Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Seminari Komora, prezentacije i Dan otvorenih vrata Tehničkog muzeja

Drugog dana Zagrebačkog energetskog tjedana održan je sat nastave učenicima prvih razreda na temu „Pričaj mi o energiji“, seminari Obrtničke komore  Zagreb, Hrvatske komore inženjera strojarstva i Hrvatske komore inženjera elektrotehnike, UNDP-a i  Zagrebačkog holdinga te Dani otvorenih vrata Tehničkog muzeja.
1/29

Drugog dana Zagrebačkog energetskog tjedana u svim osnovnim školama Grada Zagreba održan je sat nastave učenicima prvih razreda na temu „Pričaj mi o energiji“ u sklopu kojih su nastavnici uz korištenje slikovnice i edukativne igrice informirali učenike o potrebi i načinu uštede energije, energetske učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije. Učenici su predstavili svoje kreativne ideje, aktivnosti, crteže i sastave u kojima su pokazali svoja razmišljanja kako treba racionalno koristiti i štedjeti energiju i zaštiti okoliš.


Obrtnička komora Zagreb, u suradnji s Udruženjem obrtnika Grada Zagreba i Obrtničkim učilištem je u svojim prostorijama organizirala seminar "Energetska učinkovitost u zgradarstvu i OIE" na kojem su prezentirane nove mogućnosti razvoja sektora obrtništva i malog poduzetništva na području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije kao i prilagodbe poslovanja novim tržišnim uvjetima. Prezentacije su održali predstavnici Grada Zagreba, Zagrebačke županije, Energetskog instituta „Hrvoje Požar“, Urbanističkog zavoda grada Zagreba te Obrtničkog učilišta.


Hrvatska komora inženjera strojarstva i Hrvatska komora inženjera elektrotehnike održali su seminar "Nove tehnologije u primjeni konvencionalnih i obnovljivih izvora energije" na kojem su predstavljene nove tehnologije u primjeni konvencionalnih i obnovljivih izvora energije obuhvaćajući temu zbrinjavanja antropogenog CO2 u procesu proizvodnje prirodnog plina te koncept plus energetske kuće MV. Također su predstavljeni i projekti iskorištenja otpadnih kondenzata u termoelektranama – toplanama HEP-a kao i SCADA sustav Sunčane elektrane Kanfanar.


Na Tribini Grada Zagreba, UNDP (Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj) održao je Tribinu „Tranzicija prema niskougljičnom razvoju gradova“ na kojem su predstavljene urbane inicijative u tranziciji prema niskougljičnom razvoju kako bi se potaknula rasprava o prilikama za niskougljični razvoj gradova u Hrvatskoj. U nastavku programa na Tribini održan je i Okrugli stol „Zelena javna nabava – projekt GPP2020“ u organizaciji Zagrebačkog holdinga, u suradnji sa Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), na kojem je predstavljen projekt Zelene javne nabave 2020 čiji je cilj uskladiti nisko-ugljičnu nabavu diljem Europe kako bi se podržali ciljevi EU-a u postizanju 20% smanjenja emisija stakleničkih plinova, 20% povećanja udjela obnovljive energije i 20% povećanja energetske učinkovitosti do 2020.


Na Danima otvorenih vrata Tehničkog muzeja održano je cjelodnevno događanje u prostorima stalnog postava – prvenstveno novootvorenog Odjela i infocentra obnovljivi izvori i energetska učinkovitost, kino dvorani i na otvorenom prostoru dvorišta Tehničkog muzeja. Spektar tema od obnovljivih izvora i njihove uporabe do električnih automobila i bicikla – skutera, predstavljanja energetske obnove – zgradarstva u Zagrebu i Hrvatskoj i energetski gotovo nulte arhitekture te ostalih europskih projekata koji su u tijeku, ponudio je sadržaje kako za najširu javnost, tako i za najmlađe te seniorske generacije. Uz Tehnički muzej, u organizaciji ovogodišnjih Dana otvorenih vrata Tehničkog muzeja sudjelovali su i tvrtka DOK-ING, d.o.o (proizvođač prvog hrvatskog električnog automobila), EIHP (Energetski institut Hrvoje Požar), REGEA (Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske), Strukovna škola „Vice Vlatković“ iz Zadra i udruga SUPEUS (Studentska udruga za promicanje energetske učinkovitosti i savjetovanje).

Vijesti