je na nužnost izvođenja energetske obnove zgrada, s obzirom da je zgradarstvo sektor s najvećom potrošnjom energije u gradu Zagrebu i samim tim ima najveći potencijal za uštede primjenom mjera energetske učinkovitosti. U tom smislu istaknuta je važnost podizanja svijesti kako u javnom sektoru, tako i kod građana, a posebice kod upravitelja zgrada, o čijoj angažiranosti, educiranosti i stručnosti u velikoj mjeri ovisi uspjeh cjelokupne energetske obnove starih zgrada, uključujući i odabir primjerenog modela financiranja.

U nastavku radionice, prisutni su predstavili svoja iskustva u području financiranju upotrebe obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti i raspravili trenutno stanje u tom području te predložili neke daljnje korake, kojima bi se moglo pridonijeti široj i uspješnijoj primjeni OIE i poboljšanju energetske učinkovitosti.

U završnom dijelu postignuta je suglasnost oko nužnosti suradnje svih dionika u planiranju razvoja financijskih instrumenata za potporu OIE i EE na području Grada Zagreba.

Više informacija o projektu „EnVision'2020“ možete pronaći na www.en-vision2020.eu.

 


                                                      

Vijesti