Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Prezentacije i stručni seminari HGK, HAK, HSUSE i HEP ESCO-a

Povodom 4. Zagrebačkog energetskog tjedna u petak, 17. svibnja 2013., održana su brojna stručna predavanja u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, Hrvatskog autokluba te dani otvorenih vrata Hrvatske stručne udruge za sunčevu energiju (HSUSE), dani otvorenih vrata fotonaponskih i solarnih sustava na objektima Gradske uprave Grada Zagreba i gospodarskih subjekata te dani otvorenih vrata tvrtke HEP ESCO.
1/5

Povodom 4. Zagrebačkog energetskog tjedna u petak, 17. svibnja 2013., održana su brojna stručna predavanja u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, Hrvatskog autokluba te dani otvorenih vrata Hrvatske stručne udruge za sunčevu energiju (HSUSE), dani otvorenih vrata fotonaponskih i solarnih sustava na objektima Gradske uprave Grada Zagreba i gospodarskih subjekata te dani otvorenih vrata tvrtke HEP ESCO.


U prostorijama Hrvatske gospodarske komore organizirano je predstavljanje kataloga proizvođača opreme za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. U uvodnom dijelu prisutne su pozdravili g. Krešimir Štih iz Hrvatske gospodarske komore - Sektora za industriju te g. Marijan Maras pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj. U sklopu prezentacije kataloga tvrtke Đuro Đaković, KONČAR - Institut za elektrotehniku, Klaster Inteligentna energija, Tvornica turbina Karlovac i Solvis d.o.o. okupljenima su predstavili svoje proizvode te idejna rješenja.


Istog dana, Hrvatski autoklub, u suradnji s Gradskim uredom za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, organizirao je okrugli stol pod nazivom "Održiva urbana mobilnost" na kojem su predstavljeni modeli sigurne i energetski učinkovite urbane mobilnosti koji pridonose održivom razvoju gradova. Na samom početku prisutnima su se obratili glavni tajnik Hrvatskog autokluba g. Zvonko Šmuk te predstavnik Grada Zagreba g. Miljenko Kovačević koji se zahvalio HAK-u na organizaciji i aktivnom sudjelovanju u projektu i naglasivši kako je urbana mobilnost kompleksno pitanje koje traži pravilno planiranje i vrijeme provedbe. U svojim uvodim govorima naglasili su važnost održive urbane mobilnosti koja predstavlja značajan model poticanja javnog gradskog prijevoza te uvođenja ekološki prihvatljivijih vozila i goriva. Okrugli stol Hrvatskog autokluba okupio je velik broj sudionika i predavača. Gđa. Petra Brandelek, predstavnica REC Hrvatska, naglasila je ciljeve projekta (promicanje biciklizma kao načina svakodnevnog prometovanja i stvaranja podrške u gradovima od 10 do 350.000 stanovnika) te izrazila uvjerenost u provedbu projekta Mobile 2020. Također je predstavila potrebu za podrškom u implementaciji EU Green Paper on Urban Mobility: stvaranje novih urbanih politika mobilnosti te jačanje mreže kontakata nacionalnih i međunarodnih stručnjaka. Predstavnik Zavoda za gradski promet Fakulteta prometnih znanosti g. Marko Slavulj, predstavio je planove održive urbane mobilnosti, dok je g. Filip Prebeg iz Energetskog instituta Hrvoje Požar prisutnima predstavio Strategiju razvoja energetske infrastrukture za napajanje električnih vozila na području Grada Zagreba. G. Filip Brkljača iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost govorio je o natječajima za financiranje projekata čistijeg transporta. G. Sinan Alispahić iz Hrvatskog autokluba i gđa. Martina Komerički Košarić iz Energetskog instituta Hrvoje Požar predstavili su rezultate projekta ECOWILL odnosno eko vožnje. Zahvaljujući snažnoj promotivnoj i medijskoj aktivnosti te edukaciji najmlađih, koje su provedene kao dio projekta ECOWILL, projekt je primio nagradu DM Green City za najbolji eko edukativni projekt u 2012.


Kao i svake godine, Solarna kuća Špansko otvorila je svoja vrata za stručne posjete grupa učenika, studenata, stručnih udruga i građana. U sklopu otvorenih vrata prezentirane su mogućnosti primjene novih tehnologija za proizvodnju električne energije i pripremu potrošne tople vode na praktičnom primjeru. Na krovu Solarne kuće Špansko instalirana je fotonaponska elektrana snage 9,59 kW, a u dvorištu solarne kuće postavljena je i tracking fotonaponska elektrana snage 7,28 kW. Tracking sustavima omogućeno je praćenje kretanje Sunca na nebu, čime se efikasnost proizvodnje električne energije povećava za oko 40%. Uz proizvodnju električne energije, Solarna kuća Špansko proizvodi i toplinu uz pomoć solarnih kolektora površine 10 m2.


Istovremeno, Gradska uprava Grada Zagreba otvorila je svoja vrata za stručne posjete grupa učenika, studenata, stručnih udruga i građana. Posjetiteljima su prezentirani fotonaponski i solarni sustav koji su integrirani na objektu Gradske uprave Grada Zagreba na Trgu Stjepana Radića 1. Predmetne sustave je pogledalo oko sedamdeset posjetitelja, kojima su djelatnici Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj prezentirali karakteristike sustava i odgovarali na pitanja.


Tvrtka HEP ESCO također je održala Dan otvorenih vrata na Tribini Grada Zagreba gdje su svim zainteresiranim posjetiteljima predstavili svoju tvrtku, projekte i mogućnosti suradnje. Članica HEP grupe, HEP ESCO d.o.o. je tvrtka za pružanje usluga u energetici koja razvija, izvodi i financira projekte energetske učinkovitosti na tržišnom utemeljenju. HEP ESCO će u narednom razdoblju biti nositelj značajnog programa učinkovitog korištenja električne energije kao jednog od strateških projekata HEP Grupe. U uvodnom govoru, prisutnima se obratzila direktorica HEP ESCO-a dr.sc. Vlasta Zanki. Mr. sc. Hrvoje Glamuzina, pomoćnik direktorice, predstavio je niz primjera uspješno provedenih ESCO projekata, dok je Sanja Horvat, pomoćnica direktorice predstavila mogućnosti suradnje s tvrtkom HEP ESCO kroz interaktivan pristup svim sudionicima na tržištu.

Vijesti