Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Održana 8. konferencija „Smart Cities 2022. – Pametnim rješenjima do održivoga grada“

U srijedu, 6. travnja 2022. u prostorima Zagrebačkog velesajma, u organizaciji tvrtke Lider media održana je 8. konferencija „Smart Cities 2022. – Pametnim rješenjima do održivoga grada“.
1/3
U srijedu, 6. travnja 2022. u prostorima Zagrebačkog velesajma, u organizaciji tvrtke Lider media održana je 8. konferencija „Smart Cities 2022. – Pametnim rješenjima do održivoga grada“. 
Konferencija je okupila predstavnike gradova koji su predstavili nove projekte, inovacije i buduće planove, kao i zeleni pristup razvoju gradova kroz digitalnu transformaciju. Na konferenciji su sudjelovali i dobavljači i pružatelji pametnih usluga koji su predstavili svoja pametna rješenja za održivi i smart razvoj gradova. Okupljeni su također dobili priliku čuti i internacionalna iskustva grada Bilbaa.
 
U uvodnom dijelu okupljenima su se pozdravnim govorom obratili glavni urednik Lidera, Miodrag Šajatović, direktor predstavništva Zaklade Konrad Adenauer za Hrvatsku i Sloveniju Holger Haibach te -  Darko Šiško, pomoćnik pročelnice za strategijske informacije i istraživanja iz Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje Grada Zagreba.
 
Konferencija je započela izlaganjem Ane Fresl na temu kako financirati projekte u gradovima te kako najbolje iskoristiti izvore financiranja. Gospođa Fresl posebno je naglasila kratak rok za prijavu projekata koji je postavila Europska unija te savjetovala što promptniju pripremu za natječaje, uzimajući u obzir izazove inflacije.
 
U nastavku su predstavnici gradova Varaždina, Zagreba, Rijeke, Karlovca te Zaprešića razgovarali o inovacijama u cilju realizacije održivog razvoja gradova kojom prilikom su istaknuti novi projekti i natječaji u pripremi te budući planovi razvoja.  U navedenom panelu sudjelovao je i Darko Šiško, pomoćnik pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje za strategijske informacije i istraživanja koji je govorio o prioritetima Zagreba, osvrnuvši se na obnovu grada nakon potresa te dosad realizirane digitalne usluge kao i pripremu za novi sustav prikupljanja otpada koji grad Zagreb uvodi ove godine. Spomenuo je i uspostavu platforme Zagreb Smart City Hub - digitalnu platformu posredstvom koje će građani moći komunicirati o ključnim odlukama i biti uključeni u donošenje strateških odluka. Glavni je cilj platforme Zagreb Smart City Hub objediniti podatke iz različitih baza podataka s kojima raspolaže Grad Zagreb i ustanove i društva kojima je osnivač Grad Zagreb te osigurati njihovu integraciju i konfigurabilnost aplikacija u svrhu osiguravanja preglednosti i dostupnosti podataka na jednom mjestu.
 
Nakon panela održano je niz kratkih prezentacija pametnih rješenja tvrtki koje pridonose uspješnoj integraciji inovacija te uz postojeće strategije uvođenja pametnih rješenja vode do održivosti i podizanja kvalitete života u gradovima.
 
Direktorica sektora kreditiranja u HBOR-u Suzana Lukšin-Katanec održala je izlaganje na temu financiranja javne rasvjete i pripreme projekata za NPOO te pozvala predstavnike gradova na suradnju u pripremi projekata i investicija. Marina Pavlić, projektna menadžerica za istraživanje i razvoj u tvrtki Odašiljači i veze predstavila je ITS uslugu čiji je cilj unapređenje učinkovitosti prometa. Predsjednik Uprave InfoDoma Hrvoje Sagrak predstavio je digitalnu platformu razvoja grada eGOP, namijenjenu tijelima državne uprave, jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, tijelima javne vlasti i svim poslovnim subjektima koji pružaju javne usluge građanima i gospodarstvu. Navedena platforma pruža savjete, usluge i konkretna rješenja koja pomažu iskoristiti podatke gradova.
 
U nastavku konferencije je Oihane Aguirregoitia, gradska vijećnica zadužena za Odjel za javne službe, građanski angažman i internacionalizaciju grada Bilbaa, predstavila njihove pametne projekte: besplatni Wi-Fi u cijelom gradu, projekt kibernetičke sigurnosti građana te projekte Biotip namijenjen turistima i Bilbao Zero2 za implementaciju bioprojekata.
 
U drugom dijelu konferencije, Maja Božičević Vrhovčak iz EIHP-a održala je predavanje na temu IT alatima do energetski obnovljenog grada i predstavila Centar kompetencija za pametne gradove uspostavljen u Rijeci.
 
Konferencija je nastavljena predstavljanjem pametnih rješenja grada Jastrebarsko. Gradonačelnik Zvonimir Novosel istaknuo je potrebu ubrzavanja procedure realizacije projekata na državnoj razini te također predstavio uspješno provedene smart projekte grada, na kraju zaključivši kako je nakon smart city pristupa potreban i smart state.
 
Na dvodjelnom panelu Digitalna transformacija gradova – zeleno i pametno sudjelovali su gradonačelnici gradova Cresa, Samobora, Poreča i Svete Nedelje te predstavnici tvrtki Libusoft Cicom i OKITOKI koji su razgovarali o segmentima poput prometa, resursa, zdravlja, edukacije, turizma te planske gradnje kao i mogućnostima njihovog unaprjeđenja korištenjem pametnih tehnologija i rješenja.
 
Drugi dan konferencije održana je online radionica Financiranje pametnih projekata i pokazatelji uspješnosti - prilike i izazovi na kojoj je ukratko predstavljen strateški okvir kojim su regulirana sredstva te programi financiranja iz kojih bi se mogla financirati smart city rješenja. Sudionici su kroz diskusiju bili u mogućnosti dati svoja iskustva o prijavi smart city projekata i kvalitetnih rješenja.
 
U zaključnom dijelu organizatori su zahvalili na interesu sudionika te još jednom istaknuli kako su kvalitetno upravljanje temeljem održivih strategija, odgovornost, transparentnost, sudjelovanje građana, kao i smanjenje emisije štetnih plinova, energetska učinkovitost, zbrinjavanje otpada, pametna mobilnost i digitalizacija gradova ključni čimbenici za osiguranje održivog napretka.
Vijesti